Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония

Основният враг на Скопие на Балканите бил България, пишело в учебниците
Обновена: 20 дек 2020 09:15 | 20 дек 2020 09:15, Петя Славова
448
Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония
Снимка: БНТ

Какво пише в учебниците по история за 6. и 7. клас, по които учат децата в югозападната ни съседка, обяснява проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

По думите му ,ш ест поколения в Република Северна  вечеучат по такива учебници.

До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България, заяви за БНТ проф. Илчев.

В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

Още по темата

В учебниците по история в Република Северна Македония пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език".

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България.

Свети Климент - първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа - в учебниците в Скопие е представен като говорещ на "старославянски" и основоположник на "македонската църква".

Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

Българите, според учебниците в Скопие, са "монголско татарско племе от тюркската група народи".

Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, са наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", претопени от славянски племена през 5-8 век. Никъде не споменават, че в земите между Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш". Прилагателното "българско" е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало само "Илинденско" в опит да бъде "отвързано" от българския му произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефът на албанската партия Али Ахмети смята,че "македонската нация и език е от 1945, по заръка на Коминтерна". Другото е политика,албанците в РСМ знаят истината за античките,но си мълчат. Какво да говорим повече.
292
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сме се забавлявали с тях да извадят историческите фокументи и да се приключи вече че ми писна от тях дето се редят да получат българско гражданство а после плюят Трябва да им дават граждастео след като ги изпитат по бълг история като във Великобритсния
291
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъо се казва дръж враговете близо приятелите още по близо
290
3
 
13
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До А колкото до гена: А колкото до гена, той е изследван и е доказано че сме потомци на славяни, траки и прабългари. А това че турците разбирали без преводач езика на потомците на прабългарите в Русия е долна спекулация.За потомци на прбългарите се считат чувашите, а езикът им , макар че взел нещо от тюркските езици е мого далеч от турския.
289
5
 
5
 
! Отговори
без опорки преди 3 години
До А колкото до генаОколо 45 до 55 процента от генетичния ни фонд е славянски - по равно южни и северни славяни. Другите са келтски и саксонски гени - 25-30 процента.Около 20-25% от генетичния ни фонд се води "гръко-римски".Това са фактите. А какво си мислиш, че виждаш в огледалото няма значение. А може и да си чужденец, конй те знае. Изследвай си родословието.
288
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанец по произход Ким Мехмети е интелектуалец-писател от РСМ.Тоя човек дава инаервюта за агенция ХНЮЗ на Любчо Нешков който самия е роден в СМ,същият който взе интервю от ЗаевИЧ което се оказа пак Пумнта Мара.Защо не го канят бг телевизии,а питат разни скопски /ди можем да се замисли!Та той казва ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ Е ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНА в СМ т.е. това е закон!Белград им пише учебниците,БЕКГРАД ГИ УПРАВЛЯВА!На Заевич съветници са сърби!Какво повече да се каже!
287
4
 
15
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 307: Ние не искаме македонците да признаят, че са българи. Нека да се считат за каквито искат. Това, с което ние не можем да се съгласим е да се преиначава историята. А примери за това има достатъчно. Комшиите реално нямат историци. Имат съчинители на история, които наричат историчари.Нека тези историчари да престанат да лъжат македонците, нека техните политици да завършат строящата се от сто години ж.п. линия до България и тогава можем да ги подкрепим за ЕС.
286
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може също така да се покжат османски статистики за населението на ОИ,османлийте и те заблудени кьорав етнички македонец не видели,говорят за български комити и дори са ортаци на гръцките андарти та и на сръбските четници в изтреблението на българите.Да се покаже в ЕП и заключението на Карнегиевата комисия,там също няма никакви македонци,само избивани бълагри!Да се покажат вестниците от 1903 година,европейски и американски,пак заблуда =въстанието БЪЛГАРСКО!Разгромете ги тия озр..оди пред ЕВРОПА.
285
13
 
6
 
! Отговори
А колкото до гена преди 3 години
ние Българите не сме славяни !достатъчно е да се погледнете в огледалото за да се убедите, че нямаме нищо общо с т.н. славянинашите пра-братя още живеят на Поволжието, мюсулмани са и езика който говорят Турците го разбират без преводач
284
2
 
