Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско

Външният ни министър даде интервю за германско издание
Обновена: 19 мар 2021 15:42 | 19 мар 2021 15:41, Нели Христова
197
Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско
Снимка: БГНЕС

Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях, пише българският външен министър Екатерина Захариева до германското издание на Theeuropean de, цитирано от "Фокус".

В статията тя разглежда само въпроса за Македония и случаите, които компрометират отношенията между двете страни. Захариева казва, че  България вижда себе си като движеща сила за разширяването на ЕС към Западните Балкани, пише македонското електронно издание "Фактор".

"Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да започне преговори. За да се случи това обаче, трябва да преодолеем отворените двустранни въпроси между нашите две държави.

"Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години," казва Захариева.

Текстът започва с твърдението, че на 17 ноември 2020 г. България апелира за приемане на рамката за преговори за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

"От името на българското правителство и парламент препратих това решение, което многократно съм съобщавала на европейските си колеги и на Скопие. Направих го от убеждение и загриженост - от загриженост, че Балканите могат да се превърнат в препъни камък за Европа. През 2017 г. все още имаше обещаващи признаци за интеграция на Западните Балкани в ЕС. След признаването от България на независимостта на Македония през 1992 г. и подписването на важна политическа декларация през 1999 г., споразумението за приятелство от 2017 г. имаше за цел да проправи пътя за присъединяване на Скопие към ЕС", казва Захариева.

След това тя прави исторически преглед и твърди, че до днес историческият регион Македония е разделен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

"Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век. България признава тази обособена идентичност на Македония и подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история преди това. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци.

Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези спорове беше създадена съвместна комисия по историческите въпроси. За съжаление, три добри години след подписването на споразумението за приятелство, трябва да заключим, че нашите партньори в Република Северна Македония са се сбогували с неговото прилагане. Последиците са едностранното разпускане на смесената историческа комисия в Скопие, очернянето на българите като фашисти в учебниците в Република Северна Македония и постоянната дискриминация на българските инвеститори", обяснява българския външен министър пред германското издание.

Тя отбелязва още, че гражданите на Република Северна Македония, които се припознават като българи, биват тормозени и обвинявани, а адресите им се разкриват в социалните мрежи. Скопие отлага и инфраструктурни проекти за икономически важни транспортни коридори - финансирани от ЕС проекти.

"130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала А1 между нашите две страни, защото Скопие игнорира исканията за финансиране от ЕС," посочва още Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да си представя какво е да мразиш толкова силно цял един народ. Турците са ни поробвали 500 години, Гърците - 300, обаче аз не мразя съвременните турци или гърци. Какво толкова сме им направили ние на българите в Македония, че ни мразят толкова?
98
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Македония = на Сърбия.всичко е...промито,файда няма.Ветото е...задължително и в обозримо бъдеще да не пада.
97
4
 
0
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ami patko,nali ti i tsaria Tkikva,sled instruktaj v amerikanskoto posplstvo tichahte da podpisvate s tiah dogovori i da gi priznavate .....sega kakvo kakanijesh ?!?? Ti ako ne si si na miastoto ...nito nikoi ot gerbavite de bili v darjavata !!!
96
25
 
