Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник

Действието от страна на Беларус - в разрез с международното право
231
Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите.

Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС, цитиран от bTV.

„Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още той. 

Още по темата

„Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", категоричен бе Радев.

"До късно снощи дискутирахме темата за Русия, която е трудна за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС", обясни Румен Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

"Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", заяви държавният глава.

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

"Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво", на мнение е президентът.

„Тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност“, обясни Румен Радев.

„За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни“, поясни държавният глава.

По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно.

„Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика“, каза Радев.


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
1
 
! Отговори
Радев за смях... преди 6 месеца
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига сте смехотворили, може и още как! Отзад напред как свалиха самолета с руските дипломати в Турция и им претърсиха багажа, как свалиха самолета с боливийския президент във Виена за да търсят Сноуден! Може, може! Защо ни правите на приимаатти с 2 минутна памет? Радев вън, *** на лъжците на едно ниво с ГЕРП лъжците!
176
0
 
5
 
! Отговори
ДО РАДЕВ.. преди 6 месеца
НЕ МОЖЕ ДА РАЗЕДИНЯВАШ БЪЛГАРИТЕ...... И ДА ИСКАШ ДА ГИ УПРАВЛЯВАШ.................ВЪРНА БЪЛГАРИЯ 10 ГОДИНИ НАЗАД......... ЖАЛКО, ЗЛОБНО, АЛЧНО ЧОВЕЧЕ...
175
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 175 Ники ^... Президентът в прав , но всички и той забравиха как свалиха самолет в Виена с президента на Боливия за да търсят Сноудън...^_____ не ми е ясно как може да има минус изобщо на такъв коментар! Това са факти, които даже аз си спомням! Паметта на българите доста им изневерява, даже вече не знаят за 500г. робство! Жалък народ за жалост! Избирайте ГЕРП! Да живее Баце, пардон Бойко Методиев Борисов! Образ(у)вание до 4-то клас и сле(т) това ви(шу) с правописни дефицити и словоред!
174
3
 
3
 
! Отговори
Ники преди 6 месеца
Президентът в прав , но всички и той забравиха как свалиха самолет в Виена с президента на Боливия за да търсят Сноудън. ЕХ ПАМЕТ ПАМЕТ ЕВРОГ*ска
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Диалог... все едно с радио да си говориш...
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
за да започнат младите 'масово да се връщат' трябват условия, а в момента условията са по-лоши дори от онези, които са ги прогонили в чужбина. без изключение! ако някой е тръгнал от малък град, там вече няма болница, училище, градски транспорт и т.н.; ако е живял в голям град, в момента е претъпкано, няма жилища, ясли, замърсено е. селата също се рушат, че има и вилнеещи орди. дори и да работиш онлайн, за западна компания, заобикалящата среда и условия ще те убият. изтърван му е краят
171
0
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
Леле майко сега сгази лука.Сега ще видиш кон боб яде ли.Рашките непрощават такива волности.
170
1
 
2
 
! Отговори
Нормален човек преди 6 месеца
До АнонименГенерал Радьев е пионка и ***!
169
1
 
8
 
! Отговори
Нормален човек преди 6 месеца
Какво прави и с какви права е фигуранта в Брюксел.Радьев ТИ СИ НИКОЙ!!!
168
1
 
5
 
! Отговори
Лука Шенко преди 6 месеца
Може може, с подкрепата на "красньие" ;)
167
2
 
0
 
! Отговори
Нелегален преди 6 месеца
До помнещ ----//// И колко хора пътуваха БЕЗ съгласието на лицата от Държавна Сигурност. Имах познат, който го бяха накарали да маркира на картата ВСЯКА бензиностанция от гръцката граница до Солун. Ти май си имал вземане даване с ДС, иначе - ЗАБРАВИ. Тея лабададки можеш да разправяш на оня съучастник от село Горно Нанадолнище. ;) Познавам спортисти, музиканти от бюро Естрада, разни хорови капели и пр., които НИКОГА не се върнаха повече в България, но въпросните се брояха на пръсти.
166
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 163 * * * Вие сериозно ли мислите, че нещо ще се промени? Без значени с Баце, с Генерала наш, с БСП, с ДПС, с .... Няма такава партия в България, която да изведе държавата от блатото, в което се намира. Нуждаете се от повече реализъм и по-малко "комунизъм". Останалото са блянове, мераци и миражи.
165
4
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 6 месеца
до 164 Опааааа,аратлик! Има и други живи освен теб от соца! Та я да видим пак,кой не е можел да ходи "никъде"? -:) Щото аз тогава ходих и в Гърция през 1980 та с ладичката 2105,5етица им викахме тогава! Помниш нали? И не бях член на ЦК на БКП дружинката на др Живков,да та пътувам като "правоимащ" това право! Та пак те питам,ти на село ли си беше само,та не знаеше че пътувахме и на запад?-:)
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Жан Виденов ////// Другарю Виденов, не се кахърете! Ще им намерим цаката, така както прецакахме и Червената империя на глинени крачка. Отиде в историята със страшна сила, карашик с шибанялските си Варшавски договори, СИВ и прочее.
163
3
 
4
 
! Отговори
Нелегален преди 6 месеца
До Анонимен 161 ---- /// Не зная откъде копате тази математика, но е ясно на всеки нормален чатар, че до 10 ноември не можехме да надникнем зад "Желязната Завеса", камо ли да летим до капиталистическа държава. Зоопаркът беше строго охраняван и населението стоеше в затвора с името "България". След 10-ти всичко се промени и много хора "доволни" от новите управници си събраха багажа и напуснаха зоопарка, та за това тъй.
162
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До малките Бойкофилчедта Герберски! Пррестанете да се "занимавате" с ненерал Радев!Не сте му на годините,та да му давате каквато и да е оценка! Най малко пък да злорадствате,че бие "любимеца" ви др Борисов,по всички показатели! -:) И един съвет! Уриентирайте се,към нова политическа и демократична сила! Ако на тези избори ГЕРБ вземе нещо,то няма да е за дълго! -:)))Млади хора сте и надеждата ни за развитие на България,е точно във вас!-:)
161
4
 
1
 
! Отговори
Нелегален преди 6 месеца
Ако можете да четете и/или да разпознавате някой западен език ще разберете какви дебати стават не само в ЕС, UN & USA, а в целия нормален свят. До момента е ясно, че дэржавний самальот с Лука-шенко ще може да лети само до Москва и да прелита над Северн Корея... по технически причини. Както изглежда, джуджетата ще са следващите. Това е долна червена ***, която рано или късно трябва да бъде изтрита, наред с ибрикчиите шетащи из форумите на България. Западът знае какво да направи - има експириънс.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Krom 156 В Русия - населението през 1992 е било 148.5 млн , 2019- 146.7 млн. Вярно че 2014 Крим се присъедини към нея .В същото време за 30 години ние сме се стопили с 30 % някъде . Няма база за сравнение
159
3
 
6
 
! Отговори
Жан Виденов преди 6 месеца
Поздравявам белоруските спецслужби за проведената блестяща операция по неутрализиране на тежкия терорист Роман Протасевич носещ невиждана угроза за националната сигурност на Беларус и на нашият голям партиен приятел Александър Григориевич. Когато дойдем на власт след 11 юли непременно ще използваме ценния опит на товарищ Лукашенко.