Заев: Ще влезем в ЕС като македонци, които говорят македонски език

СРМ нямала ни най-малка вина за блокадата от България
14 дек 2020 15:43, Елка Василева
463
Заев: Ще влезем в ЕС като македонци, които говорят македонски език
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние сме страна членка на НАТО, сега имаме сигурност, защитени сме от най-силния военен алианс в света. Допринасяме активно за мира в региона и света. В ЕС ще влезем като държава и като македонци, които говорят македонски език“, заяви премиерът на Република Северна Македония /РСМ/ Зоран Заев на пресконференция по повод първите 100 дни на правителството.

Македония получи още едно признание, ще председателства ОССЕ, каза Заев, като изтъкна, че неговата страна е излязла от дългогодишната изолация.

Заев подчерта, че РСМ нямала ни най-малка вина за блокадата от България  и че страната му нямало да се откаже от своята идентичност, език, култура, гарантирани с европейски документи, предават македонските медии.

Още по темата

"Нито това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ имат и най-малка вина за тази ситуация. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и ние не можем да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази щета за евроинтеграцията ще се компенсира бързо. Правителството няма да позволи блокадата да предизвика застой във вътрешните реформи, напротив, ще засили темпото, оставайки изцяло посветено на преговорите с България. Ние знаем, че решения са възможни, знаят и те", каза Заев.

„Щетата с българското вето е направена, но вярваме, че няма да има застой по нашия път, а Северна Македония ще продължи да гради европейските ценности у дома. Ще продължим и преговорите с България. Донасяме Европа у дома. Ще приближаваме страната към ЕС и ще продължим реформите със силна интензивност . Наше задължение е да прилагаме европейските стандарти у дома и за нас няма друга алтернатива и няма отказване. Продължаваме както и през първите 100 дни за осигуряване на сигурност“, каза премиерът на РСМ.

Припомняме, че България не е наложила вето на присъединяването на РСМ към ЕС, а каза „не“ на преговорната рамка. Един от основните аргументи е, че РСМ не изпълнява подписания през 2017 г. двустранен договор. А също и, както заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, „проблемът не е това, че на част от населението е наложена някаква нова идентичност. Проблемът е, че тази нова идентичност се налага с фалшифициране на българската история. Кражбата на българската история, нейното фалшифициране и изопачаване на фактите се използва за създаване на някаква нова македонска идентичност, но и да се налага омраза спрямо българите, българския народ и България като държава“, каза Каракачанов.

От своя страна външният министър Екатерина Захариева заяви, че вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България.

Продължаваме да водим преговори, ние сме съседни държави, от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива въпреки кампанията на език на омразата от другата страна, каза тя.

България също така настоява за езика да бъде използвана формулировката, използвана в двустранните договори от 1999 г. и 2017 г., а именно „официален език на РСМ“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние, като кандидатствахме изпълнявахме поставените условия иначе нямаше да ни пуснат. Изпълнявайте условията или ще стоите извън ЕС.
57
6
 
12
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Македонски език и македонска нация няма. Те са български език и българска нация. Виновни за техните аргументи срещу нас са "експерт-политици като Валери Симеонов, които казват, че не сме слОвянЕ. И тогава югозападните български слОвянЕ с пълно право ни наричат татари.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АВЕ ЩО ТАКАС РОГАТА НАПРЕД?ПОСЛЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАТЕ,Ч Е СМЕ ВИ БИЛИ ШУТА...
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се тая македонска работа я толерират в Брюксел с цел разидинение на балканите .
54
0
 
27
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 3 години
Ако иска да влезе в ЕС и като марсианец с патагонски език, то си е негово право. само дето ще почака още 10-тина години.
53
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще се снимаш със знамето на Европейския съюз.
52
0
 
25
 
! Отговори
бай гошо преди 3 години
Хубаво е да си припомнят, колко време гърция не ги пускаше в ес.Не само ние имаме проблеми тази "държава".Защо ли?
51
0
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
По всичко личи, че братята "македонци" не спазват и договореностите си с Гърция, след като от северно-македонци, се прекръстиха пак на македонци, май трябваше да оставим албанците да ги прекръстят на шиптъри, за да приключи това северно-македонско недоразумение ... !!!
50
3
 
17
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
И тоз са репчи като Кубрат Пулев кат аслан,а после ще наведе главата кат на,с,ран,като види ЕС през крив макарон!!
49
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислена държава от комунисти,с население колкото София била гарант за сигурността в света. Хахахах ще падна. Тежък комплекс пичове. По-големи комплексари от Кубрат Пулев
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще влезете,ама на 36-ти.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ви иска в ЕС.Добре, че Борисов реши да ви направи добро.Неблагодарници !
46
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо нямат претенции за Георги Димитров, който е баща им?
45
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците като дойдат да искат български паспорти доказват, че имат български корени.Сега пък нямали нищо общо с българите.Както се казва, според интереса им се клати феса.
44
0
 
16
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 години
До сега кандидатствате,като Северно Македонци.А за езика ,с който ще влезете се водят разговори.Нова е действителността.
43
0
 
46
 
! Отговори
ag преди 3 години
Време е вече министър Захариева да обяви пред медиите, че при още едно подобно, тъпоъгълно изАкване от Зайко Байко "македонски" - ще има перманентен отказ от страна на България за започване на каквито и да било преговори с "македония" за членство в ЕС!!
42
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 100 одишнината си през 2117 година сте в ЕС.
41
0
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
може , през 2050г.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е неуважение лично към Борисов, който положи толкова услилия май с морков не става.
39
3
 
12
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Май вървите срещу европейските ценности, да не получите тежко ембарго и да ви изритат от ЕС и да си спомниш, че маките са древни тракийски племена.