Български и македонски историци се договориха за протоколите

Разговорите - онлайн, предстоят спорни моменти, заяви проф. Димитров
23 яну 2021 08:37, Петя Славова
100
Български и македонски историци се договориха за протоколите
Снимка: БГНЕС

Представители на Смесената българо-македонска историческа комисия се договориха за текстовете на протоколите от предишни заседания на Комисията, предаде БГНЕС.

Още по темата

"Постигнахме съгласие за подписването на протоколите от 9-та среща. Започнахме работа и по протокола от 10-та среща, там има доста спорни моменти. Някои неща изчистихме, но все още има работа по този протокол", заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Комисията от българска страна.

Разговорите се проведоха онлайн, носеха технически характер и не се обсъждаха исторически въпроси по същество. В тях взеха участие по трима представители от българска и македонска страна.

12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари. Тя е насрочена за последния четвъртък и петък на месеца.

"Ако позволяват условията от здравна гледна точка, срещата може да се проведе в София. Ако не позволяват условията, ще бъде онлайн", добави проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Ти знаеш история, колкото аз космонавтика !
66
2
 
4
 
! Отговори
До Бунгар/66 преди 3 години
Глпако, на този свят всички са дошли от Бог знае къде !
65
8
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
До 60Който ламти за всичко,накрая получава нищо.Били сме сила на Балканите и сме се взели много на сериозно,за което естествено сме си платили с хиляди ненужни жертви.За това сме си виновни ние.Докато сме спасявали байряци,другите са завладявали територии.
64
1
 
11
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Какво сме проиграли, каква левашка игра. Не знаеш ли, че през 1912 г. докато българите воюват на изток срещу Турция, от запад сърби и гърци навлизат във Вардарска Македония и Беломорска Тракия и ги завземат, като нарушават предварителните договорки. Най-голямата тежест на Балканската война са я изнесли българите, а след това са загубили територии заради коварството на съседите си. Толкова подло са ни изиграли, че... За това има стотици документи, не може да се скрие.
63
10
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Хем сме дошли от Бог знае къде и сме се натрапили на Балканите,хем всичкото не само българско,ами чак и исконно. Пердета патриоти не виждащи по далеч от носа си бол в България.Няма лошо да лъжем себе си колкото си искаме,но защо искаме и всички други народи да ни вярват.Всеки може да бъде заблуден колкото си иска,но неможе да го иска това и от другите.
62
1
 
12
 
! Отговори
нито крачка назад преди 3 години
Нито крачка назад от истината за Българската история!!!Стига национално предателство от страна на българските историци и политици!!!
61
0
 
13
 
! Отговори
Стоил преди 3 години
След 1913 г. територията на днешна Северна Македония влиза в състава на държавата Кралство на сърби, хървати и словенци. В името на Кралството не се споменава за македонци, те са наричани южни сърби. Та вместо да ни благодарят, че през 1944-1945 г. точно българите са им извоювали името македонци с цел да се разграничат от сърбите, сега те, "македонците", застават срещу нас. По-добре да бяхме позволили на Тито да ги претопи, сега нямаше да имаме проблеми с претенциите им към нашия Пирински район.
60
3
 
8
 
! Отговори
баси кеффа преди 3 години
По времето на Вт.св.война са се намерили бълг.историци,които са ДОКАЗВАЛИ,че българи и японци са един народ!
59
5
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
От Сърбия и Гърция, на които Великите сили все дават исконно български територии, за да ни орежат и да не сме силна България.
58
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен до 53от кого си я връщате?от турците?нещо не разбирам...а иначе да вярно българите влизат в македония едва когато германците са разчистили терена така да се каже и вие влизате на готово...въобще вие българите в истоирчески план сте едни големи готованковци и затова сте били бити по всички фронтове...въпреки "големите ви победи"според вашите историци!
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сами са проиграли всичко, което може да се проиграе. Трябва да сме благодарни, че след такава левашка игра и толкова ни е останало.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен до 53 преди 3 години
Ние си ВРЪЩАМЕ Македония, не я получаваме.
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Питанеами защото там живеят македонци а не българи...!затова спорът гърция македония беше за името,а не за индентичността и езика.
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 54да знам,че историята е сложна наука и тя излиза от рамките на националистическия прочит на отделните държави...също така знам,че историята не е за всеки.в този смисъл рано или късно българия ще започне подобен спор и със съседна турция.не знам тогава дали ще има някакви истоирчески комисии изобщо и в какъв формат ще бъдат...
53
2
 
8
 
! Отговори
Питане преди 3 години
Защо за егейска македония никаде дума не се споменава? Пред гърците мълчим, тук показваме зъби.Срам!
52
0
 
5
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Само един въпрос знаеш ли нещо за историята? Боя се, че не! Но ти ми кажи, поне да видя дали си вярваш!
51
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 52явно ти много неща не знаеш...в момента съм забелязал,че българия трие цели периоди от собствената си история,за да "докаже"как винаги македония е била българска.имало ли е фашизъм-не!имало ли е комунизъм-не,това е срамна част от българската история.след време нищо чудно като се разпадне ес,българските историци да твърдят,че българия никога не е била част от ес...факт.като казвам получила нямам предвид да я получиш македония за няколко години а за винаги...
50
2
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Значи това което казваш явно само ти си го твърдиш! Което е нормално за такива като тебе! Но инак БГ политиката си е насочена каъм македония! И не знам дали знаеш, явно не! Ни получаваме македония по времето на хитлер! *** това за теб е просто история и не е нужно да я знаеш! Мдам капиш! А и ти знаеш ли за кои "вие" говориш, щото виждам, че мнооого неща не знаеш! Та ...
49
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .!.чакай,чакай досега сърбите ви бяха виновни сега македонците са ви виновни,че българия е загубила добруджа,беломорието и т.н.хайде по-сериозно.българия не е загубила македония,тя просто не я е получила...правиш ли разлика?не можеш да загубиш нещо,което никога не ти е принадлежало...капиши!хайде първо си формулирайте тезите и тогава правете изявления,че иначе ставате смешни и вие и всички български граждани.
48
3
 
9
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи много ме е яд! Пак с тия се занимаваме! Понеже бг политиците от 1890г всичките софиянци с потекло от охрид и са искали да се видят на бял кон в селата си, та заради тях губим и добруджа и беломеркса тракия и странджа сакар, че даже губим и Димитров град в сърбия! Се зарад тия "македонци" И сега пак с тях се занимаваме! Ай сиктри вече! Или да се премести столицата някъде във Велико Търново, че да се спре с това БЕЗОБРАЗИЕ!!!!! Бах го!!!!