Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа

Сърбите могат да избират ваксина, най-предпочитана е руската "Спутник V"
1 фев 2021 22:30, Елка Василева
143
Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Докато България продължава да е на опашката в Европа по брой ваксинирани срещу COVID-19, съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които ваксинират с най-бързи темпове в света.

Когато през март миналата година сръбският президент Александър Вучич демонстративно целуна китайското знаме на белградското летище след получаването на партида защитни маски от Китай, Европа нямаше как да не се учуди. Подобна бе и реакцията, когато непосредствено след това Белград се изпълни с постери с образа на китайския президент и с надписа "Благодаря, братко Си".

Напоследък дори и най-отявлените противници на сръбския президент споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили. Тъй като към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле. Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред.

Сърбия се сдобива с ваксини от различни държави и производители

Както казва пред изданието сръбският здравен министър Златибор Лончар, успехите на Сърбия във ваксинацията се дължат наред с друго на това, че за разлика от западните държави страната е положила усилия да си осигури ваксини от всички производители. Именно поради това днес Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с руската ваксина "Спутник V", и с китайската "Синофарм". "За разлика от другите държави в Сърбия гражданите могат да изберат коя ваксина искат", обяснява още Лончар.

Още по темата

За да убеди колебаещите се по отношение на китайския препарат, министърът става първият, имунизирал се с него. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич и вътрешният министър Александър Вулин на свой ред дадоха пример, имунизирайки се с руската ваксина.

Най-много сърби избират "Спутник V"

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек обяснява, че руският препарат е най-предпочитаният в Сърбия. До момента 40 процента от желаещите да се ваксинират искат да го направят със "Спутник V", привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28 процента.

Но решаваща роля за водещата позиция на Сърбия по отношение на ваксинирането има Китай, откъдето до момента са доставени един милион дози "Синофарм". При получаването на първата доставка президентът Вучич каза: "Гордеем се с нашите добри отношения с Китай", както и че "най-малко сто дни" са работили съвместно с китайската посланичка за осигуряването на количествата.

От своя страна здравният министър заявява, че Сърбия смята да запази досегашното темпо на имунизациите: "Стратегията ни предвижда до лятото да постигнем колективен имунитет". Правителството в Сърбия разполага и с предимството да може да контролира голяма част от медиите в страната. И макар антиваксърите да не са напълно изолирани, техните тези остават в периферията.

Вучич използва ваксините и за външнополитически цели

Благодарение на получените значителни доставки Сърбия си позволява да провежда и регионална политика с ваксините - на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на контролираната от Сърбия северна част на Косово бе предоставена малка пратка от 55 дози.

Нещо повече - Вучич обяви, че започва голяма имунизационна кампания в тази част на Косово, която първоначално ще обхване хората над 75 години, след което и всички останали. Неговите изявления предизвикаха сериозни вълнения в Косово - при положение, че така той на практика се намесва в суверенитета на една независима държава, призната от повечето европейски страни. И то в момент, в който диалогът между Сърбия и Косово, в който Европейският съюз изпълнява ролята на медиатор, изглежда напълно замразен.

По данни на сайта Our world in data на Оксфордския университет Сърбия е на първо място в Европа и на трето в света по брой ваксинирани на 100 души за период от 7 дни. Повече ваксинирани има само в Израел и ОАЕ, съобщи в понеделник сръбската премиерка Ана Бърнабич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
5
 
! Отговори
демек преди 3 години
српите си набиват руски ваксини против шап и китайски фалшименти дето никой даже не ги знае какво има вътребраво не е захвалба това ами незнам за какво е
65
2
 
