Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско

Външният ни министър даде интервю за германско издание
Обновена: 19 мар 2021 15:42 | 19 мар 2021 15:41, Нели Христова
197
Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско
Снимка: БГНЕС

Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях, пише българският външен министър Екатерина Захариева до германското издание на Theeuropean de, цитирано от "Фокус".

В статията тя разглежда само въпроса за Македония и случаите, които компрометират отношенията между двете страни. Захариева казва, че  България вижда себе си като движеща сила за разширяването на ЕС към Западните Балкани, пише македонското електронно издание "Фактор".

"Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да започне преговори. За да се случи това обаче, трябва да преодолеем отворените двустранни въпроси между нашите две държави.

"Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години," казва Захариева.

Текстът започва с твърдението, че на 17 ноември 2020 г. България апелира за приемане на рамката за преговори за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

"От името на българското правителство и парламент препратих това решение, което многократно съм съобщавала на европейските си колеги и на Скопие. Направих го от убеждение и загриженост - от загриженост, че Балканите могат да се превърнат в препъни камък за Европа. През 2017 г. все още имаше обещаващи признаци за интеграция на Западните Балкани в ЕС. След признаването от България на независимостта на Македония през 1992 г. и подписването на важна политическа декларация през 1999 г., споразумението за приятелство от 2017 г. имаше за цел да проправи пътя за присъединяване на Скопие към ЕС", казва Захариева.

След това тя прави исторически преглед и твърди, че до днес историческият регион Македония е разделен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

"Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век. България признава тази обособена идентичност на Македония и подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история преди това. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци.

Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези спорове беше създадена съвместна комисия по историческите въпроси. За съжаление, три добри години след подписването на споразумението за приятелство, трябва да заключим, че нашите партньори в Република Северна Македония са се сбогували с неговото прилагане. Последиците са едностранното разпускане на смесената историческа комисия в Скопие, очернянето на българите като фашисти в учебниците в Република Северна Македония и постоянната дискриминация на българските инвеститори", обяснява българския външен министър пред германското издание.

Тя отбелязва още, че гражданите на Република Северна Македония, които се припознават като българи, биват тормозени и обвинявани, а адресите им се разкриват в социалните мрежи. Скопие отлага и инфраструктурни проекти за икономически важни транспортни коридори - финансирани от ЕС проекти.

"130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала А1 между нашите две страни, защото Скопие игнорира исканията за финансиране от ЕС," посочва още Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
0
 
! Отговори
а ма преди 3 години
ти ли си
138
3
 
15
 
! Отговори
NDZ преди 3 години
Браво г-жо Захариева. Това Ваше изказване изпратете моля на премиерите на Чехия и Словакия,барабар с писаното за Васил Гарванлиев в РСМакедония по повод на показаното българско знаме в клипа му.Явно господата не са запознати с "дреболиите" в отношенията между България и РСМакедония за да препоръчват историческите въпроси да останат за последващо дебатиране между двете страни. Напротив тъкмо сега е момента управляващите в РСМ да направят това което искаме.
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева, само говориш, нищо не правиш.Чакаме остра реакция а ти мрънкаш като ученичка.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЕТО до дупка!и теб да те мачкат и унижават 100 и кусур години и ти ще мълчиш въпроса е сега да им се даде шанс на хората с българско самосъзнание да го докажат(баба ми е от Струмица,дядо ми от Кукуп_
135
5
 
13
 
! Отговори
ВЕТО до дупка! преди 3 години
до Хората-150А къде блеят хората?Да излезат на Скопския ДИСНИЛЕНД и да заявят ,че не са съгласни със сърбоманската клика!!!!
134
1
 
10
 
! Отговори
хората преди 3 години
До ВЕТО до дупка!не са виновни а сърбоманската клика ,окупирала управлението
133
4
 
19
 
! Отговори
ВардарскиИСТОРИЧАР преди 3 години
Северномакедонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 6 часа и намериха лаптопа му на който пишело МЕЙдинБугария!
132
2
 
20
 
! Отговори
мнение на МвНР преди 3 години
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази,че единия на чист руски ти обяснява,че е истински българин,а другия на чист български,се отрича че не е българин...
131
2
 
16
 
! Отговори
ИЗмакедонски хроники преди 3 години
Адам е бил македонец и Е.В.А е била македонка и там щастливо си живяли преди да дойдат лошитеБугари и да ги замерят с ябълки.И те се изкушили и почнали да си бъркат по дупките и да говорят на тоя омразен шопски диалект. Иначе кротко си мучали на египетско наречие... Това е из "Нова история на Антична северно-западна република Албано-Македония".
130
1
 
7
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
ЕВРОПЕИЗАЦИЯ на РСМ...........................................................................................кауза ПЕРДУТА!!!
129
2
 
9
 
! Отговори
Амон Ра-египетскиБОГ преди 3 години
Не знаех,че има египтяни в Македония,това е голям майтап,ама няма пирамиди,няма фараони,няма и роби,тия хора не си пият хапчетата!Изкарват се древни ,та по-древни и от кроманьонците от преди Христа.
128
2
 
14
 
! Отговори
Тука има-тука нема преди 3 години
Тежко е да си премиер на измислена от Коминтерна държавица-трябва постоянно да се преструваш,че ту те има и че ту те няма!Египетска му работа....!
127
2
 
12
 
! Отговори
АЛ,мЪкедонски преди 3 години
Од Вардарот по длибоко нема и од Шар планина по високо нема.Само племето МАКЕДОН е по старо от динозаврите.
126
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 3 години
България не бърза за никъде!Който иска Еуропска уния да си приведе в порядък историята и езика....!Краденето и фалшифицирането на историята не се толерира в ЕС!
125
2
 
11
 
! Отговори
ВЕТО до дупка! преди 3 години
Проба грешка,проба грешка и така след някоя и друга ДЕСЕТИЛЕТИЕ ще узреят.
124
2
 
9
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
Антиките от РСМ продължават с комунистическите, тарикатщини, усвоениот др.Тито и КОМИНТЕРНА-правейки се на умряла лисица и на запад,и на изток.Не желаем те да вписват в устава на тази югопровинция достойното име българи!Ние вече нямаме нищо общо с вас,не заслужавате честта да се наричате българи.Срам би било за всеки от нашите прадеди да види как днес внуците им се сърбеят и плюят и храчат по майка България! Бройте се за албанци,оставете българите на мира!
123
1
 
13
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
И Заю Баю и Пендара са крадци на българска история-Фалшификатори!Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историта на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане отпръсти.ВЕТО до ДУПКА!Никакви отстъпки и само тояга за северните макета, докато не изкоренят антибългаризма .
122
2
 
9
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
Омръзна ми да ни занимават с болните от психиатрията до Вардара.Нахиленият Зайо Байо е измамно приветлив и плъзгав катПЛУЖЕК.А агресивният тон и враждебното отношение на официалните власти в РСМ и пейзаните македонисти е знак, че те все още не са си написали домашното за България.
121
0
 
2
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 3 години
Аз съм обичам захариева
120
2
 
9
 
! Отговори
ВМРО-комита преди 3 години
Ако сега стане от гроба Ванче Михайлов що ли ке стане в РСМ? Определено ще е интересно!ША фърчат косми и гаще до небесата...и набързо ще почнат да декламират на висок глас:"Аз съм българче,обичам нашите планини зелени....БЪЛГАРИН да се наричам, първа радост е за мен!"