На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем

Влизането от България засега става само през ГКПП "Кулата"
133
На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем
Снимка: БГНЕС

Гърция отваря границите си за туристи от началото на юли, следвайки постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, пише Greek City Times.

Пред медията говорителят на правителството Стелиос Пецас обяснява какви са необходимите изисквания за посещение в страната.

"Гърция преминава към следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, основана на защитата на служителите в туризма, жителите на туристическите дестинации и нейните посетители", заяви Пецас, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето какво е необходимо да знаем преди посещение в Гърция:

Посетителите

Всички постоянни жители на страните-членки на Европейския съюз могат да влизат в Гърция. Това включва и постоянните жители на държавите, които не са част от Шенген (България, Хърватия, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Румъния и Швейцария), както и Ирландия и Великобритания. Всички, които не са жители на ЕС, ще могат да влязат в страната, ако Гърция им издаде разрешително. Изключения са предвидени за здравните служители, сезонните работници в земеделския сектор, транспортните служители и други.

На всеки две седмици Гърция ще подновява списъка на страните, чиито постоянни жители могат да влизат в страната, на база препоръките на ЕС.

Жителите на държави извън ЕС трябва да показват документи за потвърждение на постоянното им пребиваване.

Полетите

От 1 юли се възстановяват международните полети до Атина и Солун. Директните полети от Швеция и Великобритания до Гърция остават забранени до 15 юли.

Сухопътните граници

Преминаването на границата с Гъция от България е позволено само на ГКПП "Кулата". Останалите гранични пунктове ще са отворени за пътуващите само по неотложни прични.

На границите на Гърция с Албания, Северна Македония и Турция посетители могат да влизат също само по неотложни причини.

Морските граници

Входовете на пристанищата в Патра и Игуменица са отворени.

Контрол на входните точки в Гърция

Всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа, преди да отпътуват към страната.

Тестове за Covid-19 ще се правят на случайни посетители на влизане в Гърция, като те трябва да следват директивите на Генералния секретариат за гражданска защита. Протоколите са базирани на анализи и оценки на епидемиологичните данни и са изготвени от гръцките лекари и експерти.

Пецас добави, че "Гърция, в сътрудничество със своите партньори от ЕС, си запазва правото да преразглежда политиките си по тези въпроси" въз основа на данните за развитието на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
18
 
3
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
Гнясалите бедняци разбиват бурканите с жълти стинки и започват да обикалят...Скоро и в Гърция ще ви забранят - ще ви сложат бариерата на ГКПП-то и айде обратно - на плаж по калните гьолове на село, където принадлежите. Всяка жаба да си знае гьола ве!
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайВсичко което трябва да знаете е това:1. не е вярно, истински октоподи са.2. не е вярно, освен ако не пиеш български ментета.3. не е вярно, както и при нас има и грозни и дебели и тънки и красиви.4. изобщо не е вярно - рибата им няма нищо общо с българските замразени полуфабрикати, които се сервират.5. не е вярно, гръка, който те обслужва е собственик на хотела (всъщност какво имаш против помаците?).6. и морето, и плажовете, и хотелите са им добри.Пробвай пак, че не мина номера.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става въпрос да върнем соца , а да свалим мафията от властта и да направим уредена и законова държава. Тогава сами ще искаме да сме тука и за работа и за туризъм.Но затова трябва народ а не егоистични индивидуалисти.
56
15
 
4
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
Скоро и в Гърция няма да ви искат...То кой иска някакви миризливи дрипави "туристи", дето отиват на море с 3 торби от била, на заведение поръчват по 1 минерална вода, щото видиш ли били "на диета", ама като се приберат в мазите, които са наели изяждат по 3 самуна сух хляб с олио и сол...То за да си турист, трябва да отделиш малко средства... не може да разбиеш буркана с жълти стотинки и да обикаляш на всякъде... като нямате пари за море - има язовири, реки. Къпете се като дедите си селяни..
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай ИванБългария:Група бабанковци с чантички през врата или кръста те спират за 5лв такса за вход в кален обрасъл терен който се явява паркинг. Отиваш на плажа и безплатния чадър се оказва 20лв с два шезлонга подарък. Две кюфтета със зеле и боб идват 10лв ако си гладен.. във водата плуваш заедно с памперси, найлони, дебели руснаци и прочие.Гърция:Свободен паркинг, свободни зони навсякъде малки хубави плажчета с чиста вода. Порция калмари(пресни!!!) 8 евро с картофки и домат.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризма е тънка материя и затова в соца имаше професионални училища и университети и работеха квалифицирани кадри. Застрояването беше планирано и на база на добрите световни практики.Сами помислете сега какво е .
53
1
 
