Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!

Учени: В РСМ преобладава езикът на омразата към всичко българско и родно
11 фев 2021 12:37, Елка Василева
306
Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!
Снимка: bTV

„Езиковият спор“ с Република Северна Македония е условно понятие, защото той се води много повече там, отколкото тук и там са много повече хората, които артикулират това, което според тях е истина, а всъщност са научна фантастика и лъжи по отношение на българското културно-историческо наследство. Това подчертаха проф. Кирил Топалов от българо-македонската комисия по въпросите на общата история и проф. Анна Кочева от Института по българския език на БАН пред bTV.

Ана Кочева е и рецензент на излизащата утре „Бяла книга“ за езиковия спор със Скопие. В книгата има конкретни примери за унищожени български паметници, за задраскване на етнонима „българин“ и за лъжите в съвременните македонски учебници. На корицата е буквата Ъ, „изгонена“ от македонския език през 1944 г., но запазила се като фонема на тази територия и до ден-днешен.

Още по темата

"Ние нямаме никакви аспирации към днешното битие на официалния език на Република Северна Македония, но имаме претенции да се артикулира научната истина“, категорична беше проф. Кочева.

А до научната истина се стига трудно. „Република Северна Македония се намира в много по-тежка цензурна ситуация, отколкото ние бяхме по Живково време. Никой няма достъп до архивите – достъп имат само определени „наши си хора“ и всичко друго, което се поднася на обществото и даже на учените, е фалшифицирано“, подчерта проф. Топалов.

Според него „Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите“ заради своите „свирепа цензура“ и „свиреп тоталитаризъм“.

Той сподели и че негови познати с българско самосъзнание там са обект на репресия даже в елементарната форма на това, че кола с български номера задължително се превръща в обект на интерес както от пътните полицаи, така и от вандалите.

Актуален скандален пример за политиките на Скопие в областта на културата и историята е присвояването на „На прощаване“ на Ботев, превърнало се в „македонска народна песен“ след „регионално стилизиране“ от същия калибър като това, през което е минал и българският книжовен език на тази територия. „Не могат да разберат, че работят против своите тези – щом може стихотворение от най-великия български поет да стане в тяхната културна практика народна песен, значи има някакви много дълбоки връзки“, отбеляза проф. Топалов.

„Има огромна разлика в начина на говорене – в Северна Македония езикът на омразата преобладава по отношение на всичко българско и родно, докато цели планини от факти стоят в подкрепа на нашата теза“, подчерта проф. Кочева.

По думите ѝ държавната политика на бившата югославска република е солидно финансирана, включително и по линия на лобистки фирми, които се опитват да налагат тезите ѝ навън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
211 Живеем в т.н. нов ред, РСМ ще единствената държавица, членка на НАТО, която 30 години, а може би никога, ще чака,да се присъедини към Европейския съюз. С македонизма не става, с Белград и Москва, не може в ЕС.Да свикват.
206
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ли ще реагират австрийците, ако античките от РСМ, започнат да пеят песни за "македонскиот герой Бисмарк","основателот на държавата им", или за "македонскиот патриот Томас Джеферсън," бащата на македонската идентичност"? Същото е, когато северомакедонците си приписват български царе,герои,език, история.
205
3
 
4
 
! Отговори
Много сте добри преди 3 години
Когато някой изразява различно мнение са глупости,същото е в Македония. За това ви говоря.Ако вашата баба е добре,това не означава,че всички баби са добре. Ако вие сте добре ,това не означава че всички и всичко е добре. Аз също съм добре и моето семейство е добре,но аз виждам че много хора страдат. Аз за Македония съм много добре информиран и знам че там е още по-зле. Но нека първо погледнем себе си и след това другите.
204
4
 
10
 
! Отговори
бъдещето преди 3 години
"Младежи от албанската опозиция в Северна Македония изгориха учебник по география пред Министерството на образованието, съобщи Нова Македония, цитирана от "Блиц". Твърди се, че учебниците съдържат неверни твърдения. Посочва се, че албанците са от турски, ромски и чергезки произход." .Мислят си, че някой ще ги остави ей така да си преиначават нещата, както си искат!
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БабаА внуците защо са изоставили баба, или червените баби така са научили децата си, че не искат да се гледат?
202
1
 
