Ердоган: Завоеватели се опитват да нахлуят в нашето отечество

Турция отбелязва 98 г. от битката при Думлъпънар срещу гръцките сили
30 авг 2020 14:58, Анисия Иванова
287
Ердоган: Завоеватели се опитват да нахлуят в нашето отечество
Снимка: БГНЕС

Турция отбелязва днес 98 години от решаващата битка при Думлъпънар срещу гръцките сили във войната за независимост, в момент когато заплахата от нов конфликт с Атина нараства в Източно Средиземно море, предаде АП.
Турската борба за независимост и бъдеще продължава и днес, заяви турският президент Реджеб Ердоган в послание по повод Деня на победата.

Абсолютно не е съвпадение това, че тези, които искат да ни изключат от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели като онези, които се опитваха да нахлуят в нашето отечество преди един век, каза Ердоган.

През последните седмици и турски, и гръцки военни сили организираха морски учения в райони между Кипър и гръцкия остров Крит. Конфронтацията възникна, когато Турция изпрати проучвателен кораб, съпроводен от военни кораби, да търси запаси от газ и петрол.

Членката на ЕС Гърция твърди, че водите са част от нейния континентален шелф и поиска подкрепа от ЕС, който осъди незаконните действия на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.
Турция пък твърди, че Гърция и други страни отнемат нейните права да проучва за енергийни ресурси в Средиземно море.

Освен Гърция и Кипър неотдавна Франция, Италия и ОАЕ също проведоха военноморски и въздушни учения в региона.
В събота Турция започна военноморско учение до 11 септември край южното си крайбрежие.

Никой не трябва да има каквито и да било съмнения за нашата решителност по този въпрос и нашата непоклатима вяра в победата, каза Ердоган.

По програма Ердоган трябва да посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара по-късно днес. Ататюрк поведе турските войски в борбата за независимост след Първата световна война и създаде модерна Турция, отбелязва АП.
Предвидени са и други възпоменателни церемонии в 20 турски пристанища с участието на военни кораби в Турция и в северната част на Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
6
 
6
 
! Отговори
До излаза... преди 3 години
...на Беломорието! И тоя глупости ръси на богато! Ти История на България чел си си бе? Знаеш ли в миналото тези двустранни договори с всяка държава по отделно до къде водят? България в момента, пък и дори по времето на Варшавския договор няма НИКАКЪВ ресурс да води война с когото и да е било! А когато сме имали 500к армия, тя е била пренебрежително слабо въоръжена и без военно-медицинска логистика - никаква! Трябвало е само да изтреляме всичкото СС-23 и да се молим МИГ-овете да дойдат бързичко.
117
2
 
11
 
! Отговори
до хахахахаха преди 3 години
Уж цитираш някакви военни статистики, а разсъждаваш като овчар. На тоя самолетоносач знаеш ли каква му е оперативната дистанция? Да не мислиш, че ще дойде до турския бряг да му се покаже? Ще стои над тунис и алжир и ще ви бомби денонощно. За б-2 да не говорим - само по новините ще ги видите. *** сте мн смели с/у овчари и жени, ама като дойдат мъжете и хвърляте фесовете.
116
5
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До анонимен 139,Нема се пуашиш, то днешно време не е толкова необходимо да имаш кой знае каква армия, отколкото техника. За съжаление си нарязахме стратегическите ракети и сега Турция реши ли на ни превземе, ние сами не можем да я спрем. Не получим ли помощ отвън, ни остава само да правим диверсии като кюрдите.
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пущинякТурция може и да има 2-та по големина в Нато, но ако нападне Гърция, ще нападне Западния свят :) Колкото и да го въртят турците, изклучвам мегаполиса Истанбул, там има и свестни, даже и атеисти, което е признак на мислене, са си варвари ( не в буквалния смисъл ) :) Няма как Ердо да иска да ви направи Османска империя отново, да се държи като някакъв чоб анин и да иска Запада да се съобразява с него :)
114
9
 