12
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Захариева изби рибата. Македонци да крадът фолклор от България??? Ами не виждаме ли,че ако не бяха хубавите Македонски песни,то почти друго няма.Напротив. Ние крадем фолклор от тях. Даже за Гунди оригинала е тяхна песен. Да не говорим и за другите хубави Македонски песни. Ако те кажат ...моме Калино,ние веднага модифицираме...Калино моме,само да не е като оригинала.Пародиите се пеят от българският Моцарт- Станислав Трифонов.
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дава колкото се може повече такива интервюта, защото западняците не са наясно с нашата позиция. За сметка на това северняците хвърлят луди пари, за да пропагандират в западните издания техните измишльотини.
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕТО И НА СЪРБИЯ! ТЕХНИТЕ СЛУЖБИ МЪТЯТ ВОДАТА В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ/МАКЕДОНИЯ!
93
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕТО ДОКАТО ИМ УВРИ ГЛАВАТА!
92
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така...САМО прочетох заглавието на статията,така че ако има някакви "уточнения" в текста,не съм ги прочел...Стана ми интересно друго:-Въпросната пазарджиклийка нещо негодува с/у макетата /което може и да е добре/,но някакси пропуска ФАКТА,че ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ вече я ПРЕНАПИСВАТ ПРОТУРСКИ елементи,и в нея НЯМА "турско робство", а имало..некакво "присъствие"..ПЕТ ВЕКА..И не само това!.."Бавно и полека" се ЗАБРАНЯВАТ /и то НЕ от макетата!!/ ИЗРАЗИ,ФАКТИ и ИСТОРИИ,свързани с нашето минало.
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългарНяма как да ни крадът от историята и да са в ЕС :)) Никой от споменатите им герои не е казал язе съм македонец, всичките изрично споменават че са български македонци :)) Нема как, историята е за това, да се поучат хората от грешките си а ние сме правили много, въпреки че сме нямали загубена битка на фронта, след 1878 г. :)
90
10
 
4
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
Захариева не става за по.рене. не е къпана.
89
5
 
5
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Бълагарски интерес е Македония да е в ЕС.Обратното не е български национален интерес,а интерес на Сърбия. За това Бойко се прегърща с Вучич. Затова и Сърбия мълчи ,въпреки обидите към тях от страна на Каракачанов и Захариева.Не Ви ли се струва странноче Сърбия мълчи,въпреки негативните изказвания на Захариева,че Македония защитава интересите на Сърбия.На следващия ден след изказването у нас беше Външния м. На Сърбия и Захариева се беше прегърнала с тях.
88
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева е мислех за ограничен женски индивид, тя се оказа змия усойница, браво :)) Когато 30 г. им търпяхме обидните етикети обръщахме гръб сякаш не сме го чули, сега искат на хранилка от ЕС и почнаха да настояват за "античния" си произход от Александър Велики, който се е имал за грък :)))
87
10
 
4
 
! Отговори
ЗахариеваЗахариева д преди 3 години
Захариева да си боядиса косата,че.много зле изглежда.Да си обърне малко внимание,че даже косата и изглежда и мазна ,не се е къпала.
86
3
 
5
 
! Отговори
Ненаситен преди 3 години
Захариева ,става ли за поре-е?
85
0
 
0
 
! Отговори
Не бе Тоше не ... преди 3 години
Не разбираш .... неща ти местото просто искам да те изхвърля от него и да върнеш всичко що си получил ... аз ако се върна тама нали се сещаш все едно съм сгазил с някаква користна цел .... ти такава беля си ми направил, че не може да си го представиш ... сичко дето не трябваше да се случва ми се случи ... Пак ти казвам не искам ти местото, трябва да плащам 5 бона за докторска степен ... просто ще те изхвърля от там и тебе и Младен ...
84
3
 
5
 
! Отговори
РУСЕНЕЦ преди 3 години
ПРИДИ МАЛКО ГУГАЛ МАПС СЕ РАЗХОДИХ ПО ЦЕНТЪРА ТЕТОВО АМИ ЧЕ ТО ПОЧТИ РЕКЛАМИ ДРУГИ НАДПИСИ БЯХА АЛБАНСКИ МАКЕДОНСКИ НЯМАШЕ А ЕДНО МЯСТО СРЕЩНАХ НАДПИС НА БЪЛГАРСКИ ОТ ДОЛУ ПОД НЕГО НА АЛБАНСКИ
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо Те троловете обикновенно за това влизат,да се изсе.ат на метеното...
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за партия ,която обещае ,че след изборите Веднага Бутат хотела/стена на тая в Алепу ! по-алчни от герберите Никога не е имало в Бг !
81
6
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
обаче като гледам снимката,скоро че требе да си оперира гушката...разбира се,това НЕ е нещо "срамно",или "унижаващо"!..На секой мое да му са случи../дън дава Господ!/
80
4
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Захариева тежко е изкарала Ковида - личи й. Доста е отслабнала и се е състарила...