Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония

Не може отношенията между двете страни да се основават на омраза, заяви той
26 май 2021 09:08, Петя Славова
257
Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви пред БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

Още по темата
"Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", смята Тафров.

По думите му от ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви: "За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта. Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация", обясни Тафров.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.Това е акт на отчаяние, допълни Тафров.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус, заяви експертът.  Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.

Относно предложението за изчистване на избирателните списъци, той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
7
 
3
 
! Отговори
Тито преди 2 години
Разберете че македонците не ве желаят .е да според дарвиновата теория всички хора са произлезли от маймуните но според Българските историци само македонците са произлезли от българите.
171
2
 
5
 
! Отговори
До Тито преди 2 години
Изобщо не ме интересува кой ни се смее. Или ще се държите като хора с нас, или ще страдате.
170
11
 
3
 
! Отговори
Тито преди 2 години
как не сте в изолация бе словения хрватска чехия словакия австрия всички ви се смеят с това вето. Накрая от цялата тази история ще излезе победител Република северна Mакедониja
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признали сме я кат република част от СФРЮ,понеж е била предадена към тях с територията им,а федерацията била социалистическа при смяна на политическите постановки от еднопартийна на многопартийна система я признаваме по тези постановки кат вече преминала република на многопартийна система на управление,но понеж бившата федерация мина също на ново обявената многопартийна за републиките то те самостоятелно могат да си изберат към кой от блоковете могат да се запишат ЕС,АЕС без проблеми да правят.
168
4
 
9
 
! Отговори
Истината 2 преди 2 години
Трябва да бъдем категорични и по въпроса с т.нар. "български турци". Трябва категорично да заявим, че такива няма. Българомохамеданите са потомци на етнически българи, които са били насилствено ислямизирани от Османската империя. Двойното гражданство на хора, които са с чуждо самосъзнание, трябва да се отнеме. Или са българи, или са турци. Ако не действаме решително в тази насока, югоизточна България ще последва съдбата на Македония.
167
2
 
7
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
До КоментаторСамо да те попитам история учил ли си някога? Или там е била твоята двойка. Както виждаш, никой не ги кара да са българи и да си присвояват цялата история на света. Защото повярвай ми нещо като се повтори 100 пъти и ства истина. Тези са най-простия пример в преносен у буквален смисъл.
166
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В България историческата истина няма никакво значение. Македонския народ произлиза от българския, а македонския език е диалект на българския. Ако македонците искат да се обособят в отделна нация и да се самоопределят като македонци, добре. Но трябва да признаят, че техните корен, език и писменост са български. Подкрепям ЕС и европейската ни интеграция, не харесвам Путин и русофилите. Но ако ЕС приеме Македония, това ще бъде предателство спрямо България, и тогава ще преосмислим членството си.
165
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Искам да кажа само, че този въобще не е на другата страна на тротоара.Човека си е напълно нормален, гледам поглед, жестове - всичко.Ние сме ненормалните, че ги търпим такива, а не висят по стълбовете.
164
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Демократична България е надеждата за Република България!
163
1
 
8
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 2 години
за едно потупване по рамото подписа договора с Макетата когато България беше ротационен председател, а на МАКРОН такива теманета удари, а оня си прокара ПАКТА за шофьорите и го остави като нас....ан
162
3
 
6
 
! Отговори
СЕДЕСАРЧЕТО ТАФРОВ преди 2 години
къде беше досега. Нали си въртеше в ООНЕЕЕмаса години задните части
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10% да бяха се поучили от гръцките политици!
160
3
 
14
 
! Отговори
Продажни гниди преди 2 години
Затворихме работеща атомна централа, осигурихме пълна печалба на американските Марици, унищожихме зеленчуко м овощаро производтвото. Променете учебниците, че говорим на македонско наречие и учим македонска история
159
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А самият Тафров с какво помогна да се подобри езика? България направи грешка с многото си отстъпки към Македония. Колкото до служебното правителство и Радев - те ще останат с клеймото на предатели на България! Борисов се спаси...за кой ли път!
158
11
 
8
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
В РСМ ИМАЛО ЕЗИК НА ОМРАЗАТА. А ТУК КАКВО ИМА? ЕДНА ДОБРА ДУМА НЕ ПРОЧЕТОХ, ЗА "БРАТЯТЯ" ОТ РСМ. ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ, КАК ДА НИ ЗАОБИЧАТ.ЗАБРАВЯМЕ ДРАЗГИТЕ И ЗАПОЧВАМЕ НАНОВО. КАКВИТО СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ, ТАКИВА СА. АКО СРЕЩНАТ РАЗБИРАНЕ, ЩЕ СЕ ВЪРНАТ КЪМ КОРЕНИТЕ СИ. ВИЕ ЗА МАКЕДОНСКИЯТ ИНАТ НЕ СТЕ ЛИ ЧУВАЛИ. НАСИЛА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ...ДВОЙКА НА ВСИЧКИ ВИ, ПО ПСИХОЛОГИЯ. САМО ДЪВЧИТЕ ЕДНО И СЪЩО.
157
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мда Просто им казваме, че са българи и че като сърбите и гърците им лепят етикет "македонци" или "славяни" е само с цел да ни разделят но не ги прави македонци а са си българи.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До KromНАТО ни наказва ако искаме МАкедония като ни вземат Тракия и Беломорието и западните покранйнини.
155
4
 
10
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Проблемът си е чисто български-не можем да излезем с единна позиция в защита на българския интерес.Досега трябваше да бъде проведена мощна информационна кампания,доказателства в наша полза има в изобилие!Просто е нужно усилие!
154
2
 
11
 
! Отговори
До 159 преди 2 години
Дай доказателство, че сме в изолация и не ни подкрепял никой.
153
3
 
16
 
! Отговори
Хюго Бос до 153 преди 2 години
Пак не разбрах- какво от тов,че не ни подкрепял и не ни били разбрали? Какво ще ни направят? Няма да ни викнат на събрание, флндовете ще ни спрат? Напротив, разбират ни много добре и не мога да разбера защо бг партии заемат бюрмаджийскара страна. Не сме в изолация- това е само в либерадтките им тикви. Вдички им казват- разберете се с България, никой не казва на нас да се разберем. 4-5 държава излезли с декларация в полза на БЮРМ. Е,и?