МАНИ "откри": Македонски език имало от стотици години

Македонските диалекти - и извън границите на днешна Македония
16 ное 2020 11:50, Елка Василева
491
МАНИ "откри": Македонски език имало от стотици години
Снимка: архив, БГНЕС

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) изрази подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат вестниците "Нова Македония" и "Вечер".

Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континуитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континуитет (македонският език е съществувал няколкостотин години), се казва в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците, пише вестник "Вечер", цитиран от БНР. Самото приемане на преговори по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на фактите.

Още по темата

И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава, пише вестникът.

"Вечер" отбелязва, че македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени. "Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис", пише изданието.

Малески няма дилема, че македонците са българи, той написа това и в статия през април тази година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

 


491
Още от Балкани
Избиха над 1800 норки в Северна Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
0
 
1
 
! Отговори
я пък тия преди 3 дни
Че великиот Александър Македонски на какъв език е говорил?
449
0
 
5
 
! Отговори
Атанас Василев преди 4 дни
Какви "стотици" години!? Научно е доказано (справка: МАНИ), че Адам и Евa са кореспондирали помежду си на македонски.
448
0
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 6 дни
Македония да влезе вЕС с това правителство и език на образата е все едно България да влезе в Ес под ръководството на Тодор живков.
447
0
 
6
 
! Отговори
Всичко това е преди 6 дни
Резултат от сръбската пропаганда ! Да припомням ли, че огром ният СССР се разпадна без кръв, а Сърбия направи 4- 5 войни ?!
446
0
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 6 дни
пОЛИТИКАТА НА СЕГАШНОТО МАКЕДОНСКО РЪКОВОДСТВО Е ПОЛИТИКА В УСЛУГА НА СЪРБИТЕИ .зА ДА ОПРАВДАЯТ ОКУПАЦИЯТА НА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ 1912 ТЕ ТВЪРДЯХА ЧЕ ТАМ НЯМЯЛО БЪЛГАРИ А САМО ЮЖНИ СЪРБИ .ЛЕД ТОВА ЛАНСИРАХА ИДЕЯТА ЗА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ ,КОЯТО Е РУСКА И ЦЕЛИ ДА РАЗКЪСА БАЛГАРИЯ НА МИЗИЯ , ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ КАТО ИЗМИСЛИ СЪОТВЕТНИТЕ НАЦИИ .РАЗПОКЪСАНА БЪЛГАРИЯ Е ПО-ЛЕСНА ПЛЯЧКА ЗА ИМПЕИСКИТЕ АПЕТИТИ НА РУСИЯ .ВИДНО ОТ РУСКАТА АГРЕСИЯ В ДОБРУДЖА И МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ 1915. ОТ КОЯТО ЖИВ РУСНАК И СЪРБИН НЕ ОСТА
445
0
 
6
 
! Отговори
Мани-money преди 1 седмица
Да, "македонските" диалекти се говорят чак до Ахтопол и Силистра, но въпроса е с наименованието им, защото Гърците уточниха с договор, че македонското наследство е изцяло гръцко, изключая части от географското наименование. Няма как диалект да принадлежи към географско понятие.
Може би братчедите имат впредвид, че диалектът им принадлежи към българската езикова норма!?
444
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българският Цар Самуил и той бил македонец защото дворецът му бил в ,,македонските'' земи разбираш ли.Това че Цар Самуил бил цар на Българите в България,на тия днешните там не им пречи изобщо да си напишат историята както на тях им отърва. За последно им дадохме автокефална македонска църква да си имат,защото не искали да влизат в българските църкви,понеже българите стояли по-низше от тях.И понеже тяхната им църква е само на ,,два петъка'' време,не им пречи да оглавят и подчинят БПЦ. Велики са.
443
2
 
11
 
! Отговори
ВЕТО преди 1 седмица
ВЕТО

ВЕТО

ВЕТО
442
0
 
6
 
! Отговори
До 434 али преди 1 седмица
Ало али, вярно има стари карти, на които съществува Македония, но само като територия, не като империя или държава ! Империите, като Персийската, Вавилонската, Римската, Византийската и др., са имали своите императори или поне царе, дай името на поне един такъв "македонски", ако искаш да ти повярваме, а ако не - просто престани да пишеш глупости ! Тракия също я има, нали, а за държава на тракийците чувал ли си ??!
441
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те затова младите македонци бягат от държавата, че не издържат вече на глупостите на бащите си. Идват тук да учат или направо заминават на Запад, само да се отърват от малоумщината в държавата си.
440
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко големи комплекси трябва да има човек, че да не се усеща че ги има? Все едно ние сега да твърдим че Втора световна война никога не е имало, при положение че целия останал свят ни затрува с доказателства за противното. Това тяхното си е ментална болест вече.
439
0
 
3
 
! Отговори
Санди преди 1 седмица
До Анонимен
Толкова сте прав,че просто няма на къде повече. Поздрави.
438
2
 
5
 
! Отговори
Санди преди 1 седмица
Имало е,да.Нарича се български език.
437
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мани ги тия
436
2
 
7
 
! Отговори
Румбата преди 1 седмица
В МАНИ съвсем явно са само сърби или комунисти. Иначе просто не може да се обясни. Или, може би, както македонците са номер 1 във всичко, така са и номер 1 по промити мозъци. Жалко, една кръв сме все пак... :o//
435
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макетата до преди да залезе Есперантото по света,се натискаха да го направят Световен Македонски Език,ама като се позабрави Есперантото и не се ползва,налетяха обратно на Българският на който говори и пише половин Европа и Азия.Тея са едно градче с пет махали околовръз,ама имат съзнанието на Империя мааму стара.От къдя тоз шовенизъм,акъла ми не може го побра.
434
0
 
13
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
Али, Али... да не си намерил пещерата с гроздовата?
433
18
 
3
 
! Отговори
али преди 1 седмица
Поинтересувах се малко и намерих една карта на Македонската империя, която започва от земите на днешна македония, чак до Персия ---през 300-350 г.пр.новата ера.....
Това е доста по надалче от 781г.
Да не се окаже ние крадем историята....:)))
432
0
 
12
 
! Отговори
до МАНИ-МАНИ преди 1 седмица
Сбъркали сте-македонския език е съществувал преди всички езици,той е бил общия език на хората,до построяването на вавилонската кула.Вземете да си хвърлите дипломите.Всички помнят за държавата на царете-Пердика/Пердо/,Филип/Фильо/, Александър/Санде/,Персей/Персо/,Антигон/Анто/.Тея са били чисти макета и са говорили на диалект на днешния македонски език.Нищо че са писали с гръцки букви и са се смятали за гърци.Царете/Аргеади/идвали от Аргос-Пелопонес-и това е Македония, вие нищо не знаете, глупаци
431
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мда и австралийците в Австралия говорят на австралийски. Тези верно трябва да ги баннем официално. Аман от олигофрении!