Заев: Ще влезем в ЕС като македонци, които говорят македонски език

СРМ нямала ни най-малка вина за блокадата от България
14 дек 2020 15:43, Елка Василева
463
Заев: Ще влезем в ЕС като македонци, които говорят македонски език
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние сме страна членка на НАТО, сега имаме сигурност, защитени сме от най-силния военен алианс в света. Допринасяме активно за мира в региона и света. В ЕС ще влезем като държава и като македонци, които говорят македонски език“, заяви премиерът на Република Северна Македония /РСМ/ Зоран Заев на пресконференция по повод първите 100 дни на правителството.

Македония получи още едно признание, ще председателства ОССЕ, каза Заев, като изтъкна, че неговата страна е излязла от дългогодишната изолация.

Заев подчерта, че РСМ нямала ни най-малка вина за блокадата от България  и че страната му нямало да се откаже от своята идентичност, език, култура, гарантирани с европейски документи, предават македонските медии.

Още по темата

"Нито това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ имат и най-малка вина за тази ситуация. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и ние не можем да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази щета за евроинтеграцията ще се компенсира бързо. Правителството няма да позволи блокадата да предизвика застой във вътрешните реформи, напротив, ще засили темпото, оставайки изцяло посветено на преговорите с България. Ние знаем, че решения са възможни, знаят и те", каза Заев.

„Щетата с българското вето е направена, но вярваме, че няма да има застой по нашия път, а Северна Македония ще продължи да гради европейските ценности у дома. Ще продължим и преговорите с България. Донасяме Европа у дома. Ще приближаваме страната към ЕС и ще продължим реформите със силна интензивност . Наше задължение е да прилагаме европейските стандарти у дома и за нас няма друга алтернатива и няма отказване. Продължаваме както и през първите 100 дни за осигуряване на сигурност“, каза премиерът на РСМ.

Припомняме, че България не е наложила вето на присъединяването на РСМ към ЕС, а каза „не“ на преговорната рамка. Един от основните аргументи е, че РСМ не изпълнява подписания през 2017 г. двустранен договор. А също и, както заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, „проблемът не е това, че на част от населението е наложена някаква нова идентичност. Проблемът е, че тази нова идентичност се налага с фалшифициране на българската история. Кражбата на българската история, нейното фалшифициране и изопачаване на фактите се използва за създаване на някаква нова македонска идентичност, но и да се налага омраза спрямо българите, българския народ и България като държава“, каза Каракачанов.

От своя страна външният министър Екатерина Захариева заяви, че вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България.

Продължаваме да водим преговори, ние сме съседни държави, от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива въпреки кампанията на език на омразата от другата страна, каза тя.

България също така настоява за езика да бъде използвана формулировката, използвана в двустранните договори от 1999 г. и 2017 г., а именно „официален език на РСМ“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
4
 
3
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
Българите трябва да сме благодарни на Славянството,че са ни дали писменост и ,че нащите владетели са ги допуснали да ни ограмотят.
397
2
 
3
 
! Отговори
До Заев преди 3 години
Дори да успеете да влезете като такива, пак няма да сте такива, щото говорите български !
396
3
 
2
 
! Отговори
Вуте...... преди 3 години
До Ей, зайче...Поправка замени север, северно, със сръбско, сръбска и т.н. Това е истината!!!
395
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 45г. насом МК е била, е и ще остане неприятелска държава. Македонизмът се крепи на антибългаризма, ако бъде изваден от уравнението пропадат последните 75г. отива в небитието. Литература, история, въобще всичко, отнасящо се до общество и обществени отношения би се променило коренно. Това няма да бъде допуснато от наследниците на бившите комунисти, прослойката от около стотина хиляди души (в т.ч. 99% от интелектуалците), чиито предци са паразитирали за сметка на останалите в близкото минало.
394
2
 
8
 
! Отговори
акуд преди 3 години
Официалните азбуки в ЕС са 3:Латиница от началото на съюза през 1957 годинаГръцка азбука от приемането на Гърция в ЕС през 1981 годинаКирилица от приемането на България в ЕС през 2007 годинанямам против да станат 4 след приемането на с.македония, но кирилицата е БЪЛГАРСКАТА азбука
393
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че на МК трябва да гледаме като на вражеска държава, без братя, братовчеди и тинтири-минтири. Не че са виновни, едва ли има по-изстрадал европейски народ в последните 150г., но имаха 30г.!!! за да се променят, а не го направиха. Напротив, тръгнаха в посока различна от европейското мислене, станаха по-сърби от сърбите, отродиха се окончателно. Буквално отровиха отношенията си с БГ, единствената страна, която им желае наистина доброто. И няма връщане назад. МК върви към разпад.
392
2
 
