Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС

Властите имали готовност да извършат промените в учебниците
137
Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС
Снимка: БГНЕС

Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа. Това заяви македонският премиер Зоран Заев при посещението си в Струмица, цитиран от БГНЕС.

По повод на казаното от Екатерина Захариева, че България не ги спира, а само отлага, Заев заяви: „Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС”.

Още по темата

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева заяви: „Казваме „Не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“.

Според Заев властите имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

“Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонски народи. От южнославянската група на езици произлизат македонският и българският. Как е възможно от общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни – горчивина”, заяви Заев.

Той призова за мъдрост.

„Македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския. Сигурен съм, че и българският не иска да наложи вето на македонския“, каза Заев.

Според него много близо сме до постигането и на решение за Гоце Делчев.

„Трябва да изграждаме приятелство и да бъдем храбри“, призова Заев и добави: „Подготвих македонския народ за отрицателно решение. Ако ме питате, днес над половина са шансовете за отрицателно решение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе донякъде им съчувствам на макетата, все пак са *** :)) Обаче прекалиш ли с добротата на българина, очаквай апокалипсис :))) Само се иска да признаят че имат обща история с България, нека политическите хиени да си управляват държавичката, нали и те трябва да захлебят :))))
104
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел каза да се разберат, но не се знае каква ще каже в последния момент.
103
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 99Безродник от евро атлантичките ГЕРБ и ОП
102
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев се е пообъркал,защото българският с гоолям кеф ще гласува срещу членството на Р.С.М. в ЕС.
101
10
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Макетата генетически като цяло те са Еврпеийци, но самото име македония, идва от Савската царица Македа от Етиопия, малко или много те са роднини с Гърците и Евреийте по Име на държавата Македония, същата тая царица Македа имала зимане и даване с еврейския цар Соломон, затова не се учдвайте защо има такъв гплям и невиждан шум с подкрепа за Македонияна на световно ниво, и в самото си основаване преди 120 год. ВМРО, винаги е имало водещ фактор и с членове от Цион.
100
10
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Макетата генетически като цяло те са Еврпеийци, но самото име македония, идва от Савската царица Македаот Етиопия, мало или много те са роднини с Гърците и Евреийте по Име на държавата Македония, същата тая царица Македа имала зимане и даване с еврейския цар Соломон, затова не се учдвайте защо има такъв гплям и невиждан шум с подкрепа за Македонияна световно ниво, и в самото си основаване на ВМРО, винаги е имало водещ фактор и с членове от Цион.
99
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Българите така сме си променили езика,че чак и македонците немогат да го разбират.
98
7
 
3
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Знаех си аз,че сме най Великите не само на Балканите,но и в целия свят.
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БунгарРазликата е че сърбите и монголците ги признаваме за нации и езици, докато за македонците е спорно и насилствено от сърбите и си имаме наше мнение.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемер.....
95
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Сърбите са един вид българи, може би се имат за нещо защото са имали независимост около 70-80 години до османците, през останалото време за ни били васали :)) Тоест са имали някаква независимост, но е трябвало да ни плащат данък, те и затова ни мразят толкова, винаги сме ги млатили :)))
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 По ИТ адреса, вече са го видели кой е, или на руска "заплата", или антички.Или безродник от БСП.
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
95 За кой ли път, доказва те, че сте невежи. Едно е, да пишеше на Кирилица, друго е, да ползваш език.Конструкцията на сръбския език го различава от българският, докато тази на езика, на който говорят античките край Вардар, е същата, като на българския, има само привнесени две сръбски букви от Караджич, но лингвистичната схема не се променя.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
96 За кой ли път, доказва те, че сте невежи. Едно е, да пишеше на Кирилица, друго е, да ползваш език.Конструкцията на сръбския език го различава от българският, докато тази на езика, на който говорят античките край Вардар, е същата, като на българския, има само привнесени две сръбски букви от Караджич, но лингвистичната схема не се променя.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и сърбите опитват, да влязат в ЕС през задната врата, като античките, но не им се получава.Северомакедончетата си мислих а, че с лъжи и обещания, ще притиснат България, чрез някой купен есдепутат, и готово. Не сте познали.
90
14
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Ами те и сърбите и монголците пишат на кирилица.Хайде сега и тях да ги обявим за българи. Не познаваме себе си и света,но ни дай да плюем на посоки.
89
0
 
9
 
! Отговори
НУ ЗАЯЦ, НУ ПОГОДИ преди 3 години
"...Договора, те могат 130 пъти да кажат Не...Не Зайо, не 130, а 1300 пъти ще ти кажем не, и за всяко не" ще има по една година Българска история от която вие се опитвате да направите собствена. Няма да стане. Ну Погоди още 130 години за ЕС.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90Вече се отказахте от него и с основани, той е грък.Гърците не са имали силна държава в древността, а полиси, градове-държавици.Може би, заради островния характер, географския релеф, раздори... Но светът познават Александър Македонски, като грак.За само 15 години успява да разшири държавата си до огромни размери, чрез завоевателните си походи.Трябва ли, античките, да притежават днес тази огромна територия? Смях!!
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
81 Да, прав си, това направиха комунистите, по заповед на Коминтерна. Наш дълг е, да защитим България от *** и чужди посегателства.
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да ни плюете 30 години и да искате добро отношение :) Били сме татари, били сме варвари а се гледате към нас :) Има момент когато българина се пречупва и става лош, може да питаш братята си сърби Зайко :)))