3
 
! Отговори
Баба преди 3 години
И баба е добре с 300 лв. Пенсия.
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БрейПрестанете с глупостите, че ставате смешни. Определено някой ви плаща за да пишете такива простотии.
200
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз мога да ви дам Линг за предаването,но редакторите ще го махнат. Защото няма цензура.
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Защо съжалМоите баби и дядовци живеят добре. Всеки си гледа работата и семейството. Живота е нормален. Винаги съм се чудил какви са тия дето по цял ден драскат по форумите колко е зле всичко. С какво се занимават, та всичко им е зле?
198
1
 
5
 
! Отговори
Брей преди 3 години
По BTV имаше предаване за хората от Пиринска Македония,как са ги карали да бъдат Македонци,как са изучавали в училищата Македонски. Никой не ми плаща.Ако искате обърнете се към БТВ или потърсете в архивите от можеби преди две години беше предаването.Или можеби в youtube го има.
197
2
 
2
 
! Отговори
Защо съжал преди 3 години
Защо съжалявате Македония, те хората наистина са зле, ние по-скоро трябва да обърнем към нас внимание и ще се убедите,че тук също има кой и кого да съжалявате.Погледнете как живеят нашите баби и дядовци,как живеят хората от малцинствата,образованието ни как е,здравеопазването,престъпленията,осъдените за престъпления,кой притежава парите в страната ни,как се променя историята в учебниците през годините,как над 1000 000 стават Македонци и след това Българи.
196
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Абре дебре"До преди можеби малко повече от 30 години, в нашите лични карти на хората от Пиринска Македония им пишеше че са Македонци,защо не напишат книга за това."Какво? АхахахахахахахаАз съм от Пиринска Македония и цялата ми рода. На НИКОЙ в личната му карта/паспорта НИКОГА не е писало, че е "мекедонец"..Кой ви плаща за тия коментари?
195
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 211Македонската политика е ръка на Сръбската политика, което е ръка на Руската политика.
194
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво толкоз се упражнявате на тази тема? Всичко е решено. С. Македония ще е рупор на НАТО в противовес на Сърбия и постепенно трябва да стане трета Албания. Какво се дърпат нащи т.н, патриоти, като от американското посолство казаха - признавайте всичко и език и история и даже татарската същност на съвременна България. Кога някога сме се опъва ли на "шефовете "Единствения който си го позволи - Борис 3 , 19 43 да не прати войски на источния фронт, понеже нямало как българи да се бият против руси
193
4
 
3
 
! Отговори
Приемам преди 3 години
Приемам факта че там има цензура и са им промили мозъците.Въпроса е при нас какво се случва и какво се е случвало. Не мислите ли ,че с нас се случва и се е случвало подобно нещо. Истината никога няма да разберем нито ние нито те.
192
7
 
1
 
! Отговори
Абре дебре преди 3 години
До преди можеби малко повече от 30 години, в нашите лични карти на хората от Пиринска Македония им пишеше че са Македонци,защо не напишат книга за това. Стига сте се подигравали с хората.Балканския полуостров е проклет и тук никога няма да има развитие.Само психопати ни управляват и затова ще бъдем на дъното на Европа.
191
2
 
4
 
! Отговори
Лоо преди 3 години
Това е хубаво ,че са написали книга за тяхната Македонска цензура.Сега нека напишат за нашата цензура в миналото и настоящето,ще бъде много интересна.Също може да се направи книга за промените в прочета на историята през годините и различните управления.Също за премахването на паметници ,за срутването на паметници и за над 100 000 убити Българи от различните управници.
190
1
 
5
 
! Отговори
няма държавна полити преди 3 години
всичко идва от сърбия , а бойко с топове посрещаше сръбския премиер в софия , искаме си двувластните имоти , като българия не ги претендира ще я съдив в ЕС
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетатата в ЕС не направят луди всички държава там и ще свят разделение. По-добре да си гледат територийката.
188
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия докато се дърлят с българите, сърбите ще им разкажат играта.