Диалогът със Северна Македония - в задънена улица

Големият компромис ще го направи българската страна, смята д-р Войн Божинов
19 яну 2021 22:00, Красимир Ангелов
45

Стигнахме ли до точка от която няма връщане в отношенията със Северна Македония?

Диалогът е в задънена улица и не виждам политическа воля да се защити националния ни интерес. Това каза в "Денят ON AIR" историкът д-р Войн Божинов и допълни: "Вярно е, че решението за Северна Македония е политическо".

Още по темата
По думите му имаме доста да се учим от гръцката дипломация.

"Решението на проблема е повече компетентност", посочи той за Bulgaria ON AIR

"Помня, че Бойко Борисов каза, че не можем да приемем понятието Северна. Е, какво стана?!", подчерта д-р Войн Божинов. Според него сме на такъв вододел, че не защитаваме само собствената си национална памет.

"На Зоран Заев не му е лесно, това е безспорно. Големия компромис явно ще го направи българската страна. Македонизмът вече се изучава в много университети в Европа и това започва още през 60-те години. Скептично съм настроен за това, че властите ще могат да удържат българския интерес", обясни събеседникът.

"Трябва да видим протоколите, които рано или късно ще се появят. Някои колеги са изписали имената си със златни букви", допълни д-р Божинов.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
34 Трудно се обяснява на неграмотни, коато теб. Гърците празнуват църковните празници по Грегориянския календар преди нас. Русия и рускитекочини Сърбия,СРепуика и РСМ, по Юлиянския.Северомакедончетата първо бяха"преки наследници на първия човек на земята Македон", след това се родееха с гръка Александър Македонски,"едно име имаме", после се одрекоха от античната си история с Преспанския договор, сега нападнаха българската история и я нарекоха"македонска". Кой знае, какви ще се самоопределят утре
41
0
 
10
 
! Отговори
Енчо преди 1 месец
Платено *** ,имало ги и пак ще ги има .На България и трябва безпощадно да си защитава интересите.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
34 Трудно се обяснява на неграмотни, коато теб. Гърците празнуват църковните празници по Грегориянския календар преди нас. Русия и рускитекочини Сърбия,СРепуика и РСМ, по Юлиянския.Северомакедончетата първо бяха"преки наследници на първия човек на земята Македон", след това се родена с гръка Александър Македонски,"едно име имаме", после се одрекоха от античната си история с Преспанския договор, сега нападнаха българската история и я нарекоха"македонска". Кой знае, какви ще се самоопределят утре
39
1
 
9
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Никога не е късно да спрат да го изучават в западните унивирситети измисления Магедонизъм.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мама Русия плаща н провокаторите, толкова е просто, а макетата са доказали, че са по-продажни и от нас!
37
2
 
17
 
! Отговори
Каназирев преди 1 месец
Толкова е просто:
1. Поставяш условия и забравяш! Ние не бързаме за никъде!
2. Не се внася смут и разкол по отношение на тези български условия, чрез публикации в смисъл "няма да успеем"!
3. На държавно и партийно ниво сме единодушни в подкрепата на нашите условия.
4. Дипломацията ни работи на пълни обороти за да лобира за българските интереси, твърдо!
5. Усилено се разпространяват нашите аргументи в РСМ, подкрепени от безспорните исторически факти!
36
1
 
12
 
! Отговори
Марта преди 1 месец
До Диана 32
Трябва да разберем кой дърпа конците сега.Да се държат като непреодолим фактор,да поставят императивно условия не е присъщо на кандидат член за ЕС .Чии интереси и пари стоят зад РСМ.Кой се стреми да дискредитира и унищожи България.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е смисъла да се води диалог със зомбирани хора. Само не нам защо толкова зор да получат български паспорти, а не сръПски. Така и така са си сърбизирали говора. Ама келепира си е келепир. Дай да вземеме български паспорти за да шетаме из Европската уния, ама иначе ще сме си ***.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се изпикаем и да ги удавим тия северни гърци...
33
14
 