15
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Хапят си дътата нашите мутрохотелиери и прилежащите им метреси, че от едно известно време и най-бедния и скъсан нашенец може да даде 20-25 лв за еднодневна екскурзия до ней-близкия гръцки плаж. А там е достатъчно веднъж да стъпи човек и да прецени топла ли е бирата и студени ли са кебапчетата и цацата.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас проблема е , че социализма се смени с мафията . В социализма имаше всички необходими условия за държавност и ред. Сега това не съществува , навсякъде е беззаконие , корупция, простотия .А на морето е трагедия. Не може всички да ламтят за лесни пари и далаверка . Всяка нива или пасище да се застрои . Не става така.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовМда, като те гледам как знаеш какво е преоценено във Фантастико, май хотелчето ти запада и се чудиш как се оправиш. Приятелски съвет - с хейтене по форумите няма да стане.Инвестирай в обучение как се прави туризъм и си наеми хора, които знаят как да обслужват гостите. После може и да се върнем след 10 години да почиваме в България. И вземи да спреш долнокачествената бира и преоценения пастет - в дългосрочен план са вредни.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromНикой не плюе България. Българите не мразят родината, а държавата, т.е. това, в което хората от твоята черга я превърнаха. Корупция, мутробарок, презастрояване. Състоянието на черноморието е показателно за това на държавата - повсеместен упадък, мръсотия и нагли, алчни, ненаситни мутри навсякъде. В случай, че ти е трудно да разбереш, ще ти го кажа в прав текст. Плюят теб и хората като теб, а не абстрактната идея за България или нашето море. Защото вие сте авторите на съсипията.
49
13
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Обективен - що бе? "Простотията Българска"?! Ти да не си абхазец? Или си швед? Защо да млъкна - за да оставя възхвалителите на ромейско да плещят ли? В България има много хубави места. И не само на морето. И в планините. Но .. такива като теб "обективни" чуждопоклонници много обичат чуждото. Бръчкаш гнусливо нос от "простотията българска" обаче писаното от теб показва типичен ***. Така че, прави като вятъра!
48
18
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Всичко което трябва да знаете е това:1. октоподите дето ви ги сервират по 15-20 евро за пипалце са всъщност в 80% от случайте пипала от калмари - има ги в Метро по 11 лв./килото2. узото има много захар - сутрин боли глава.3. гъркините са дебели и космати4. рибата е скъпа за сметка на това нискокочествена.5. "Гръка" дето ви обслужва "прекрасно" е помаче от Родопите.6. морето им е добро -хотелите не.приятна почивка.
47
1
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
До KromВземи млъкни че стана за смях. Всеки може да почива къде реши за добре. Човека е в Гърция понеже му е писнало от екземпляри като теб. И аз няма да отида на мутроморието както и всичките ми познати. Кой в Гърция, кой някъде другаде. На нашето море вече не се търпи от простотията българска....
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко неспасяемо жалки са защитниците на бетономорието, които коментират тука. Дали са самите мутрички-хотелиери, техните метреси с амортизиран силикон или разлигавените им безполови нарко-дечица, е трудно да се разбере.Едно обаче е сигурно - няма как да откажете когото и да било от решението му да не ви дава пари за отсъстващо обслужване, гадно отношение, стара и некачествена храна на завишени цени, мръсотия, бетон, чалга и "честта" да ви гледат кривите, алчни физиономии. Бърз фалит за вас.
45
11
 
7
 
! Отговори
До хейтърите преди 3 години
Гроздето е кисело нали? Тия дето най хейтите съм сугурен, че не ходите нито на черно море нито в Гърция. За това сте така озлобени. Висите в градинките с бирите и сипете отрова
44
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поправка до 43Аз ще ти отговоря, ПИЧ.....Ще ползвам Пенчо Славейков, има едни, за които не е писал поезия...... попрочети и ще разбереш кои са. Е, те тия същитите много държат да покажат, че са в Гречко....А пастетите и доматите са им психологията. Чувам, че има "туристи" с дистанционни за климатик отиват, в Гърция. Бай *** в Европа, ако не си го чел, погледни го.Прочети още на: https://dnes.bg/balkani/2020/07/02/na-more-v-gyrciia-eto-vsichko-koeto-triabva-da-znaem.455234#comment-new
43
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 44Аз ще ти отговоря, ПИЧ.....Ще ползвам Пенчо Славейков, има едни, за които не е писал поезия...... попрочети и ще разбереш кои са. Е, те тия същитите много държат да покажат, че са в Гречко....А пастетите и доматите са им психологията. Чувам, че има "туристи" с дистанционни за климатик отиват, в Гърция. Бай *** в Европа, ако не си го чел, погледни го.
42
2
 
19
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
До ТониВместо да хейтиш елементарно, се запитай защо по дяволите тоя "парад на селянията" избяга у Гръцко? Те хората са си същите, ама защо не са на нашето море? Те и на нашето море са ходили с торбите от супера, ама защо сега ги няма? Какво толкоз предлага бай ти гръцки хотелиер, че наш *** уж е скъпар, пък парите си на Византиец дава? А де...
41
2
 
23
 
! Отговори
Тука преди 3 години
Доста хора ги е яд, всеки да си почива където и както иска. На мен Гърция ми харесва по много причини, а това с бедните и торбите са глупости , цените на родното ни море не са по ниски от тези в Гърция. Видяхте ценоразписи .
40
5
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До До Krom - ти като седнеш на плажа, това ли ти е хобито - да дращиш в нета? Колкото пъти съм излизал от България - независимо къде и по каква причина не ми е и минавало през ума да се напъхам обратно в "медийния поток" за "удоволствие". Пътувам за да се откъсна именно от това. *** - личност която "седейки" на гръцкия плаж влиза в нета за да понаплюе България - така става ли?