Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония

Основният враг на Скопие на Балканите бил България, пишело в учебниците
Обновена: 20 дек 2020 09:15 | 20 дек 2020 09:15, Петя Славова
448
Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония
Снимка: БНТ

Какво пише в учебниците по история за 6. и 7. клас, по които учат децата в югозападната ни съседка, обяснява проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

По думите му ,ш ест поколения в Република Северна  вечеучат по такива учебници.

До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България, заяви за БНТ проф. Илчев.

В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

Още по темата

В учебниците по история в Република Северна Македония пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език".

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България.

Свети Климент - първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа - в учебниците в Скопие е представен като говорещ на "старославянски" и основоположник на "македонската църква".

Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

Българите, според учебниците в Скопие, са "монголско татарско племе от тюркската група народи".

Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, са наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", претопени от славянски племена през 5-8 век. Никъде не споменават, че в земите между Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш". Прилагателното "българско" е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало само "Илинденско" в опит да бъде "отвързано" от българския му произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма никакво значение за САЩ. САЩ са решили да приемат Македония в ЕС защото такъв е техния интерес, а България е васал на САЩ.
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па точно така си е от историческа гледна точка.Я си представете, че Егейска Македония беше българска.На какво щяха да мязат градовете и крайбрежието. Нас нали ми учеха, че Кирил и Методи са българи.
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съсипаха и хубавите македонски песни! Как да изпееш сега:- "Северномакедонско девойче..."
30
1
 
20
 
! Отговори
Вот дъ фак!? преди 3 години
Къде остана Филип Македонски- баща на бащата на най-великата нация и на доктрината "Македония на два океана, три континента и 4 морета"
29
2
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До 23-НИКАКВА ЕВРОПА.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро на запад ще граничим с Албания.Никой няма да си си спомня скопяните.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А индианците в Северна Америка, които заварва мокедонският откривател Христофор Колумбски, се оказват дезертирали през 10 век викинги от северния граничен гарнизон на Македония, които през Гренландия са стигнали и уседнали в Северна Америка (известна в Македония като Презокеанска Македония). Сериозно ви говоря, бе!!
26
15
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Боли ме онази работа за Самуил.Единственият култ,който имам е към Котките.Ако бяхте написали статия за принцеса Бастет,тогава щях да напиша нещо положително.
25
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В РСМ нямат национален идентитет. Там имат само огромен тъпашки инатитет.
24
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съобщение на вратата на книжарница:Поради изчерпване на учебника по македонска история, същият може да бъде изпратен на SMS.
23
0
 
30
 
! Отговори
баста преди 3 години
Когато албанците започнат да ги асимилират/а те вече са и започнали/така нареклите се "македонци" да тропат на гръцката граница.Тук не ги щем.Достатъчно им търпяхме простотиите,крадливостта и нахалството.
22
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството на Република България след обществена поръчка закупи 2,5 тона извънредно криви италиански макарони, които да бъдат дарени на братския северномакедонски народ като средство за наблюдение на присъединителния процес и европейската интеграция.
21
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се види какво пише е чужди източници за Илинденското въстание.В турските архиви "историците" им видяха, че само и единствено за българи пише. То остава и османските военни да не са знаели с кой воюват.Гърците го наричат "Голямото българско въстание".Във всички кореспонденции на чужди журналисти -от балкански та до Аржентина и Япония ,само и единствено за българи и български въстаници се пише.
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото им каже Русия това пишат в учебниците си.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези не са добре. Една шепа хора са По малко от София Най добре да стават македонска област на България най бързия и сигурен начин да станат част от Европейския съюз
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В С. Македония имат учебник по история??? Ето това си е новина!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По туй време Западнобългарското царство се е било отцепило още по-известно като Петрово царство. Българссите царе са хора с имена Петър, Симеон, Калоян и подобни. По-късно обаче евреите са заличили тая част от историята.
16
24
 
9
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
И така,кое не е вярно? Великоморавците също се надигнаха срещу българите. Славянството е това което цивилизова балканите.Никой неможе да си присвоява заслугите на Славянството за писменост и слово. Да сме благодарни на нашите царе ,че са допуснали учениците на свети,свети Кирил и Методий да ни ограмотят и просветят.Не се знае кой краде история...
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представителят на България от трибуната на ООН:- Мога ли да започна отдалече?- Може, само че кратко.- Когато българския цар Самуил с цялата войска се върна в Охрид след битката с византийците край Скопие през 1004 г. Ние си свалихме дрехите и се хвърлихме във водата, за да отмием натрупалия се прах от дългия поход. Когато излязохме от водата, видяхме, че македонците са ни свили всичките дрехи!Скача представителят на Македония:- Протестирам! Нас тогава изобщо ни е нямало там!- Благодаря, ето това исках да докажа...
14
1
 
38
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Пишат си свободни съчинения , но българските паспорти не изхвърлят!