В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме

Застрашава го затвор от 1 до 5 години
15 яну 2021 16:38, Петя Славова
98
В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме
Снимка: ТВ21

Полицията установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, след което ще повдигне обвинение срещу него, предава Агенция "Фокус". Това престъпление се наказва с една до пет години лишаване от свобода, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник "Слободен печат".

Още по темата

"На 14.01.2021 г. в 15:00 часа по време на парада на маските Василичари в село Вевчани, област Струга, човек, който беше част от маскираните, държеше знаме на Република България, което по време на традиционното изгаряне на маските в центъра на Вевчани свали и запали. Събитието е документирано и след определяне на самоличността на лицето срещу него ще бъде повдигнато подходящо обвинение", заявиха от МВР за "Слободен печат".

Това е вторият подобен инцидент за последните няколко месеца. Миналата година, на 20 ноември, в Гази Баба беше подпалено българското знаме, а след това полицията съобщи, че издирва лицето, извършило престъплението. От МВР не са отговорили на въпроса на изданието дали този случай е изчистен и дали извършителят е открит и наказан.

През 2014 г., с изменения в Наказателния кодекс, изгарянето на знамето на Северна Македония и други държави е част от престъплението подстрекаване към омраза, раздор или нетърпимост по национални, расови, религиозни и други дискриминационни основания, а присъдата е лишаване от свобода от една до пет години (чл. 319).

България изпрати демарш до външното министерство заради инцидента, а външното министерство и президентът Стево Пендаровски осъдиха случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е ГЕОРГ. Да покаже малко топки, не само да плюе по свой. Пълна деградация в тази страна, пълна с предатели. Това нямаше как да се случи в България от преди 45-та, когато в тази страна живееха истински Българи. Се е само една пасмина
61
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБЪЛГАРСИ ПРЪДЛЬО ЖАЛЪК И ОКАЯН. ЕДНА РАБОТА НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ БЕЗ ДА СЕ ОСЕ.РЕТЕ.. НЕЩАСТНИЦИ ЗАГУБЕНИ И СМОТАНИКАКВО СЕ РЕПЧИШ ПО ФОРУМИТЕ КАТО МИЛИЦИОНЕР БИЯЧ НА ЖУРНАЛИСТИ И ПРОТЕСТИРАЩИ? СМЪРДИТЕ НА ПРОСТОТИЯ И ПРЕЗ ГРАНИЦАТА
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската "дипломация" в Северна Македония вече дава резултати.
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Издирват го да му дадат държавна награда.
58
6
 
4
 
! Отговори
за 64 преди 3 години
До АнонименКАКВО ЩЕ СТАНЕ БЕ БЪЛГАРСКИ ***? КАКВО ЩЕ СТАНЕ? НАЙ-МНОГО БЪЛГАРСКИТЕ *** КАТО ТЕБ ДА СЕ НАПИЯТ В КРЪЧМАТА
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БЪЛГАРКАВсъщност македонските политици умират от страх, щото ако ненадейно стане, малко вероятно разбира се, да се обединят, Пендаровски, Заев и другите комици, няма откъде да сучат, всичко ще е при нашите комици, нема лабаво :)))
56
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиката на българските мутри се провали в Северна Македония.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИЛИЦИОНЕРСКАТА "ДИПЛОМАЦИЯ" ВОДИ САМО ДО КОНФЛИКТИ И ВОЙНИ.
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ ГО НАМЕРЯТ И ЩЕ СЕ ОКАЖЕ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ, ОТВРАТЕН ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА.
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринВсъщност бяхме на ниво, поне военно до 89 г., след това пълен разпад на държавността :) Въпреки това сме нямали етнически конфликти, защото това е доказано българска земя, не сме хиени като сърбите, дето всеки ги отсвирва :))Сега сме мекотели, дори в себе си не съм сигурен, въпреки че имам тренинг :) Макетата с право ни газят, слаби сме психически :)
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да проверят в някой казан за б,,о,,к,,л,,у,,к, сигурно ще е там този клошар.
51
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
България днес освен теротория няма нещо общо с това, което е била преди 80-90 или 100 години. Нито икономика като хората, нито армия като хората, нито образавание на ниво. На власт с мутрите, на почит са не честните хора, а корумпираните, посоката на движение - неясна никому, национални цели и интереси - неуточнени, младежта - безперспактви, меки китки или наркомани. За какво да ни уважават макетата, какъв пътеводител можем да им бъдем?
50
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Те това им е историята - Александър Македонски в центъра на Скопие :)) Но да ти кажа ги разбирам, срамуват се от нас, като ни гледат какво представляваме в момента, меки китки, нищо общо с предците ни :)
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сърбия ли го издирват?
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От букурещ до белград,от солун,скопие,одрин и няколко пъти до цариград-все паради на българи победители-още ви горчи под лъжичката колкото и да ни мразите-защото които е вдигнал ръка на баща си Добро не е видял.
47
2
 
0
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Умен *** си ти уа! Много ,,умен" уа!За това ще си гинеш там в калта.Когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено!
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сръбско педи през 1913 пита 7 годишната Василка на моста в скопие-Па ща си ти -я сум бугарка=последва шамар за детето от гейзера и отмъщението на Ванче Михайлов в Марсилия.Четете история братя а не я пишете.
45
1
 
13
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Само аз ли виждам голяма прилика между северно македонското и международното ромско знаме ?
44
1
 
16
 
! Отговори
Bg преди 3 години
Най-отвратителния начин на избиване на комплекси и чувство за малоценност.
43
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте, аз разбирам политическата мръснa игра, обаче хубаво че се усетиха "братята", че плюят срещу себе си, сърбите няма да ги спасят срещу българската омраза, тя е доказано ненадмината :)) Те си мислят, че винаги ще ни използват, щото видиш ли сме ги мислели за българи :) Ако искат да се запознаят с българската жестокост, да заповадят, и без това сме озлобени, само липсва да ни изгорят и нас, знамето е началото на българската злоба :)