Каракачанов: В Северна Македония смятат, че могат да подписват договори без да ги спазват

Вратата за преговори не е затворена
13 дек 2020 17:27, Нели Христова
143
Каракачанов: В Северна Македония смятат, че могат да подписват договори без да ги спазват
Снимка: БГНЕС

„Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в Северна Македония да спазва договорите, които подписва“.

Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов по време на конференция "Западни Балкани". Важният международен форум бе организиран онлайн от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и заместник председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„На 1 август 2017 г. България подписа договор за приятелство и добросъседство. На база на този договор беше формулирано какво да се направи по спорните въпроси. Известно е, че няма как да бъдеш реален кандидат член на Европейския съюз, ако имаш нерешени проблеми със своите съседи. Македония подписа два договора – с България през 2017 г. и с Гърция през 2018 г. И докато договорът с Гърция беше изпълнен в рамките на 1 месец, то по договора с България не е изпълнено абсолютно нищо. Въпреки това през 2018 г. България се съгласи и Македония стана член на НАТО. Минаха още две години и ние виждаме, че правителството в Скопие възприема българската позиция не като благородство, а като слабост. Може би част от политическия елит в Скопие смята, че може да подписва договори без да ги спазва. Аз ще им кажа, че договорите между субектите на международното право се подписват, за да се спазват“, каза Каракачанов.

Той заяви, че вратата за започване на преговорите не е затворена.

Винаги сме подчертавали, че разширяването на Европейските структури и НАТО на територията на Западните Балкани е важен елемент от европейската сигурност. Но това не може да бъде за сметка на българския национален интерес. И ако някой си въобразява, че може да пренебрегне интереса на една държава-членка в името на интересите и най-вече на ината на една държава кандидат-член, не е прочел добре самия европейски договор и се е объркал доста сериозно“, заяви вицепремиерът.

Каракачанов беше категоричен, че позицията на България не е вето.

„Не бих нарекъл позицията на България налагане на вето. В никакъв случай. Ние не налагаме вето на Македония. Казваме, че отлагаме свикването на първата междуправителствена конференция, на която ще започнат преговорите с Република Северна Македония. За това има много причини. Нашите приятели, бих казал нашите сънародници в Македония и по-скоро техният политически елит до такава степен повярва в силата на лобизма, че смяташе, че България ще бъде притисната от по-големите държави и в конкретната ситуация от Германското председателство на Съвета на ЕС, да не прави обструкции и да се съгласи със започването на преговорите. Проблемът обаче не е толкова в това излишно самочувствие, което в крайна сметка се оказа катастрофално за външната политика на Скопие, а фактът, че в Северна Македония смятат, че могат да подписват договори без да ги спазват“, каза Каракачанов.

„В името на справедливостта трябва да отбележим, че македонският премиер Зоран Заев полага усилия и има желание да се намери компромис, но може би не му достига подкрепата от неговите политически симпатизанти и елита на неговата партия. Онзи ден той, споменавайки, че отлагането на македонското членството в Европейския съюз, засяга всички народности в Македония. И ги изброи – македонци, сърби, хървати, албанци, власи, включително и 3-те хиляди бошняци. Пропусна обаче да спомене една народност, която исторически съществува в Македония - и това се българите. Над 120 000 граждани на Република Северна Македония са и българи. Защото имат роднини в България, защото наричат себе си българи и са се самоопределили като такива. Но той ги пропусна“, каза Каракачанов.

Той заяви, че агресия има не само към България, но и към Гърция и други съседни държави.

„Ако ние сега допуснем тази държава в този вид да влезе в Европейския съюз, тя ще представлява проблем за националната сигурност на всички европейски държави“, заяви министърът на отбраната.

Според него македонският политически елит е смятал, че може да влезе в НАТО и Европейския съюз без да направи корекция на „тази досегашна, югославска, белградско-московска политика спрямо България“.

„Проблемът не е това, че на част от населението е наложена някаква нова идентичност. Проблемът е, че тази нова идентичност се налага с фалшифициране на българската история. Кражба на история и спорове за герои от по-близки и далечни времена е имало и между други държави, има и сега. Кражбата на българската история, нейното фалшифициране и изопачаване на фактите обаче се използва за създаване на някаква нова македонска идентичност, но и да се налага омраза спрямо българите, българския народ и България като държава“, заяви Каракачанов.

Той напомни, че България е първата страна, която през 1991 г. признава независимостта на Република Македония и изтъкна, че за тези 30 години винаги сме помагали на Република Северна Македония.
Според него не се инвестира достатъчно в информиране на Западните ни партньори.

Красимир Каракачанов направи и историческа ретроспекция на случващото се на Западните Балкани през последните 2 века.

