Заев обяви, че е възможно решение с България до юни

„За македонския език и македонската идентичност не се преговаря“
3 апр 2021 13:08, Елка Василева
244
Заев обяви, че е възможно решение с България до юни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.

Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история.

Още по темата

Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

Зоран Заев добави, че решение може да се намери до юни. Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави, каза Заев.

Според премиера на Република Северна Македония проблемът с България трябва да бъде решен двустранно.

Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори, изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
АКО НИЕ ПОЧНЕМ ДА ПИШЕМ -БЪЛГАРИЯ НА 3-РИ МОРЕТА???????-КАДЕ ОТИВАТЕ БЕ?-КАДЕ СТЕ БИЛИ ТОГАВА?-ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ВИ ДАДЕ ТАЗИ ЗЕМЯ НАПИШЕТЕ ГО В ИСТОРИЯТА ВИ.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната цел е такава,да се създава напрежение за да се печели време за далавера.
77
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който противопоставя РСМ и България на входа на ЕС е национален предател. Не можем да искаме РСМ да припознае България като майка ако тя е грозна и неразбрана мащеха!
76
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше Османската Империя нямаше да има България и Македония.Както.и Русия и Австро-Унгария.Те са плод на неразбирателство на трите държави.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно, в турция са най-много селските тарикати.
74
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
КАКВО ЩЕ РЕШАВА ТОЗИ?-ВЕЧЕ Е РЕШЕНО-НЕ ПИПАЙТЕ ИСТОРИЯТА НИ-НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СИ ПРИСВОЯВАТЕ ТЕРИТОРИИ.-СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЪЩЕСТВУВА ОТ КАКТО ГЪРЦИЯ И СМЕНИ ИМЕТО.-ОТ ТОЗИ ДЕН ЗАПОЧВА ВАЩА ИСТОРИЯ.
73
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Самуил е евреин,не е Македонец и не е Българин.
72
7
 
1
 
! Отговори
Нане преди 3 години
А на сите османлийски слуги, ще им кажем...Както сме ви кастрили 500 години, па ще ви изкрастиме лозниците!!!
71
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двете държави не стават за нищо. Аз мисля че трябва да ги затрием и двете и да се започне от начало.
70
2
 
11
 
! Отговори
Да втасват преди 3 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
69
1
 
14
 
! Отговори
хичо преди 3 години
нашите политици ще предадат народа си и националните интереси и по темата Македония....Те вече го правят..ето пример-текст възприет от Българо-македонската историческа комисия-Цар Самуил бил продължил българската царска династия(или нещо подобно)???Защо бе???Какво точно означава това??Не се казва ясно,че той е българин,което е безусловна историческа истина?Доказва го съвсем точно Битолския надпис..Защо е това шикалкавене и шмекеруване и заобикаляне на истината?
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има повече селски терикати от Македония,като процент са еднакви.
67
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен е решено вече на по-високо ниво Македония да влезе в ЕС. Ще ни натиснат отгоре и нашите продажници ще клекнат... Може би след като Македония влезе в ЕС трябва яка българска пропаганда. Границата ще е отворена, ще трябва яко български книги, телевизии, радио. Български фирми.ю да нахлуят в Македония. Трябва да започнем атака тогава, защото границата ще падне и ще можем свободно да ходим там.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България и Македония само предатели. Важи един основен принцип ,а той е на Вуте да му е зле.С повечето.коментари го доказвате.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решение с България не е възможно нито до юни, нито след юни докато тези ceлcки тарикати не спрат да лъжат и да говорят злини и обиди по наш адрес.Засега, молбата в шкафчето.
64
12
 
3
 
! Отговори
Ерих Фон Деникен преди 3 години
Чел съм много истории на Еропа и на народите и..НО най-ФАНТАСТИЧНАТА И НЕПРАВДОПОДНА Е ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ...ТАКИВА ХОРА НЯМА ОТ 1150 ГОДИНИ .Дори историята на Македонците е много по-правдоподобна и смислена отколкото на ''''БЪЛГАРИЯ .''''ТАМ ПРЕСКАЧА ОТ ФАНТАЗИИ И НЕСЪОТВЕТСТВИЯ..ПРИМЕРНО ТРАКИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИ ??А ДЕ. А СЕГА ??.....А ПОСЛЕ СЛАВЯНИ НЯМАЛО...А ПЪК ПРАБЪЛГАРИТЕ БИЛИ ИРАНЦИ == И ТОВА ВСИЧКОТО БИЛО БЪЛГАРИЯ , И БИЛИ ЕДНО И СЪЩО ??СММЯЯХХ И СРАМ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФАНТАСТИ .
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Щом смяташ, че историята е манипулирана след 1946 г., тогава чети източници отпреди това. Няма да откриеш съществена разлика, уверявам те. И аз съм на твоята възраст, но мен никой не ме е обучавал да мразя македонците, напротив! Винаги са ми казвали, че те са наши сънародници.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев не е в позиция, да определя срокове за решение на проблема между скопската държавица и България, трябва да изпълни договора. Възможно е, неспоразумение между две натовски държави, особено ако по-малката е влязла скоро, с компромис и е във властта на титовизма и македонизма.Турция,/ която започна преговори с ЕС, чака повече от 20 години за членство/и САЩ са натовски държави, но бяха наскоро, в много сериозен конфликт. Така чеРСМ да се приготви за още23 години чакане, ако не изпълни условията
61
2
 
12
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Аз смятам че македонците са от най кофти българите.. Това да приемеш да се откажеш от родината си, щото някой така ти казал, да не учиш децата си какви са всъщност, това е предателство. А предателите си оставят предатели. Северномакедонците казват "дай ми пари и ще бъда какъвто кажеш". А Заев е срам за балканите, да не признава очевидната историческа истина.
60
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук у нас историята е основен инструмент за манипулация,понеже не сме религиозни.С историята си избираме комплекси. С друго не можем,защото нямаме спорт,нямаме нещо гениално,не сме най-богатите и така,пожелавам Ви приятно избиване на комплекси.