Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната трае поне 2 г.
10 юли 2020 07:00, Анисия Иванова
167
Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Ако България влезе в Клуба на богатите държави, тя ще приеме еврото за своя официална валута най-рано през 2023 г. След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в еврозоната, стана ясно вчера.

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Още по темата

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". Официалното обявяване пък се очаква през уикенда, когато борсите не работят, за да се елиминират пазарни спекулации.

А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса, съобщи БНР.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" трае поне 2 г., изисква се местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И холандските мошеници ще ни пуснат ей така... Много наивно наистина. Ако стане то ще е като с тираджиите- задължително да си обменяме на три седмици еврата в левове и после обратно...
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До докато всички измремот коронавируса на Герб!ако си ходил вчера да ближеш зaдникa на *** кво ти е крив ГЕРБ?
117
5
 
11
 
! Отговори
j преди 3 години
До16Ех, сигурно ти се иска да приемем рублата, а? Кой търсиш в Германия, като си против еврото? Що не идеш при мужиците в сибир или маскве
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов- И ТВОЯТА ОПОРКА ХРИСТОВ Е НАПРАВО БРОДИРАНА В БЯЛО ТА СЕ ВИЖДА И ДРАЗНИ- КАЗВАШ БЛАТОТО БГ САМО В ЕВРАЗИЯ, А НЕ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ- ЕХ АРМАНЧО НЕ ТИ ВЪРВЯТ ОПОРКИТЕ, ВРЪЩАЙ МАНГИЗИТЕ ДЕТО СИ ВЗЕЛ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ СТРОЕЖИ, РЕВОЛЮЦИИ И БУНТОВЕ- НЕ ТИ СЕ ПОЛУЧАВА И СПОНСОРИТЕ МУСТАКА И ЧЕРЕПА ЩЕ СИ ИСКАТ ВЛОЖЕНИТЕ ЗА БУНТОВЕ МИЛИАРДИ.
115
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
115- ТАКА Е- БНБ ЗАГУБИ НЕЗАВИСИМОСТТА СИ КОГАТО ВЛЯЗОХМЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД ЕСЕНТА НА 1997Г- СЛЕД СМАЗВАЩОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ- 1995Г/1997Г- ФАЛИРАНИ 16 БАНКИ, МИН ЗАПЛАТА 1.8ДЛ, 1 ДЛ- 2965ЛВ, ИНФЛАЦИЯ НАД 1000% И СЕГА ЕДНИ 24 МИЛИАРДА ЕВРО СТОЯТ И ПОДПИРАТ ВАЛУТНИЯ БОРД- ЧЕРВЕНИТЕ СА В АМОК КРАЙ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ФАЛИРАТ БАНКИ , НАМАЛЯВАТ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ- ТУК ВЪВ ФОРУМИТЕ НИ УБЕЖДАВАТ КОЛКО Е УНИЩОЖИТЕЛНО АКО ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА, А ЩЕ ЦЪФНЕМ В ЕВРАЗИЯ- НЕЩЕМ ТАМ ДРУГАРИ!
114
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Връзката е, чеЯ кажи как случая с кравата пенка или онуй момиче дет го намериха в термания потвърждава тезата ти за добре охраняваните граници?!И защо ердо праща тълпите към Гърция, а не към България?! Дали не е защото боко подкрепя неоосманизма му?Куцат опорките, куцаат....
113
4
 
12
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 3 години
Почакай да дойде еврото и тогава ще коментираме заплати и цени. Освен това България ще плаща за дълговете на Италия и Испания. Запитай се защо по-развити от България страни като Чехия, Полша, Унгария не желаят да се присъединят към ЕРМ 2 и към Еврозоната. Поздрави от Германия, където имаме вече горчив опит с нагаждането на цените от ДМ към Евро. Все пак бъди оптимист, по-добре е от песимист, но най-добре е човек да бъде реалист.
112
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 106Вързани сме донякъде с ецб заради ес... индиректно с еврото заради курса.Приемането на еврото превръща БНБ формално във филиал на ецб по отношение на паричната политика.Край на независима централна българска банка демек..
111
2
 
1
 
! Отговори
афсдф преди 3 години
До Връзката е, чебългария добра в границите ? абе ти добре ли си?
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те някой приеха отдавна еврото в шкафчетата си
109
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Връзката е, чеПърво, сам казваш, че причината е политическа, а не икономическа.Потвърждение на това, освен централноевропейците е и ненатискането на Румъния да приеме еврото.Не се връзва с опорките май?!Второ, как еврото, с единствен плюс ниските лихви, ще вдигне доходите? Дан'би хората у нас при тази инфлация да не са теглили кредити заради високите лихви?
108
4
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Хърватия може да си позволи приемане на еврото- Минималната заплата там е 900лв и до 1-2 г ще е над 1200лв - А НИЕ къде сме- Жабата искала да се качи на гърбът на Орела за да се повози!!
107
8
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
И година-две по-късно да стане пак ще е добре и ще е напук на тези дено ни плашеха със скъпото Евро, с джендърите ... с двойните стандарти и различните скорости и с останалите "Евроге.йски ценности" ... В крайна сметка България следва своя европейски път, въпреки тези от Бузлуджа и яз.Копринка, беквокалистите им от "Дондуков 2" и сдруженията и непревителствените им организации ... !!!
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как е написано само - най-рано обаче да звучи като най-късно, нещо като обещанието "ще видим"
105
6
 
8
 
! Отговори
БДЖ София преди 3 години
Еврото да се приеме супер,ГЕРБ да подават оставка да се махат.Без тези чекмеджета и хунти.
104
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78За тия ентелегенти с високо IQ, който викат, че си губим независимоста и сигурно, че по бай тошооу било по убаво. да прочетат какво е валутен борд и да да преосмислят кой и как ни докара до валутен борд в ония "мъжки" години. Подсказка, същите тия дето му бяха партийци на бай ви Тошо и управляваха с него.
103
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВалутата ни е вързана към еврото и посредством това политиките на ецб. БНБ в случая са доволни защото може да си грамотен колкото редактор на този прекрасен сайт и пак да си бачкаш и да си вземаш една заплатка за нищо свършена работа.
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да нека влезем в еврозоната тогава когато икономическата криза заради вирусчето е в разгара си. ***, идеот, партиец, толуп до толупа в едно светло бъдеще в което медиите не пускат за тва как едни 1000+ човека излязоха пред президентството барабар с президента и поименно почнаха да викат против Доган и Прасчо.
101
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво евро кви 5 лева?!Поне 10 години ще стоим в чакалнята.
100
3
 
7
 
! Отговори
като си казал А, преди 3 години
До Връзката е, чеКожи и Б - Хайде сега обясни как ще бъдем в топ 10 на развитите с масови заплати по 500 евро?