В конференцията „Западни Балкани“ участие взеха още вицепремиерът и министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел,
депутатите от ВМРО Красимир Богданов и Александър Сиди, евродепутати, политици и международни експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Караглиганов а вие патериците на боко тиквата спазвате ли договорите.Нали хората ви избраха защото бяхте против тиквата
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми кът сме ДБЛ-и кой ни е крив!Що ни трябваше навремето първи да признаем държавноста и езика им!Единствено ние да ги въоръжихме и им пратихме воени съветници кога ги запукаха косоварите.А, след туй демонстративно нарязоха тежкото въоръжение което им подарихме, грубо изгониха нашите воени съветници и съ побратимиха с косоварите които ги треп-ха и е-ха.
46
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз *** кой беше? ПАСПОРТО-ПРОДАВАЧ ли?
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28 Е, да, но времето на квазидържавата Велика Сърбия, маскирана като Югославия отмина. В нея живеещите край Вардар бяха смятани от сърбите за второ качество хора. Сега са оскотели, слуги на Белград, откъдето се дирижира антибългарската истерия, живеят тредно и мечтаят, да емигрират в Западна Европа.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаГърците имат опасения относно Егейската част и да не прояват претенции Всъщност договора се подписва точно за това да не избухне война вътре във самия съюз по териториални претенции. Тези си мислятр че договoра се подписва за решавне на исторически и научни въпроси. Не е учудващо, че срещат само неразбиране и учудване.
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Публикувайте го този договор между България и Македония да видим какво пише в него.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
41 Ние сме съюзници със САЩ в НАТО от 2004 ,бяхме важни такива по време на запалената от сръбските фашисти на 20век, война в разпадаща се Югославия. Дадохме небето си, за да бъдат спряни сръбските кръволоци/бомбардировките над Сърбия1999. В ЕС сме равноправна страна-членка от 2007. Имаме право, да защитаваме националните си интереси. Никой няма да направи това вместо нас.
41
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен42Стига вече си бъркал САЩ там, където ги няма! Защо мислиш, че САЩ имат връзка със ситуацията с Сев.Македония? Гърците печелят дивиденти от историята само благодарение на писмеността си, а не защото наистина са направили нещо - по-специално никак не съм сигурна, че демокрацията се е родила в Гърция защото ние сме много по-демократични хора от гърците, демокрацията е в гените ни.,,Друг е въпросът какво още има там...Но, трябва да си извадим поука - културата е важно нещо!
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като договорът е подписан 2017 г сливи ли имахте в устата и нищо не им казвахте щом виждахте,че няма никакъв напредак. И се сетихте 2020 г да споменете,че нещата не са наред.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниски на ръст,тъмнокожиикосмати,"словените"в държавицата край Вардар имат право на самоопределение, да се наричат както искат, да наричат осакатения български език на който говорят, както искат, но без да си присвояват българската история, език и шдентичност.Хора, които говорят преправен, осакатен език, имат осакатено мислене. Достойни за съжаление са, защото нямат нужната културноисторическа основа, още по-лошо е, когато си присвояват чужда.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако гърците искаха да решат проблема,защо искаха новата държава да се казва Вардарска Македония,каквато е?Защото Вардар се влива до Солун,а трябва сърболята да си точат зъбите за Източна Македония-демек-Пиринско.
37
0
 
14
 
! Отговори
Един филм-гледайте! преди 3 години
"Само защото бяха българи"- потресаващ филм !!! Току що го гледах по БНТ. Сниман 1999, Браво на Милена Милотинова, безпристрастно, показва много документи. Интервютата са кратки, но право в целта. Накрая се разплаках. Изпратете го в Брюксел!!!
36
0
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен37Гърците решиха бързо проблемите си с македонците, защото преговаряха с ортаци! *** в управлението в Скопие просто наложиха договора си с Гърция на македонците въпреки, че македонците не бяха съгласни с него!
35
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие с Гърция ли ще се мерите? Гърция е съюзник на САЩ още от Първата световна война и е измислила демокрацията и цивилизацията. Естествено, че САЩ няма да дадат на никой да им краде историята на гърците. Но пък вие точно не правите много добро впечатление на чичо Джо, някакви фашисти без история и поддръжници на Тръмп.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Изнася за Русия по линия на компартията какво спечелиха хората от това ?Кой създаде държавата Македония и със колко сме ощетени като БВП. Нищо не изнасяш ти не можеш и *** си да обършеш сам дърта червена главо.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия и агентите й в Скопие стоят зад антибългарската прпаганда в Македония.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците също подписаха с македоните. Да сте чули да имат някакви проблеми? Явно нашите преговарящи не си разбират от работата.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28 Сега джуджето от Кремъл, ще казва, че азбуката била дошла в Русия, от северомакедонските земи.Смях.
30
1
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Куртовската капия и домат,първомайската червена чушка,пипер и още стотици сортове зеленчуци и плодове от България да едни от най добрите в света чугунена главо. ЕС давал субсидии за земеделците,,,, ЕС дава един голям *** Ей тва дава евроджендърския ти ЕС . Къде са обработваемите ти земи бе пунчо ? Внясаш ми чесън от Египет,домати от Оман и зеле от Йордания .. да не говорим за отровните пластмасови домати от Турция и оттовните краставици от Гърция
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте кървавата коледа за българите в Македония през 1945,само защото са българи.През 1999г М.Милотинова и Л.Станоев са направили документалния филм "Само защото са българи.Истината е ужасяваща.Да прожектираме този филм и на съседите,та да видят кои са фашисти.