Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса

Ситуацията с COVID-19 в Белград е критична, заяви Вучич
Обновена: 8 юли 2020 08:43 | 8 юли 2020 06:12, Елка Василева
100
Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса
Снимка: БГНЕС

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, предаде ДПА.

Около 1000 души се събраха пред Народната скупщина, след като президентът Александър Вучич обяви вчера възстановяването на някои мерки срещу коронавируса.

Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.

Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти - и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.

Още по темата

На моменти районът бе обгърнат от токсичен дим. Много хора си махнаха маската, напоена със сълзотворен газ, кашляйки и с раздразнени очи.

Десетки участници в протеста показваха на живо акцията в социалните мрежи. Много от демонстрантите не носеха маска.

Протестът започна малко след като сръбският президент направи обръщение по националната телевизия и представи ситуацията с коронавируса в страната и по-конкретно в столицата като драматична, отбелязва ДПА.

В Белград ще бъде въведен полицейски час за първи път от началото на май, съобщи Вучич. Той подчерта, че "всички болници в (сръбската столица) са почти пълни. Особено в Белград ситуацията е критична, числата (там) са много лоши."

Вчера бе съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа - най-много за едно денонощие от началото на пандемията. Новите заразени са 299 при средно между 250 и 350 за изминалата седмица.

Общият брой на потвърдените инфектирани в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали.

Активните случаи в страната вчера бяха малко под 3000. 110 пациенти са в критично състояние.

От днес в Белград влиза в сила забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, а от петък - и полицейски час до понеделник.

Заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Сърбия повечето държави от региона, включително любимата на сърбите туристическа дестинация Гърция, забраниха влизането на сръбски граждани на своя територия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Пълна...обърквация е на всякъде.Това не е...циливилизация;това е медиен и политически...терор и деморализация.Доре че е Боко с генералска...здрава ръка да удържа тук...ситуацията.Еее,вярно че е менте генерал,като Мутафчийски,ама кой ти гледа в тази...суматоха и след време историята ще помни само...водачите;ние да му мислим.
8
23
 
33
 
! Отговори
Ковидиотите преди 3 години
Са наистина ***. Има *** хора по света, но тия са необратимо ***. Ако се стигне до хиляди заразени, всеки българин стъпил в болница, за себе се, за детето си, или недай боже за възрастните си роднини, ще бъде застрашен не само да се зарази с ковид, но и да не стигне до адекватен специалист. Всички лекари ще бъдат заети да помагат на ковид заразените и ако сте с безобидна счупена ръка някоя сестра ще ви слага гипса. Ето така започват локдауните, в Италия го видяхме. Да, *** сте;)
7
38
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Малко ги бомбиха от НАТО
6
9
 
65
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Че вирус има, има. Никой не го отрича. Не можах обаче да разбера, каква беше логиката да се отворят нощните заведения и барове, толкова бързо. Знаеше се какво ще стане и въпреки това се отвориха. Очевидно сценария е да ни заразяват масове и след това да ни затворят отново в ранна есен.
5
12
 
41
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Само така, понеже със този "вирус" има да ни връткат още няколко години.
4
21
 
50
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Вируса го виждаш под увеличителното стъкло на т.нар."медии", които са майстори да правят от мухата слон и от грипа - чума. С любезното съдействие на такива като Манавчийски, които го засилват да идва със "ужасяваща ярост" към *** глави на дебiлите. Нищо, че смъртността му е по-малка от на обикновен грип. Нищо, че общата смъртност в България е намаляла насред "пандемията", в сравнение с минали години, когато не е имало такава "смъртоносна" "пандемия".Дебiлите обичате намордници и да ви казват
3
65
 
57
 
! Отговори
Удри преди 3 години
Сега в Сърбия, скоро и в други държави. Ако някой политик си мисли, че може да затваря хората когато му скимне, жестоко се лъже. Милиционерските приоми се търпят до време.
2
45
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път сърбите ни показват нагледно как се правят нещата. Има много да учим докато ги настигнем. Точно така се прави,евала!
1
34
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бунт!Полицейски час, а?А вирусът не се вижда - значи, къде е ? Няма го, и ни лъжат!Питайте Ноле!ХА ха ха