10
 
! Отговори
Колкото до езика преди 3 години
Александър Македонски едва ли е говорил на просташкия диалект, който сега се нарича Македонски език и едва ли е писал на азбуката наречена сега Кирилицапопитаите макетата как така е станало, че са си сменили и езика и писменоста
283
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито и да са, насила няма да се признаят за българи, дори да са такива. Имаме ли интерес от съседна държава, която ни мрази? Пуснете гладните да се наядат на запад в ЕС, преди да се е разпаднал, понеже и това идва.
282
3
 
4
 
! Отговори
Историята с азбуката преди 3 години
е много подозрителнаКирил е погребан в двора на катедралата Св. Петур във Ватиканзапитахте ли се от къв зор му е било на Папата да създава азбука за т.н. славяни (понетието славяни се появява в книгите за първи път прес 17-ти век)после азбуката създадена от Кирим няма нищо общо с азбуката на която пишем - защо тогава се твърди че Кирил и Методи били създали т.н. славянска азбука ?
281
0
 
7
 
! Отговори
Що ли преди 3 години
Наскоро проверявах - и в Атина,и в Солун все още си има улици Василий Втори - вулгароктонос. Вероятно такива улици има във всеки по-голям гръцки град. За нас Василий е ***,но за византийците е най-великият им император възстановил изцяло Източната римска империя. Що ли тоя император от македонската гръцка династия така безжолостно е изтепал "античките македонци"?
280
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След времето на Самуил да видим какво пише за времето на ВМОРО,с кого аджъба се бият гръцките андарти дали с българи или с някакви ммитични македонци?Павлос Мелас известният национаклен герой на Гърция кои казва да не останат,не казва БЪЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ-В/Б/ЛГАРОС НА МИ МИНили и той се е объркал може-би??Фиромите могат да бъдат разгромени за 1 час от средношколец с любителски познания по история,а сме седнали да водим преговориС ПРОФЕСИОНАЛНИ ФАЛШИФИКАТОРИ и безпримерни изро..ди!СТИГА!
279
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Абе чудя сеТакива хора биват организирано мачкани със сръбско-руска помощ посредством ВМРО-ДПМНЕ. Пускат се списъци на хора с българско самосъзнание, които след това биват преследвани по различни начини: останки от Титовата политика.
278
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През вековете никога българи и гърци не са били съюзници,македонистите го направиха и това чудо,по темата Македония спорът сега е само колко са българите живели в Македония,колко гърците!Аз на мястото на нашите политици посветени по темата ще взема ГРЪЦКИ УЧЕБНИК и да видим дали там пише че македонски цар СамОил водил битка с Василй Македонец създал Македонско царство!!??ЛОООЛ както биха казали някои млади,а после това макеоднско царствое наречено ТЕМА БЪЛГАРИЯ!Това да стане в ЕП за сеир!
277
0
 
6
 
! Отговори
Абе чудя се преди 3 години
В тая РСМ толкова ли няма смели хора - истински български възрожденци, които да повдигнат на всеослушание глас за ИСТИНАТА относно техния произход и история, вместо налаганите сърбо-комунистически лъжи ???!!
276
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 1/292"То и ти не си много наясно със собствения си етногенезис."Корени в Азия" имат всички евроепйски народи. Може би си чувал за великите преселения на народите. А може и да не си чувал, или просто да си нямаш хабер от история."Ако не беше пълен слабак в Логиката., щеше да разбереш, че това, което казваш, потвърждава, това, което казах, тъй че извода ти, че "си нямам хабер от История" е пълна глупост и логически абсурд.
275
0
 
4
 
! Отговори
До 281 преди 3 години
Византийската империя е започнала да бъде наричана така много по-късно - едва преди няколко вяека, доколкото знам.
274
0
 
6
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
Промитите мозъци от С.Македония са толкова големи инати и горделиво отричат българското си минало вместо да го приемат смирено. Та дори азбуката им е скалъпена на бързо от кирилица и латиница.. Кога ли ще кажат, че техния народ е основоположник на хомо-сапиенс и са били бървите да ходят изправени не знам..