Нова икономическа криза, застрашена ли е Турция от фалит?

Страната е пред планина от дългове, пише в свой анализ DW
16 май 2020 16:15, Красимир Ангелов
142
Нова икономическа криза, застрашена ли е Турция от фалит?
Снимка: БГНЕС

Турция е пред планина от дългове, а приходите й от износ и от туризъм спадат драстично. Без помощ отвън държавният фалит е неизбежен, пише в свой материал DW.

"Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира" - с такива заглавия излязоха през последните дни някои близки до управляващите вестници в Турция.
Поводът - турската валута достигна ново историческо дъно: един щатски долар вече струва повече от 7 лири. От началото на тази година турската валута се е обезценила с 15 процента, припомня "Франкфутрер Алгемайне Цайтунг".

Още по темата
Така за по-малко от две години Турция върви към втора рецесия - след тази от август 2018 година, когато причината бе спорът със САЩ заради задържането на един американски пастор от турските власти. Сега причините са комплексни, се отбелязва в публикация на "Тагесцайтун". Основната от тях е планината от дългове: през тази година Турция трябва да погаси обществени и частни дългове на стойност 170 милиарда долара. На този фон водещи международни финансисти изразяват мнението, че не виждат как турското правителство би се справило с тази тежка задача.

Спад в приходите от износ и туризъм

Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция може да стане първата страна в света, претърпяла икономическа катастрофа заради кризата с коронавируса. Анкара покрива разходите си чрез износ (180 милиарда долара през последната година), от приходи от туризъм (36 милиарда) и от чужди инвестиции. Но през тази година турският износ е намалял с 40 процента, отбелязва "Тагесцайтун".

Приходите от туризъм също се очаква да спаднат драстично, а свежи пари не влизат в страната, след като под натиска на президента Ердоган лихвите паднаха под границата на инфлацията. Сега проличават последствията от влагането на значителни средства в огромни инфраструктурни проекти през последните години, като например новото международно летище на Истанбул, което в момента почти не работи. Или в мостове, които никой не ползва, но за които правителството трябва да плаща.

От публикацията на ТАЦ става ясно и че в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 милиарда на 28 милиарда долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира. По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ, а преговорите с американската Централна банка за тъй наречените суапови кредитни линии, които биха осигурили на Турция достъп до пазара на долари в брой, очевидно са се провалили. Условията за това са независима Централна банка и ниска инфлация - две неща, които Вашингтон не вижда в Турция в момента.

Как изглежда възможното спасение

Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция.

Турската централна банка би могла да повиши драстично лихвите, за да привлече пари отвън. Това би стабилизирало донякъде лирата, а от стъпката биха спечелили големите компании, които имат дългове в долари. Но в същото време това би погубило по-малките фирми, които и така се борят за оцеляване в кризата с коронавируса. Синдикатите се опасяват, че безработицата ще скочи от 14 на 20 процента, а нови осем милиона турци могат да останат без работа.

"Тагесцайтун" помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
13
 
! Отговори
До турчин преди 4 години
А ти ще миеш тоалетните в хотела, ще сервираш на румелийската рая и ще се усмихваш тъпо за 5 лири бакшиш.
56
4
 
16
 
! Отговори
Рашо преди 4 години
Да не забравяме че в Бг има и 1-2 милиона роми които са към бюджетния сектор.
55
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега турция, другата седмица блатная.
54
9
 
13
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Бъркате понятията. Има обществен сектор, в който в България са заети около 546 хиляди човека според НСИ. Част от обществения сектор е бюджетния сектор, а част от бюджетния сектор са държавните служители, които са около 97 хиляди. Този мит за милион работещи държавни служители, не знам защо се разпространява.
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава новина.
52
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА, ТУРЦИЯ Е ЗАСТРАШЕНА И СИГУРНО ЩЕ ФАЛИРА. КОЙТО СЕ Е ОДУПИЛ НА РУСИЯ ВСЕ ФАЛИРА.
51
9
 
18
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Така, значи. Така както Боко не е България и българина не е Боко, по същия начин Ердо не е Турция и турчина не е Ердо. Не мразете турците, те нямат избор. В Турция има сериозна диктатура където те вкарват в затвора с измислени обвинения, ако си неудобен.
50
8
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
SLEDVASTIA MESETS 1 BG LEV =5 IMAMSKI LIRI ,DOSEGA KARAHA NA VERESIA NO DOYDE VREME AMUDJITE DA PLATAT SMETKATA AKO NE MOGAT BANKRUT.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кеффф
48
10
 
5
 
! Отговори
Реджеп костов преди 4 години
1 долар = 3000 лири
47
9
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 4 години
Нашата румелийска рая мразят тяхното море и ще дойдат на анталия да ни закърпят туризма ашколсун гаурри
46
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забравяйте, че армията на хафтар и руските вагнери убиват десетки турски офицери в либия, кюрдите вчера убиха 14 турски командоси в сирия, а руското пво е свалило близо 60 турски дрона тая година по 7 млн.бройката
45
11
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Туркия ке падне! Едирне пак ще се казва Одрин! Босфор тв ще закъса откъм турски сериали!
44
6
 
15
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Турция вече е фалирала, само че не е официално. До това води диктаторския режим, където и да е по света. Рано или късно те вкарват в затвора или умираш преди това заради постъпките ти. В момента Ердо не търси МВФ защото първото нещо което те ще му кажат е: "Извади счетоводните книги да видим какво сте направили с финансите и къде са парите". За да държат долара на постоянно ниво изхарчиха и държавния резерв. Въпрос на седмици е Турция да обяви банкрут ако не намери нов заем, който никой не дава.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пет пари не давам
42
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 43Бг съсипа икономиката си в 1997 г. по искане от запада и сега няма нова. Дори бг не могат да се лекуват и са принудени в Турция да плащат.
41
4
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
В България, хората които работят за държавата са към 1 млн души. Повечето роми работят в държавната сфера, защото не могат да си намерят работа на частно. Демек нема кой да търпи краденето им. Това е информация от БТВ, колко е вярна...
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей навсякъде зле,брей какво става глей маааму...Само у нас в БГ случихме на оправия. Да възвеличавам Вожда щото мисирките не го хвалят достатъчно
39
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом от dw и bbc идват тези новини ми е ясна работата
38
4
 
26
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На практика в целия свят икономиката има проблеми заради коронавируса. Турция не е някакво изключение. След Втората световна война въпросът в такива случаи винаги опира до отношението на САЩ. Ако САЩ поискат, ще фалират Турция, както направиха с Япония около 1980 година, с България през 1989 и 1996-1997 години, а сега и с Венецуела. Ако САЩ решат да дадат заем на Турция, ще го направят, но с условия, които никога няма да научим.