2
 
! Отговори
Хахахчо преди 1 месец
До Анонимен

Ето го Байдънчо идва. Братовчеда му Клинтън изора Сърбия от кеф само да покаже кой е хазяина, хем да направи в сърцето й обратна държава от мръсници и мафиоти - Косово. Гърция 4-ти найголям търговски флот в света, призна и Македония и езика. Какво па остана за мушморок къфто сме ние бе съседе? У нас бе българско сирене няма нито домашна ракия, а менихме и вярата си, та ни е Коледата католическа а Василица ***. За какво? па за пари. Макетата поне пазят си вярата. Юнаци!
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какъв е тоя мушморок на видеото бе? Докога ще ми ги показват такива и те ще преценяват събития и ситуации. Нямам думи. Ако тоя минава за интелигент наистина вече се чудя какво ли трябва да представлява не интелигента? Ужасена съм. такива трябва да ги разпъждат просто защото с тъпите си коментари само сеят песимизъм. България трябва да отстои своята кауза без никакъв компромис. Не са тия тъ..ци които ще диктуват. Няма начин.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24

Тия македонци там изобщо са измислена работа. Тия ли са македонска нация? Ха- ха! Историята на областта Македония съвсем не се изчерпва с тая тълпа тъ...ци които изобщо не можем да ги разберем нито кой ги е пръкнал нито защо. Така че за диалог при тази ситуация изобщо не може да се говори. Нещата са ясни. Аз българската история на тия не давам пък те да си правят колкото искат салтоморталета и да "остроумничат" по типичния си тъ..шки начин.За тях хич не ми дреме
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма диалог и не може да се получи просто защото тия не си знаят мярката. А всъщност е много просто - признаваш че историята ти е българска и оттам насетне се правиш на какъвто искаш. Това право вече ти го даваме. Но не ида крадеш нещо което не е твое.
29
1
 
11
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Според мен, е важно да направим каквото можем така, че да можем да се самоуважаваме! И ние, и македонците знаем каква е истината. Вероятно ние не знаем цялата истина - може би в това безобразие на нашите съседи са включени и други сили, зад кулисите. Ние трябва да разберем най-после какво се случило тогава! Трябва да говорим и с Румъния и със Сърбия и с Гърция и с Германия и с Великобритания, Франция, Италия и т.н....Крайно време е да спрем да драматизираме и да започнем да действаме!
28
3
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 1 месец
5 години правителството спа, сега искаме за 6 месеца да оправим нещата.
27
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
до 26: Гюбре,вас ке ви уреждат шиптарите!
26
9
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
тези са проблемни още в началото а какво остава да се очаква от тях ако се приемат в ЕС
и за да стане по зле нашите циркаджии вместо да водят диалог се запънаха като магаре на мост
ами балкански чалъми кво да се прави
25
4
 
23
 
! Отговори
GG преди 1 месец
До 26

Ее маке фалшиво, България се е борила с империи и врагове, за които не може и да си представиш ! И си гледайте вашите проблеми с Албания ?! Вие за 30 години колко пъти сте сменихте името на великата ви страна ? И какво правиш в български форум ?! Марш на село !
24
5
 
11
 
! Отговори
най-лесно преди 1 месец
най лесно за македонците е да се върнат от където са дошли от България и автоматичано стават част от ЕС и от всичко
не го разбирам какво е това джавкане
и като станат част от БГ както са били какво ще им се наруши? ще си говорят техния диалект ще си имат техното съзнание никой няма да им пречи грам
23
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъ-пи ***, земята е на този, който я гази.
Кокалите на предците ви, които са газили земята на Македония са само прах, а вашата земя я газят 2 милиона етнически турци и 1 милион роми.
След 100 г.вашите кокали ще са прах в краката на тези, които я газят.
Много прости средновековни кратуни с криво разбрани представи за цивилизация сте българите и ще изчезнете поради лично ваши си причини.