Заев обяви, че е възможно решение с България до юни

„За македонския език и македонската идентичност не се преговаря“
3 апр 2021 13:08, Елка Василева
244
Заев обяви, че е възможно решение с България до юни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.

Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история.

Още по темата

Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

Зоран Заев добави, че решение може да се намери до юни. Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави, каза Заев.

Според премиера на Република Северна Македония проблемът с България трябва да бъде решен двустранно.

Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори, изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
печката ми горение направо се запаливидели че неразбрали
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да си купя тяхна стока
97
2
 
10
 
! Отговори
ДО 80-те % преди 3 години
Гърция си направи качествен договор с македония и даже името си смениха, а тоя компрометирания, дето пак ще гласувате за него направи отстъпки само и само САЩ да не изкарат някоя кирлива риза! Подписа набързо договор на който сега НИЕ ще трябва да отстъпваме от историята си!
96
2
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Аааа,юни е...късно,още май месец като цъфне...люцерната и сте...готови;рупайте на воля.
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Филип от ФилипополисОстава и проблема за обезщетение на бг бежанците и убитите от Турция и Югославия българи в 1910-1990 г. Както България иска за тракийските бежанци от Турция.
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Филип от ФилипополисПреди Коминтерна има Берлински и Нойски договори и Западна Тракия е подарена на Гърция за да влезе в Цариграт.
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е както е решено в Австрия и Швейцария. Ние ги признаваме за отделна македонска държава, а те признават македонски български език. Компромисно и за двете страни. Историята е бг до 1919 г., после югославска заради НАТО и антантата до 1991 г. и след това македонска по решение на НАТО.
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важното е че на тазгодишната Евровизия ще има 2-*** български участници :)
91
8
 
12
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Заев е изпечен хитрец. В момента България е в пълна международна изолация по македонския въпрос. В очите на европейците България е агресор. С 300 зора се отървахме (за сега) от декларация на Европарламента, осъждаща позицията на страната ни. САЩ директно ни натиснаха да признаем македонско малцинство. До сега никога не са си позволявали такава намеса във вътрешните ни работи. Следващата стъпка ще е да поискат задължително обучение на македонски език в Пиринско. Все едно Коминтерна е отново тук.
90
1
 
2
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Само газ и *** за реженяците....Леле как ги възпита куманизамо, бея по ниски от тревата...
89
1
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Нека покажат, кога и в какви войни е участвала тяхната армия, да покажат азбука и книги преди 1900г. Ей такива дребни неща.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат да напишат са солунските македонски братя Кирил и Методий са създали славянската азбука. Да ама ние държим да е българска, а Кирил и Методий да са славянски братя! Споко всеки учен знае фактите и те не се налагат с никакви договори и погрешно написани учебници! Сори но позицията на България е неправилна!
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е македонско като то е поъурчено или посръпчено българско. В миналото е имало Македония но тя е била област на Рим или древна Гърция и няма македонски език, а латински или гръцки. В османската империя е призната като бг нация и бг език, а после окупирана от Сърбия и Гърция и етнически прочистена насилствено с бг геноцит от Англия. Това ли е гордост на Заев за маке нация насила създадена с бг геноцит.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което.пречи на нашите политици за Македонския въпрос ,следователно и на Македонските политици трябва да им.пречи за Българския въпрос.Но в Македония няма проблем да се наричаш и декларират Българин
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата искат от пръдня бия, но не става.Да пробват с друго.
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резила
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си има македонски език и нация , но и не се пречи от Заев на българите в Скопие да си учат български и четат бг книги и история, както се разреши на албанците. Националната тв в Скопие трябва да пусне и отделни канали на български или ако няма пари, тогава БНТ. Македонският език, нация и история са възникнали от българския също и това трябва да се признае и в договора.Това е което иска България.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не го пита Заев, за да обявява каквото и да било.Той може да обяви само, че Македония е създадена по времето преди динозаврите, нищо друго.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев нищо не може да обявява.Там други държат диригентската палка, а той е пpocт зяпач.
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях забравил за турските терикати.