На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България

Македонският премиер говори за съвместна, не обща история
18 ное 2020 11:35, Елка Василева
236
На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България
Снимка: архив, БГНЕС

Българското вето за Република Северна Македония е "най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост", заяви премиерът на страната Зоран Заев и добави, че той лично е приел тежко и с горчивина решението на България да наложи вето.

В интервю за ТВ 21 Заев изрази мнението, че няма друго обяснение за решението освен наближаващите избори в България и подчерта, че разговорите между София и Скопие продължават.

Заев изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС.

Контактите между двете страни продължават, аз, Борисов, външните министри продължаваме да търсим решение, каза Заев и напомни, че няма преговори за македонската национална идентичност и език.

Още по темата

Заев изтъкна и че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.
"Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси", каза Заев.

Премиерът каза, че не знае къде Северна Македония нарушава Договора, както казват българските власти. "България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е", каза Заев.

Той посочи, че изпитва горчивина."Може ли /да ни спре/ българският народ, с който имаме приета съвместна история в Договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи", каза Заев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
16
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 години
Ти откъде знаеш жив ли беше тогава ,че разправяш земите са на този ,който ги желае най-силно!ХА-ХА-ХАААААААА
131
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пишете злобни коментари против Българияза това е отказа от подкрепа
130
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да ги завладеят турците са били Бългаски земи
129
0
 
46
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Да, да Зоране! И на нас ни горчи, че се сещате за "съвместната" ни история само като посегнете да я ограбите или като ударите стената .. както в момента. И на нас ни горчи, че поругавате паметните плочи на българските войници, че искате с единия крак в ЕС с другия в Сърбия, която ви е промила мозъците до бяло. Горчи ни за това, че ви дадохме оръжие и подкрепа, за да ни се подигравате и да ни наричате татари типично по македонски. Като си научите урока, пак заповядайте. Подли човечета.
128
0
 
12
 
! Отговори
до хахаха преди 3 години
Ами може да са били турски земи, ама сега не са.През вековете границите са променяли своето място.Само Турция и Ердоган не разбраха, че войните трябва да спрат.Иначе винаги има причина за недобросъседски отнашения и за нова война.Това чувство, че трябва да заграбим целия свят може да ви приседне накрая.
127
0
 
11
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Преди години работих на строеж в Плевен.Имаше един човечец,майстор който беше много добър,свестен възпитан човек.Не знам как стана дума за Македония и той ми разказа,че са идвали разследващи от македония да го търсят за да го съдят за убийството на партизани там.Той бил войник от БГ армията в Македония.Един ден немците им предали три арестувани младежи,да ги съпроводят от един до друг град.Дожаляло им за тях и им казали да бягат,но младежите се изрепчили,не поискали и немците ги разстреляли!!??
126
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ако се изкъпе един македонец,какво става? - *** вода и чист Българин.
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гли*стите заемат централно място в нечии зад*ници, ама не схващат че живеят на такова място. Мънкедонците и те така, смята че това е центъра на света и всички са им длъжни. Дреме му на ЕС за психично болните сърбомани и за албанските терористи, ама за тях ЕС им е длъжен и виновен. И между другото, дядото на бившия им премиер Никола груевски е етнически грък с фамулия груйос, а не от преименуваните българи в егейско, а майка му е сръбкиня.
124
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като му горчи да яде захар
123
24
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХААААААА преди 3 години
Това са изконни турски земиХА-ХА-ХА-ХААААААААКакво забравихте ли склонена главица ...ХА-ХА-ХА-ХАААААА
122
1
 
15
 
! Отговори
Бутафорко преди 3 години
Зайко,мини през родната ти България да ти дам шипков мармалад да си подсладиш.
121
0
 
31
 
! Отговори
до dmx преди 3 години
Щом не си забелязал какво не са спазили си македонски ***.Няма нужда от много интелигентност, за да се разбере.Те се оттеглиха ЕДНОСТРАННО от участие в смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, което беше основна точка от договора.Те продължават да леят помия по България открито в пресата им и днес вече 75 години. И дори не го смятат за недобросъседско поведение. Или така си представят добросъседските отношения.ЗА КАКВО ПОДПИСАХА ТОЗИ ДОГОВОР?За да се намърдат в ЕС.
120
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо плача заради огромната 'македонска драма'. 28 години дебелите им кратуни ядоха сопата, докато разберат, че не може да крадат гръцка история. Явно им е малко и трябват още 28 години тояга и от нас, пък дано се сетят да отворят сандъците на бабите си и да видят какви са по етнос. Че то шопският инат е цвете в сравнение с тези магарета.
119
0
 
25
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
До отровна гадВ Охрид - защото са българи, а в Струга - защото са албанци. Жалко, разбира се, за "хубава града Струга", който преди 150 години е бил чисто български, а сега навсякъде триетажни албански къщи и огромни турски медресета.
118
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщата на Димитър Талев е в гр. Струга, който вече е 90% албански. Останалите открито казват, че са българи и затова албанците не ги закачат. Изгонили са всички сърби и сърбомани от града за 20 години. Албанците се готвят да си приберат половин Македония, а за другата половина не им дреме, макар че предпочитат да мине към България, за да не се увеличи територията на вражеската им Сърбия.
117
0
 
12
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Защо в мале изданията думата български е заличена?
116
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Пенко МитревскиЗначи ли, че това което каже Путин е вярно? В качеството на какъв го казва?Утре ако каже, че сте пен-дали е вярно и целия свят трябва да го приеме, като истина!
115
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 105 преди 3 години
Имах предвид съвременни български автори, за класиците е ясно, че са ги издавали макар и изопачено. Всъщност, през цялостното ми пребиваване Македония не си спомням да съм виждал реклама или табела на българска фирма или постер за някакво българско културно събитие - концерт, изложба или нещо друго.Най-скъпият международен мобилен роуминг е между Македония и България!
114
15
 
1
 
! Отговори
dmx преди 3 години
До МишоЯвно си запознат с това какво точно не спазват. Аз много внимателно следя да разбера какво е, но не успявам. Би ли ме осведомил, така както си се изказал, кои точки нарушават и как?
113
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз не съм българин я добружанец съм нии имаме друг език от българския говорим по мьейко.