7
 
! Отговори
Краварин преди 3 години
Ердо, трябва да стъпчеш змията, преди да те е охапала. Старо индианско правило.
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз си играя на война на компутъра, Call of duty, ама друго си е патаклама на живо.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такива "политици" е по-добре да нямаме армия.Защото при следващия мирен договор няма да ни има като държава - въобще.
111
3
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Борисов -Къде си да обясниш -какъв е този СЪЮЗ НАТО?? защо Ти от всички държави даде най много за военна техника -над 2% отБВП- Че и бе поканен при Тръмп ! Тръмп използва това и обвини Германия че е дала най малко! Та Борисов -кажи ни -КЪДЕ са ни Паричките -БИЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА КУПУВАМЕ ВОЕННА ТЕХНИКА И ТАКА НАТО ЩЕ НИ ПАЗИ- АМИ ТО НАТО ЩЕ СЕ ИЗБИЕ ВЗАИМНО--НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА НЕ МУ ДАВАМЕ ПАРИ- ЯВНО Е ЧЕ НАТО НЯМА ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!! ОЧЕВАДНО Е ! ВЪРНИ НИ НАРОДНИТЕ ПАРИ БОРИСОВ- ИСКАМЕ ГИ ОБРАТНО
110
1
 
11
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Аз съм от поколението, което не знае какво е война. И със сигурност не искам да изпитам чувството. И се питам, ако някой ден някоя от водещите или пък всичките Балкански страни решат да си поделят България имаме ли армия, която да ни защити или ще чакаме на милостиня?Наистина нашите поколения, ако не изживеят ужаса на войната няма да разберем, защо не трябва да стигаме до война, нечистоплътни сили тласкат света именно натам, страшно е...
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е в НАТО заради Сесерето, но то се разпадна. Сега не знам.
108
3
 
9
 
! Отговори
???????????????????? преди 3 години
Защо Турция е в НАТО ???
107
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бегето да се възползва от ситуцията и да си вземе излаза на Бяло море, 30 км ивица както е по договор. Ама имаме само калинки в парламента и една празна кратуна да ги води.
106
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Тази приказка на Каракачанов че трябва да купуваме разни военни самолети и кораби -ЗАЩОТО СМЕ СЪЮЗНИК НА НАТО И СМЕ ДЛЪЖНИ !!-ВЕЧЕ "ИЗБЛЕДНЯ" КАКВИ СЪЮЗНИЦИ СМЕ?? КЪДЕ Е СВЕТОВНИЯТ ВОЕННЕН ЕКСПЕРТ ШАЛАМАНОВ -ДА НИ ОБЯСНИ КАКВИ СЪЮЗНИЦИ СМЕ НА НАТО? ТА ДВЕ ДЪРЖАВИ ОТ НАТО СИ ОБЯВЯВАТ ВОЙНА ? ТОВА ЛИ Е СЪЮЗНИЧЕСКОТО? ЗАЩО ВЪОБЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ НАРОДНИ ПАРИ ЗА ТАКЪВ "ВЪЛЧИ" СЪЮЗ??
105
7
 
10
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
То тази война не знам някои как си я въобразяват- тя без ресурси не става. Без горива, военната техника, с която разполага Турция си е купчина желязо. Достатъчно е да се спрат доставките на нефт за Турция от страните от персийския залив и Русия и войната приключва.
104
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този мъж на снимката ми е направо симпатичен. Я ми покажете един премиер от ЕС с топки, освен Ангела.
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак, решаващо значение за изхода на такъв конфликт имаме Ние македонците. Ако македонецЪт Тримп и македонецЪт Владо Путин се обединят с македонецЪт ДзинПин ще видят тея потуранци кой на кое море ще се плацика.
102
4
 
17
 
! Отговори
Кога... преди 3 години
...питам аз дебелите брюкселски зелки ще се осъзнаят и ще си изтеглят ЦЯЛОТО производство от тази откровено дивашка държава? Докато този неандерталец е на власт Балканите няма да имат мира! Санкции, липса на технологии, лекарства, стоки от първа необходимост и убийствен глад докато този не сдаде властта доброволно и лирата не стане 200 000 турски лири за Deutsche Mark ( 50 Euro Cents )!
101
2
 
5
 
! Отговори
h преди 3 години
Нека *** и гърчетата се тепат,ние ще 7м продаваме автомати , ще има кирия за нас, ще тръгнат мигранти към германия и от тука ще намажем, туеистите ще дойдат при нас, руснаците ще продадът недвижимостите в кипър и ще купят у нас , само далавера за нас , и двете страни са с империалистични амбиции и си заслужават малко да се върнат 30-40г назад в , ние да сме добре тях няма какво да ги мислим
100
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците винаги са били по-нагли от турците, а и по-хитри.Турците са яки пехливани, но кухи кратуни като боко.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един диктатор,поредния...тия поне не са членове на ЕУ,а ние...