Историк за антибългаризма на Скопие: Фактите са на наша страна

Учебниците са проводник на македонизма, от тях да се започне
17 дек 2020 13:55, Елка Василева
187
Историк за антибългаризма на Скопие: Фактите са на наша страна
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване. Така коментира информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов пред БНТ.

„Когато говорим за сегашните лоши отношения с РС Македония, разбира се, трябва да започнем от учебниците, защото те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там“, каза Матанов.

Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

Още по темата

"Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият "македонизъм" като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович, още като е посланик в Цариград", припомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има "забежки" и фантазии, "желание да се правиш на по-велик, отколкото си, но такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде".

Македонският журналист Марян Николовски също се включи в разговора, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той безспорно е наследник на българския трон. "Не може да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ", според Николовски.

Проф. Матанов обясни, че ще е трудно учебниците да се пренапишат - това ще отнеме много време. Не е възможно нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, но и не може да се продължава с антибългаризма. "Ние не трябва да бъдем опортюнисти. Гърците направиха ли компромис? Когато Обама отиде там и каза: трябва да промените незаконното си отношение към Македония - те направиха ли компромис? Въпросът е да се устиска, никакъв компромис, защото фактите са на наша страна", подчерта българският историк.

 


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
пълни некадърници преди 1 месец
не си от благовград ами от бунарче , ами пишеш добре на български , с бележка , че си българин и български пасош се изучиха безплатно в софия без изпити , но и останаха много де а нашите кво пискат от едно време се знае че са лицемерни макетата като гърците сега хем самуил е наследник на българския трон хем първия македонски цар , ама още с мегаломанските паметници в скопие трябваше нашите нота да изпратят сега се сетили пълни некадърници
149
0
 
2
 
! Отговори
лесно и честно преди 1 месец
Ами като им е трудно да пренапишат учебниците, да обявят мораториум на предмета в училищата докато ги напишат правдиво.
Е, на сърбите ще им стане мъчно от раздялата, но това така или иначе ще се случи. По-добре ужасен край, отколкото безкрайна агония.
148
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
"Македонската История" е един мит сътворен в Сърбия под диктовката на Москва.
Въпросът с Македония ще се разреши когато българите осъзнаят пагубното влияние върху България което оказва Русия чрез своите агенти в лицето на БСП и техните производни.
147
0
 
3
 
! Отговори
Леле до 145 преди 1 месец
Каква омраза бе 2loop, търкаляме се от смях с тея твои съселяни :D а омраза май се наричат повече от 14 000 публикации, изпълнени с откровена омраза и лъжи в тяхната (която е сръбска) преса към България :) сподели, кое те потресе днес, че звучиш тъй разстроен :D
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя чичак на снимката е ушак от дс още от времето на бай тошо
145
2
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Колко е видно ЛИЦЕМЕРИЕТО и ОМРАЗАТА на българите към македонците !
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
141 И кой го казва, античките утре, може да се обявят за марсиански, както се отрекоха от гръцката история,която си бяха присвоил,както и българската. Северомакедонците са хора,които се отричат от българските си корени, говорят на осакатени български език поради което и мисленето им е осакатени. Скудоумието край Вардар е запазена марка за северомакедонците. Изхвърлят историята,като учебен предмет,по-добре да затворят училищата,защото там учат само титовите и белградските лъжи.
143
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българия клекна
142
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на старите карти няма такава държава, а България е била на три морета.
------

България е била на три морета само 10-15 години, след това са наритани отвсякъде, а Македония е отнета цял век преди да паднем под Турско.

За последните 700 години Македония р нила под българско управление само 2 пътк по 3 години.
141
7
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
България да спази Резолюцията на ЕС и да признае Македонското малцинство в България , а българският съд да регистрира всички Македонски сдружения и Организации в страната.
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво като си го засичал в Белград?
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград"
А ти какво търси в Белград, че сте се засели?
138
0
 
7
 
! Отговори
Леле до 135 преди 1 месец
Извинете, но грешите :D "Македон"- това е техния древен Бог, който е създал всички хора- създал чернокожи, жълти и Македонците (белите хора), сигурно червенокожите са холограми, не зная хаха - имаше супер видео в ютюб, даже Господари на ефира ги почетоха хаха :D а неотдавна един Пакистански благородник от древен македонски род се завърна на "родна земя"- е няма такъв цирк! :))))) Даже му "върнаха" земи ХАХАХАХА
137
1
 
5
 
! Отговори
Леле преди 1 месец
Ох не мога lmao дадох си сметка, че съкратената форма ще е СМС буахахаха Северно Македонски Съюз, Луно и ти цяла ми галактико хахаха
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
125 То и крал Милан,който има селски произход,тръгна към София,да превзема България през 1885, но изяде такъв пердах,че обърна победената си войска в позорен бяг. Да не бяха великите сили,българите щяхме да превземе Белград, изграден от българите през Средните векове.
135
1
 
8
 
! Отговори
Леле преди 1 месец
Сигурна съм, че в мига в който Македония влезе в ЕС ще трябва да го преименуваме на "Северно Македонски съюз" ахаха
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
125 Чути стоко, за сърбите бяхте трета ръка хора "що южно,то ружно".Довечера ревахте "едно име имаме",пак го смените,като клекнахте пред Гърция.
Хора,които се смятат за преки наследници на "първия човек на земята Македон",както пише в учебниците на РСМ, зса достойни за смях,презрение и съжаление.
133
0
 
8
 
! Отговори
Пак ли УДБАшки агент преди 1 месец
До Тито
Аман от некомпетентни ***!.Тито дори и не би си помислил такива глупости,оти Българската Армия щеше да го завре в миша дупка.Не стига,че същата тази армия пролива кръвта си на Стражин,Куманово,Страцин и даде своя дан да сте свободни,ами много плюете.Долна злобна и неграмотна ***!
132
0
 
2
 
! Отговори
Do 125 преди 1 месец
Хахахххаха трябва да си оправиш правописа!
131
2
 
6
 
! Отговори
Мария до 131 преди 1 месец
Наистина ли са Ви кръстили Пердикас!?.. Съболезнования.