В Северна Македония изгориха българското знаме, България силно възмутена

Посланикът ни е направил остър устен демарш в македонското външно министерство
Обновена: 15 яну 2021 08:57 | 15 яну 2021 07:03, Елка Василева
560
В Северна Македония изгориха българското знаме, България силно възмутена
Снимка: ТВ21

По време на традиционния Вевчански карнавал в Северна Македония е запалено българското знаме, предаде БНТ.

Провеждането на карнавала е било отменено заради пандемията. Въпреки това участниците преминали през централната част на селото и това довело до безредици.

Силите на реда са се опитали да спрат тълпата.

Още по темата

Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда.

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от вандалския акт, съобщиха от МВнР.

Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

Карнавалът във Вевчани /на 14 км от Струга/ е подобен на кукерския празник. Представленията се случват под открито небе, всеки има своята роля според маската, която носи, пеят се традиционни песни и се танцува. Според древната традиция в деня след фестивала маските, които са носени по време на карнавалните шествия, трябва да се изхвърлят и изгорят в огън – така се смята, че се унищожава злото.

 

 

 


 


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
9
 
16
 
! Отговори
До Тито 497 преди 1 месец
Те бабите и дядовците ви ако могат да ви чуят сега, ще се обърнат в гро бовете си !
498
5
 
14
 
! Отговори
До 5-ко/494 преди 1 месец
Истинска история значи такава, която е подкрепена от реални доказателства - като Българската, например !
497
14
 
8
 
! Отговори
Јосип Броз Тито преди 1 месец
До Бунгар

Единствен реален бугарски коментар

Па до 1944 година на кој баба му и дедому биле писмени луѓе за де се чуствуваат и искажат како некое малцинство,мнозинство,народ,нација?
Тие кутрите сите наши претци биле измачувани во светските војни и османлиското ропство и гледале само да спасат жива глава и да го заштитат сопственото семејство
Сите ние денес треба да им бидеме благодарни на нив
Да одиме по нашиот пат на стварање подобра иднина на инелектуслен начин
Поздрав до цела Бугарија
496
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На времето ако руският цар не беше дошъл да ни освободи,днес половината балкани щяха да бъдат България.Идеалът на Ботев,Левски,Раковски и всички български възрожденци,с изключение на чорбаджиите ,,дядоивановци''.
495
13
 
7
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
Колку што е релевантен , сегашниот важечки грчкиот попис за демографијата на луѓето кои сега живеат во Грција .Грци 93% и 7% странци ...... толку е релевантен и пописот на Османлиите во 1911 .
494
16
 
10
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
До 492

Терминот ,вистинска историја, што е ?
Подобро напиши дека станува збор за вашата историја , нели е така.Српската , грчката , турската какви истории се ,лажни ли се? По овој аргумент сами се побивте кога вашата страна го одби предлогот на Германија за учество на германски историчари во комисијата. Ние прифативме вие одбивте.
И на малите деца во Македонија им е јасно дека намерите на вашата влада се нечесни. Исто така гледам повеќето тука не сте во тек , за работите што се бараат од нас.
493
7
 
13
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 месец
Турците ако са искали да манипулират, щяха сигурно да изкарат, че те са най-много, а те са преброени 2 пъти по-малко от българите - около 600 000. При това, повече от глупаво е да се мисли, че точно в ония години са искали да ни направят услуга - на такова нещо всеки сериозно-мислещ човек ще ти се изсмее в лицето ! А тия данни ги има също и в Encyclopædia Britannica за началото на миналия век (ако случайно не знаеш, британците открай време са били приятели с турците, а нас са ни недолюбвали).
492
7
 
14
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 месец
И въпреки това, ние в голямото ни болшинство сме признали тяхното право на самоопределение, но нека те да признаят истинската история, а не да я изопачават както сега !
491
7
 
13
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 месец
Не знам как точно е ставало (може и това да се научи) , но едва ли е трудно да се преброи население, което води предимно заседнал живот ! Факт е, че са преброени дори си ганите, евреите и власите, а за никакви "македонци'' дори не се спменава като етнос, само има една последна графа "други'', които наброяват общо около 60 000 за цялата област Македония ! Между другото, сърбите също ги няма между големите групи.
490
14
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Kак точно е ставало преброяването в Отоманската империя в която са били от 19 до 21 държави през целия и период от 5 века. Земите тогава не са ги разделяли по етнически принцип както е сега. За тях не е било възможно да различават така лесно Славяноговорящите народи на Балканите.Едва ли при преброяването е имало графа-етнос и всеки сам да е декларирал какъв е поради ниската грамотност на населението.Вадим статистика без подробности...т.е манипулативно.
489
1
 
3
 
! Отговори
До Тито 490 преди 1 месец
Тук изобщо не става въпрос за плашене от вашия Тито, а само за исторически истини !
488
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Ей, (за вас двамата се отнася, и за други заблудени като вас), наричайте се и се имайте за каквито искате, но държавицата ви е основана през 1992 г., и оттогава започва нейната история - преди това няма такава ! Това е ДОКАЗАНАТА ИСТИНА , а иначе може да си твърдите, че идвате дори от Марс, или дори че първи сте населили Земята, но вашите измислици просто НЕ ВАЖАТ ! Точка.
487
1
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 1 месец
Прощавай брат, в каква валута ти плащат - в рубли или динари ?
486
0
 
0
 
! Отговори
До 484 преди 1 месец
Извинявам се , 19-годишен !
485
2
 
7
 
! Отговори
До 5-ко преди 1 месец
Сега остава да ни убедиш, че снегът е черен, и че котките лаят като кучета, и всичко ще си дойде на мястото !
484
0
 
4
 
! Отговори
До 484 преди 1 месец
Единственото, което грешиш в коментара ти е, че Тито не е бил роден през 1911г. - всъщност тогава той е бил вече 21-годишен.
483
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
османлиските пописи не биле баш точни ....

хахаха..от 1,4 милион население..малко се объркали османците с 1,2 милиона..не баш, ама около :)..не съседе, просто през 1911г. не е бил роден Тито. и немало кой да им каже на османците да как да я пишат бройката а и да създадат македонците..ама вие си вярвайте и стойте тогава извън европейския съюз
482
1
 
3
 
! Отговори
До Тити/475 преди 1 месец
Две държави, но няколко народа - български, гръцки, сръбски, турски, албански !
481
1
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 1 месец
Бе ти не разбра ли, че никой не ти се връзва на лъжите ?! Айде къш !
480
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Оставяйте ги тия злобни, коравовратни, и самозабравили се в лъжите люде, изобщо не трябва да се занимаваме повече, тях Господ ще ги наказва ! Мислят си, че те на нас са ни притрябвали, що за горделивост и глупост !