Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално

Съвместното пътуване до Ватикана е добър жест, смята македонският президент
18 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
203
Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално
Снимка: БГНЕС

Съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който ще отпътува за Рим с един и същи самолет с българския президент Румен Радев.

"Нашето съвместно пътуване и нашите срещи във Ватикана с папата не са подчинени на решението на спора. Предложението му е отпреди месец и мислех, че е добре в българския държавен самолет да съберем цялата делегация от Скопие и тази от България за общо почитане и това го правим традиционно, не е нищо ново.

Поради здравните протоколи, които се прилагат за аудиенция при папата, не можахме да отидем точно на деня, 24 май, а на 26 и 27 май. Мисля, че това е добър символичен жест от двете страни, за леко разведряване на атмосферата в очакване на предстоящите преговори относно блокадата", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата
Целта не е да преговаряме, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия, посочи Пендаровски.

Той каза още, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но, както подчерта Пендаровски, това ще бъде неформален разговор.

"Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори“, каза президентът на западната ни съседка.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

"Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема. Всеки остана на своите позиции и аз информирах обществеността за това. Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи, и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени", каза Пендаровски при посещението на ваксинационен пункт в Куманово, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме много объркани по отношение Македония.Казвахме им,че ние сме хората,които ще им помогнем да влезнат в ЕС,а им наложихме вето.Казваме им, че сме първи в света които признават Македония, Македонците и Македонски език,но докато не признаят тяхното Български корени,ще им налагаме вето.Аз познавам Македония и Македонците и знам,че хич не ги бива,но ние сме още по-зле.Македония и България са държави с най-абсурдните лидери и политици.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 България никога не е била нацистка, националшовиниттите и фашистите на 20 век са сърбите, които запалиха най-кървавия конфликт в света, след ВТВ. Които извършиха геноцид над несърби, депортация, масови изнасилвания, гранатиране на европейски градове, асимилация. Да си припомним и кървавата Сърбизазия на Вардарска Македония, тогава с 80%българско население. Българските войски са строили пътища, болници, училища в отнетите от Сърбия и Гърция, български територии.
62
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там. Нацистка България окупира част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на Русия, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 За езиците, да каже Деса.
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Античките се заумилкваха около руския човек Радев, нежели България клекне и свали ветото, под натиска на Москва, на която фигурантът, не отказва нищо Скопските въртиопашки трябва да знаят, че това правителство, марионетно на Радев, няма правомощията да взема такива решения, а и никой не би направил нещо, срещу което има консенсус от всички партии, и народа, пред избори за парламент и втори, президентски мандат. Радев не би рискувал втория си мандат.
59
4
 
6
 
! Отговори
akudд преди 2 години
каква работа има р.радев да празнува със с. македония в общ празник за Св. св. Кирил и Методий??????
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къф Радев, бе?Да си оди при Путин може да му подари некой дворец.
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За колко Радев, за колко продаде Майка България? За теб мащеха, разбира се!
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ппредният пирон в ковчега на шапката . Сега и Македония ли харесва :))) добре добре
55
1
 
14
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Този направо ме хвърли в бъзето?!Ако Грипена е джентълмен,то Митьо очите е направо кандидат за Нобелова награда на тема невинност?!Е те затова макетата са се ошантавили и като нас си избират разни червени,московски другаре,пърдон джентълмени,а после се питаме,що говорим на различни езици,като езикът очевадно е един и е български!И тук и там,герои джентълмени като Грипен и Пендаровски джуркат ла й ната и се правят на такива каквито не са и няма да бъдат!Поръчкови изпълнители на КГБ задкулисието
54
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме си Бойче да ни управлява. Радев не го харесваме защото знае два езика, искаме си Бойче да ни краде. Комунист! Уууу!
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
69 Много се съмнявам че ще има втори мандат за радев, съдя по себе си- 2016 гласувах за радев на 2 тур, но сега не мисля че ще повторя тази грешка! Радев разочарова онези българи, които гласувахме за " натовски генерал", а той си е просто поредния руски чехъл! Миналата година само Короната предотврати срамът бг президента да цъфне на червения площад при путин, тази година хич и не си прави устата понеже идат избори...жалка история! Така че от мен Чао, Чао!
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хищническото поведение на Нацистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
50
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имат нужда от магистрали ще им пратим бaци. До месец ще се ронят но пък бaци ще им опява доживот колко много е построил.
49
0
 
5
 
! Отговори
пълни тъпотии... преди 2 години
Уф'''ъ ,че мазноч...
48
0
 
12
 
! Отговори
Електра преди 2 години
И от двамата Кауна никакъв *** не става, защото са слуги на Москва...
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев да внимава да не предаде паметта на предците ни защото автоматично и той отива при Бойко.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямма какво да хвали.Само с фалене нема да видят ЕС.Да си седат на г.за и да работят.Не са си мръъднали пръста 3 годиди и искат резултат.Е, НЕМА.
45
2
 
1
 
! Отговори
Шкембе Войвода преди 2 години
Искам и аз да дойда