6
 
! Отговори
redordead преди 3 години
влезте с какъвто искате езин и идентичност, но не си присвояйвайте българската история! В Средновекиовието няма нито един надпис, който да казва македония и македонски царе - всички твърдят - българин, български цар, български самодържец!
391
0
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 3 години
То имало и по-големи *** и от нас в Европа.Бройката "македонци" е по- малка от ромите в България,2/3 са албанци и около 80 хил. са взели българско гражданство-приличат ми на малък истеричен пинчер, който се скъсва да лае и всички се пукат от смях, а то се мисли за страшно и значимо същество.
390
1
 
2
 
! Отговори
бракя бракя маке преди 3 години
тея искат да влизат там откъдето ние искаме да излизаме пуснете ги , те дънди отдавна иска да им разкопава златото перчат се като педерунгите па кой им забранява какви щат да се наричат
389
2
 
5
 
! Отговори
Виж преди 3 години
До ВижтеВИЖ Ти историята.Поне прочетете нещо,преди да пишете глупости.Да,могат да се определят за "македонци",но след 1945.До тогава историята е записала какви са били.Има го записано от всички изследователи и пътешественици минавали през географската област Македония през годините.До един твърдят,че в огромното си болшинство населението на Македония е БЪЛГАРСКО.Има го и в книгата на братя Миладинови,записал го е и Стефан Веркович -"Народних песма македонских бугара".Така че- ЧЕТЕТЕ!
388
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще влезете в ЕС като таратанци.
387
2
 
6
 
! Отговори
Кой преди 3 години
До БунгарТи ,Друже не си "Бунгар", а Сръбски копой.Платен агент на УДБА,чиято цел е да *** по Българските форуми.Не се напиняй,Българите в огромното си болшинство са интелигентни люде и лесно не могат да бъдат заблудени!
386
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 397Баш на Русенския университет ли да стане флиал? В Бг има 3 унита - Су, ПУ, ВТУ - другото е порнография и най паче РУ :))
385
1
 
9
 
! Отговори
сигур преди 3 години
Ще влезете - къде 3121-о лето.И то като малцинство от 0.1% от македонските граждани - последните с промити мозъци. Дори ше ви снимат като музейни експонати.
384
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ще влезеш в ЕС на кукуво лято. И да влезеш ще влезеш като Българин!
383
17
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Каквото е за българина бъргарщината,това е и македонизма за македонците. Кога ние ще се откажем от българщината, та го искаме от тях да се откажат от македонизма.Македониа е по демократияна държава към настоящия момент от България.Ентноси,малцинства,всеки са самоопределя както му харесва. В България куцо и сакато все българин,макар да знаем,че има и *** и турци и македонци ит.н
382
0
 
11
 
! Отговори
до 397 преди 3 години
Молдовците са зомбирани от румънците,учат румънски и ползват техни учебници,затова и историята е малко нагласена.Но има и българско училище в Тараклия,изключителни родолюбци ,невероятни са,обещаха им висшето училище да стане филиал на Русенския университ, и дано по бързо стане ,те отдавна чакат,да имат повече дисциплини и повече студенти с български език.
381
2
 
12
 
! Отговори
Ей, зайче преди 3 години
Не можете да влезете като македонци, защото сте северно-македонци, живеете в Северна Македония, и говорите северно-македонски език (който е насила променено българско югозападно наречие, но хайде от нас да мине) !
380
2
 
13
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Бъдещето на Северна Македония е разпад. Затова бързат да влизат в Европейския съюз. Това че са част от НАТО изобщо няма да е пречка за албанците да им спретнат един референдум за независимост след няколко години. После сърбите ще тръгнат да ги "спасяват" както "спасиха" малцината сърби в Босна и Косово.
379
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вари го, печи го, комуниста е дебелоглав антагонист.Македонизма е последната отломка на комунизма по българските полета.