Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония

Не може отношенията между двете страни да се основават на омраза, заяви той
26 май 2021 09:08, Петя Славова
257
Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви пред БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

Още по темата
"Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", смята Тафров.

По думите му от ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви: "За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта. Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация", обясни Тафров.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.Това е акт на отчаяние, допълни Тафров.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус, заяви експертът.  Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.

Относно предложението за изчистване на избирателните списъци, той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата е, че България е в пълна изолация и смята че Франция а подкрепя което е много погрешно, а Гърция не, и е имала подкрепата на цяла Европа и САЩ.
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Тафроф с големи Уши бе ?
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До werНяма бразилски, канадски и австрийски езици! Както няма и швейцарски!Има португалски, френски, английски и немски!
149
5
 
17
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Или хайде да си го кажем в прав текст - Сърбия води война срещу България с негласната подкрепа на Русия. В случая оръжието е Северна Македония. Ако клекнем - ще ни смачкат. Сърбия която има по малък БНП от България и Северна Македония която има нищожен БНП за момента успяват да ни притиснат. Меки китки като Тафров проспаха това от 1990 година. Това е грешка на българския политически "елит" равнозначна на национално предателство. Отстоявайте българското Господа политици. Затова сте избрани!
148
3
 
12
 
! Отговори
До 133 преди 2 години
Така е, брате, и да продължа - започват напоследък да приказват, че Ботев и неговата чета са си чисти македонци, заради това, че в Ботевата чета е Перо Македонеца/Перо Македончето. Той наистина е революционер със славен живот, роден е във Велес и се присъединява със своята чета към Ботевата чета. Емигрант е в Румъния. Но заради това и Ботев да твърдиш, че е македонец... това го могат само в РСМ. И в Европа не ни разбирали, твърди Тафров!
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ние може да сме в изолация ама трябва някой като Стиф Ханке да въведе някакви правила ! Дотогава буркани с кисело зеле
146
11
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Кой разбрал, недоразбрал. Каза ни се ясно, никой не ни подкрепя в този спор, а напротив. Явно и ние грешим някъде. Северна Македония няма никакво лоби, просто ние не сме убедителни. И ДА ПРЕСТАНЕМ С ТОВА НАТЯКВАНЕ, ЧЕ СА БЪЛГАРИ. САМИ ТРЯБВА ДА РЕШАТ. НАС КАТО НИ НАТЯКВАХА НЯКАКВА ПАНСЛАВЯНСКА ПАРАДИГМА, ЧЕ СМЕ БРАТЯ С РУСНАЦИТЕ! НИЕ СМЕ ДОСТА ДАЛЕЧ ОТ ТЯХ, ПО ВСИЧКИ ПРИЗНАЦИ, НО ДО 1989 НИКОЙ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯШЕ. СЪЩАТА СЛЯПА ВЯРА В ИДЕОЛОГИЯТА, КАТО В РСМ. А ИСКАМЕ ДА НИ ПРИПОЗНАЯТ...
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До werМоже да пишат всякакъв друг език или история но като се приеме че македонския е български език а македонската история е бг.
144
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То по горе си пише : Недостиг на стоки повишава рисковете от инфлация
143
12
 
6
 
! Отговори
wer преди 2 години
Както има бразилски, австрийски и канадски език, така има и македонски
142
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не се знае как ще завърши. А за езика споровете ще са още по-дълги. Но затова не сме виновни, а великите сили разделили Македония от България. Ние сме виновни, че нямаме ясна и точна политика и не я казваме на Македония и ЕС за да ни разберат. Много колеблива политика на ГЕРП и ОП и сега и на Радев пак се повтаяр вместо ясно и точно да се заяви че са българи и че ако са македонци нарушават нашата идентичност че излиза че ние сме македонци също.
141
3
 
14
 
! Отговори
до 133 преди 2 години
Сериозно ли макетата си мислят, че "Майце си" на Ботев е македонска песен?!? Боже, какво доживях! На Ботев да посегнат! А Македонски от "Немили-недраги" на Вазов е един репресиран македонец покрай бесните бугарски хъшове...
140
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ясно и точно да се каже на ЕС, че искаме да признаят, че са македонски българи, че езика е бг език на македонските българи и че историята е бг история на македонските българи а не някаква обща история и македонски език. Защото с обща история, нашата история може да се окаже македонска, а с македонски език азбуката и езика в бг също македонски и Путин е прав, че идват от македонската земя, щото бг ще стане македонка земя. Така ще стане най-бързо и най=лесно. В противен случай само за македонската история ще се проточи спорове с години докато комисията реши за всяка книга и всеки цар и
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя македонски телефон ? 61.51 .00
138
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сами сме си виновни, че гледаме да угодим на ЕС и НАТО и имаме колеблива политика за Македония а обвиняваме Путин за това, че ни е такава политика и че казал за македонската земя. Захариева и Каракачанов постоянно си менят мнeнието, сега и Радев.Един път кажат че Македония е бг до 1945 г. а после е друго. Как става това. Сигурно са се заселели след войната някакви извънземни македонци и не са децата пак на същите българи преди 1945 г.?? После езика бил български ама след 1945 г. станал македонски. Пак вероятно е било по време на войната българите там са планирали и съчинили македон
137
3
 
11
 
! Отговори
Над 30000 Българи преди 2 години
Са били избити от Тито след като взима властта в края на 44-та година. Това е целият тогавашен духовен елит на Македония. Над 300000 други са преживели ужасни мъки по концлагери и затвори! Сега най-големият празник в Скопие е Титовден! Рождения ден на Тито!
136
5
 
13
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Пак гласувайте за неокоминтерновски предатели. Готови да пуснат Севмак веднага. Били сме в изолация. И каква е тази изолация? Няма да ни викат на заседания, ще ни спрат флндовете? Ние сме страна членка. Гърция 30г не ги пусна никъде, Словения поиска земя. Тези същите искаха и с нелегален башибозук да сф пълним и ни викаха радости.
135
3
 
10
 
! Отговори
"съюзници" преди 2 години
С такива приятели?.Врагове ни не требат! Да избират ,Или Титовите наследници в ЕУ,или БЪГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО! U$А, ЧУПКАТА от БЪЛГАРИЯ! Защо сте ни, базите у Северна Маседония!
134
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия от хомодружинката пак са се активирали
133
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е търговска марка за продан на финансовите акули. Ако искат да влязат в ЕС не трябва да имат претенции и спорове със съседите-изискването не е наше а условие на ЕС.