Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония

Основният враг на Скопие на Балканите бил България, пишело в учебниците
Обновена: 20 дек 2020 09:15 | 20 дек 2020 09:15, Петя Славова
448
Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония
Снимка: БНТ

Какво пише в учебниците по история за 6. и 7. клас, по които учат децата в югозападната ни съседка, обяснява проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

По думите му ,ш ест поколения в Република Северна  вечеучат по такива учебници.

До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България, заяви за БНТ проф. Илчев.

В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

Още по темата

В учебниците по история в Република Северна Македония пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език".

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България.

Свети Климент - първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа - в учебниците в Скопие е представен като говорещ на "старославянски" и основоположник на "македонската църква".

Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

Българите, според учебниците в Скопие, са "монголско татарско племе от тюркската група народи".

Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, са наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", претопени от славянски племена през 5-8 век. Никъде не споменават, че в земите между Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш". Прилагателното "българско" е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало само "Илинденско" в опит да бъде "отвързано" от българския му произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега България в лицето на нашите политици има предостатъчно време ДА ИЗОБЛИЧИ РАСИСТКИЯ АНТИЧОВЕШКИ ХАРАКТЕР НА ЮГОМАКЕДОНИЗМА!Събирайте статии от печата,интервюта на разни изро..ди по скопските телевизии и радия,УЧЕБНИЦИТЕ,ЗАКОНА ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА ЧЕСТ КОЙТО Е АНТИБЪЛГАРСКИ,СНИМКИТЕ ОТ СЪТВОРЯВАНЕТО НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА!С тия бесни ку.чета така трябва,РАЗОБЛИЧЕТЕ ГИ КАК ПЛАЩАТ НА РАЗНИ КОРУМПИРАНИ ЛЕЙКИИСТОРИЦИ И ПОЛИТИЦИза да ги поддържат!чехите и словаците СА ПЛАТЕНИ!!Гнусари!
272
0
 
8
 
! Отговори
до 5-кю преди 3 години
Махни сръбизмите от говора си. Като розни кръпки върху костюм на Версаче са.
271
0
 
8
 
! Отговори
До 5-ко 263 преди 3 години
Изобщо няма значение къде и как е карал военната си служба като млад гръцки поданик бъдещият Свети Методий, важното е какво е направил след това, заедно с брат си ! А ти ако посмееш да твърдиш, че е служил в "македонската" войска, ще се скъсаме от смях и ние, и гърците, че и всички останали !
270
0
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
То и ти не си много наясно със собствения си етногенезис."Корени в Азия" имат всички евроепйски народи. Може би си чувал за великите преселения на народите. А може и да не си чувал, или просто да си нямаш хабер от история."Сбкъсък на културите" имаме през едни 500 години, но не и при заселването на Аспарух и Кубер на Балканите.
269
4
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Вината е на Борисов и на управляващото мнозинство, което подписа договор с Македония без да бъдат защитени българските интереси. Ако така беше направил Заев със сигурност щяха да го вкарат в затвора, а Ние сега се чудим как да запазим *** на Борисов. Сега позицията ни трябва да бъде твърда и непреклонна, че докато не си оправят учебниците и не изучават реалната история вето за ЕС.
268
0
 