9
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 85,Явно изобщо не си чел коментарите ми, щом така категорично реши, че подкрепям кремълската диттатура! То изборите-добре, ама те са само ден-2, докъм седмица в сегашното извънредно положение! След това, обаче какво правим? Има ли някаква концепция, програма, стратегия за управление на такава сложна държава като Русия този? Съмнявам се! По-скоро той е една популярна медийна личност, която според някой оценки се ползва за отвличане на вниманието на хората от истински важните проблеми
64
4
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
А СЛЕД З МЕС., КОГАТО ДОЙДЕ ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ ЩАМ - НИТО ЕДНА ВАКСИНА НЯМА ДА ИМ Е ОТ ПОЛЗА!!!
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бай *** ьовците април пак ще гласуват за бойко болгароубиецът и после пак ще реват що са били най зле в европа...
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антизападопоклонникМи, що не вземеш да питаш Навални "какво ще прави с властта"? Има достатъчно официални канали да го направиш. На мен ми е ясно, че на първо време ще започне да демократизира методите за управление на държавата: такива неща като НЕНАГЛАСЕНИ избори, например. Аман от лицемерни червени каскети, които само си търсят причини защо подрепят кремълската диктатура.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаха за министър председател бойко борисов и сърбите щяха да са на последно място!
60
2
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До До, Как да не се връзва с темата, връзва се и още как! Платошкин също организира протести и събира не по-малко хора на тях, а и със сигурност има повече привърженици в Русия от Навални! Само че за протестите, организирани от Платошкин нещо да си чул по медии и т.н. Явно не, щом до днес не знаеше кой е Платошкин! Та затова става въпрос- медиите са голяма сила и манипулатор! От друга страна, този Навални не ми се вижда да има някаква ясна концепция какво ще прави с властта, дори да я получи!
59
2
 
6
 
! Отговори
xa xa xa преди 3 години
Най-много сърби избират Moskvich 403
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Ти така ли се успокояваш че си на дъното в интелектуално отношение: като си фантазираш, че някой е по-зле от теб?
57
2
 
4
 
! Отговори
До преди 3 години
Антизападнопоклонник не знаех за Платошкин прочетох... и смятал че това е пример за справедливо правосъдие? И Алексе е виновен? Фургсл го съдят за скалъпени убийства, не се връзва с темата. Та ако това са ти аргументите, няма какво да споря с теб. Ти си друг био вид, който се храни се с банани и копейки. Дерзай
56
1
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До До,Да бе виновен е Фургал, затова, че е продал никому ненужна яхта и разни други "изг ъзици" на предишните губернатори на Хабаровск и е вложил парите за благоустроуството и благоденствието на града! Така е- дава лош пример! Затова набързо му скалъпиха едно обвинение! Добре, айде да оставим Фургал! Платошкин, при условие че въобще си чувал за него, защо е под домашен арест- знаеш ли, ?
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма същество, което има дори минимална мозъчна дейност, в сравнение с което гербавите да са умни!Каквото и да е това същество.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия ли ?Аре у лево че ми действа слабително.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антизападопоклонник"В интерес на истината овчарите са си доста умни хора!"Мне, не са.
52
2
 
1
 
! Отговори
без ник преди 3 години
До епидемиологОт принципа до реалността, разликата е много голяма.Поне дата казали ли са Джонсън или чакаш светлия комунизъм.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, гербавите нисковолтници вЕрно ли се имате за умни?Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха...
50
5
 
3
 
! Отговори
Баси преди 3 години
Джиджитата замлъкнаха ... да не свършиха копейките бе момциии, или сте заети да полирате нечий богатирски седалищник хаха
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65"Само Спутник В" какво?
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Спутник V
47
6
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Анонимен 49Сложи си някакъв ник ако искаш да дискутираме предния ми пост.Да, не съм виждал ваксината на Джонсън&Джонсън-и ти никоя, но знам че е пo различен принцип. А и за никоя от ваксините никой не знае в далечен план какви нежелателни реакции може да има. По принцип съм на мнение че е по добре да се фокусира върху лечението на усложненията а не върху ваксините. Този вирус не е чума, а политическо икономическа галимация. И не е по страшен от сезонните грипове-които изчезнаха, магически