7
 
! Отговори
основател на хоремаг преди 3 години
Хе хе хе хеСамуил цели 50 години се бил за независимостта на България.И когато стигнал до невороятната възможност да стане цар на България - заради прекъсването на царската династия, решил да основе някакви македонски глупости :))))))))Не че има доказателства за подобна безумна хипотеза, ама то и като хрумване е уникално глупаво.Дали македонските ученици четат и 1 ред в учебници, за това, че има и друга хипотеза и то защитавана от виски световни историци?
267
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали гърците са съгласни че СамОил е македонски цар и завладял византийска територия почти до днешна централна Гърция??Мислите ли че биха признали такава откровена ШИЗОФРЕНИЯ понеже понеже Василий е МАКЕДОНЕЦЪТ??Самуил е коронясан КАТО БЪЛГАРСКИ ИМПЕРАТОР от ВАТИКАНА,ако намерят документ за обратното да го покажат,още явно не е напечатан!БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ,ВЗИМАТЕ УЧЕБНИЦИТЕна Скопие и ПОКАЗВАТЕ ЦЯЛАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ И ОЩЕ НЕЩО-РАСИЗМА НА ,МАКЕДОНИСТИТЕ!ТЕ това Е НАЦИСТКО-ФАШИСТКА ПСЕВДОДЪРЖАВА!
266
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До 5-koСъс здраве и дано някой ден да разберете, че българите винаги са ви третирали като равни и сте жертва на комунистическа манипулация.Между другото, всеки народ е произлязъл от някъде "другаде", в това няма нищо страшно и не заплашва сегашната ви идентичност. Ние, българите, имаме корени И в Азия (но не само) и това е повод за гордост за нас, тъй като има много положителни неща в начина, по който се е изградила държавата ни от сблъсука на културите с местните племена.
265
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 281Нарекли държавата си Византия,но продължавали да се наричат ромеи.
264
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Международните историци да извадят международните документи и да се спре тая сага ама на някой международно не му се иска защото знае отговорите трябва да подклаждат разногласия Тук на Балканите да подклаждат буре с барут ей това им се иска
263
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Василий Втори Македонец водил битка с основателя на македонскта държава??Баща му пък на основателякой знае как бил комитопул на Средец,явно прикрит враг бе ,не са знаели българите каква змия държат в пазавата си?!Самуил роден вероятно в София изведнъж получил прозрение чрез звездите може-би че е етнички акедонецАко и роден в Средец а Македония тогава някуде при Константинопол!Василий Втори е наречен българо-убиец,а завладяната македонияТЕМА-ОБЛАСТ БЪЛГАРИЯ!!Фиромите са ПСИХОБОЛНИ!
262
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 Защо им е на българските царе,да приемат прогонени те от великоморавския княз ученици на измъчвани пак от него,свети братя Кирил и Методий,ако не да преобразуват глаголицата,удобна повече за живеещите в Средна Европа в кирилица,удобна за българите?Древните хронисти пишат, че "...така бяха просветени българите и светлина влезе в тъмнината...", а не славяните.
261
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме какво пишат в скопските учебниципо НЕнаучна фантастика,ако гледате предаването на БНТ сутрешният блок мисля от четвъртък или сряда не помня точно,ще видите какво казаха двамата историци от българска страна Иван Илчев каза дословно-ИСКАМЕ ИМ ИЗВОРИ ЗА ТРВЪРДЕНЯТА ИМ,следва МЪЛЧАНИЕ!Христо Матанов-НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ Е ИНДИКРИНИРАНО!Имаше и виртуален гостот северджания-малумникът казабългари през 9 век не било също като през 21 век!Безпримерни изр..ди!ВЕТО ДО ДУПКА!
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те видят царство и цар па пил той и вода от тях и айде македонски цар
259
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
118Затова ли в Италия има област и фамилия Вулгари. Че и марка парфюм с това име.
258
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5-коКога ги читаш српски,грчки и други медии ,като постоянно клечиш в бг медии?!
257
0
 
10
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 3 години
Оказва се накрая македонците са имали повече царе отколкото царства, от кадя на кадя ва от дек на дек ваа
256
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До 5-ko... доказателство за това каква реално е основата му. Една лъжа, която се разпространява от държавната ви пропаганда. Докато не почнете да припознавате такива проблеми в позицията ви няма да мръднем и на сантиметър.Що се отнася до "изводите ти", само показваш, че въпреки че ти казах, че не сте в позиция да се репчите, продължавате да мислите, че ще мине вашето. Тази грешка я направиха и политиците ви, затова сега сте на тоя хал. И това ще ОСТАНЕ така. Обещаваме ви.
255
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До 5-koУчастието ти тук показва, че ти не се "информираш" на другите места, където четеш. Откакто аз поне съм те забелязал (сега и преди няколко дни веднъж) ти реално НЕ ОТРАЗЯВАШ нещата, които се поставят като критика към вашата позиция: само пееш като папагал едно и също. За това, че езикът ви е изкуствено създаден има документи в БИТОЛСКИЯ културен институт. И миналия път ти го казах, но съм СИГУРЕН, че не си ги тръсил. Това не означава, че имаме претенции че ОЩЕ е български, а е .....
254
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
270 Службите да го лоцират по айти адрес и да му се отнеме българския паспорт,ако го има.