Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите

Според експерти това би довело до "отваряне на кутията на Пандора"
28 май 2021 13:50, Нели Христова
126
Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Промяната на границите би означавало отваряне на кутията на Пандора", казва Валентин Инцко.

Като международен върховен представител в Босна и Херцеговина неговата работа е да поддържа мира, който е траен, след като Дейтънското мирно споразумение сложи край на конфликта през 1995 г., след почти четиригодишни боеве, които отнеха живота на около 100 хил. души.

Причината за неговия ужас са неофициални документи, предлагащи някои от границите на Балканите да бъдат преначертани. Те направиха обиколки в дипломатическите кръгове, преди да бъдат публикувани от медиите в Западните Балкани.

Що се отнася до Босна, нейният върховен представител няма намерение да изказва предположения, че отговорът на продължаващата дисфункционалност ще бъде прекрояване на националните й граници.

"Ако някой иска да мисли за промяна на границите, първо трябва да посети всички военни гробове от Франция до Сталинград", предупреждава той.

Документите нямат име на автор. Това е в съответствие с неофициалния им характер, но съдържанието предизвика възмущение в целия регион.

Сред предложенията им бяха:

- "Мирно разпускане" на Босна и Херцеговина, като Сърбия и Хърватия анексират голяма част от територията й. 
- Обединение на Косово и Албания
- Създаването на автономен регион с етнически сърби с мнозинство в Северно Косово

Документът изглежда като етнонационалистичен списък с желания от 90-те години. И всички все още си спомнят до какво доведе това по онова време.

"Хората се притесниха. Една от служителките ми плачеше, тя наистина се притесни от тези карти", казва  Валентин Инцко пред BBC. "Правим грешка, ако смятаме, че замразените конфликти остават замразени завинаги. Виждаме Нагорни Карабах и Палестина - замразени конфликти могат да избухнат по всяко време. Това може да се случи и в Босна и Херцеговина."

Аферата на хартия се превърна в дипломатическо заблуждение.

Малко хора са имали какво да кажат в подкрепа на идеите, които съдържа документа - с изключение на висшия босненски етнически сръбски политик Милорад Додик, който никога не пропуска шанс да прокара идеята за отцепване на етнически сръбския регион с мнозинство в страната. Съгласно Дейтънското споразумение страната беше разделена на босненско-хърватска федерация и босненско-сръбска република (Република Сръбска).

Но тези документи може да не са дело на самообслужващи се ултранационалисти. Словения трябваше да се бори с предположенията, че е разпространила първия документ. А медиите в Косово определиха втората публикация като "френско-германско" предложение.

Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Балканите в Лондонското училище по икономика, казва, че "мисленето в синьо небе" е един от начините европейските лидери да се справят с привидно неразрешими проблеми в региона.

"Не можем да отречем, че има проблеми в Западните Балкани. Има два важни въпроса, които трябва да бъдат решени: спорът между Сърбия и Косово за независимостта на Косово - и дълбоко вкоренената политическа дисфункционалност, която съществува в Босна. Това притеснява политиците през последните 15 години. Така че подобен метод, подтикнат от опита да се измисли нов подходи към това, не е особено необичаен", обяснява той.

Въпреки това Словения се опита да изпрати двата документа в кофата за боклук на среща на регионални лидери, на която беше домакин по-рано този месец. Страната предложи декларация, потвърждаваща неприкосновеността на сегашните граници.

Но Сърбия отказа. Президентът Александър Вучич заяви, че страната му признава "границите, определени от Хартата на ООН". С други думи - той няма  намерение да подпише документ, който може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.

След среща с Вучич в Словения, президентът на Косово, Вьоса Османи, заяви пред BBC, че е убедена, че Белград стои зад неофициалните документи. "Не съм се съмнявал от самото начало - достатъчно е просто да прочета съдържанието и да видя какво се опитват да прокарат тези документи. Идеята за прекрояване на границите като нещо, което може да постигне мир в региона, а всъщност това е противоположно."

"Ако има нещо, за което целият политически спектър в Косово е съгласен, то това е, че прекрояването на границите е напълно неприемливо", допълва тя.

Естествено, Сърбия отрича да е замесена, а Джеймс Кер-Линдси отбелязва, че има "всякакви теории на конспирацията и объркване".

Но с наближаването на края на 12-годишния си престой като висок представител, Валентин Инцко просто иска всички да приемат границите такива, каквито са, и да се съсредоточат върху обединяването си в Европейския съюз.

"По-добрата идея би била да следваме примера на Тирол - една част е в Италия, друга в Австрия. Но това е един регион, с четири свободи и една валута", казва той.

Но членството в ЕС за страните от Западните Балкани ще остане недостъпно за години. И това означава, че много повече подобни документи, независимо дали са опасни или конструктивни, ще бъдат написани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86Не е вярно. Германия е единствената държава която ни е помагала.
80
0
 
5
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Сърби ги сърбите и сърби ги техните бивши роби.!.
79
1
 
1
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Защото си слабо запознат с историята.
78
1
 
1
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Защото си слабо запознат с историята.
77
1
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Защото си слабо запознат в историята.
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали Русия ВИНАГИ ни е помагала и винаги ни е била приятел, но знам, че това е ЕДИНСТВЕНАТА държава и народ, от които сме имали някаква полза и помощ.
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според това споразумение (Райхщадското споразумение между Русия и Австро Унгария) Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено. Толкова относно желанието на Русия България да е обединена, силна и голяма държава. Който иска чете, който иска мисли, останалите вярват на този и онзи...
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
започва се, с новини на турски и сериали познайте къде ще отиде територията.. а плюят по Русия ,колко показателно какво ще е бъдещето, то вече е тук
73
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 68 - в австрийския вариант на споразумението льольо България въобще не присъства. Предвидено е Австроунгария да анексира Босна и Херцаговина а Русия - Бусарабия - ако бъде изцяло разбита Османската империя. За Румелия е предвидено да бъде княжество.
72
7
 
9
 
! Отговори
Истината е преди 2 години
че в Сръбско-Българската война, Австро-Унгария и Русия са били стабилен гръб на Сърбия! Това е положението с "братския" нам народ... хубавото е, че скоро ще изпукат и последните русофили родени, живели по времето на светлия социализъм и захранени с любов към Русия.
71
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 68 Вярно! Няма общ официален документ от споразумението в Райхщад- два са! Ако имаше - нямаше да е тайно и безспорно щеше да е скандал и да предизвика голямо вълнение в другите велики сили Англия, Франция и кой знае какви последствия?! Обърнахте ли внимание на споразумението "Сайкс-***" - също тайно и също много интересно! Потърсете и прочетете статията "Скрити договорки трасират големите ни трагедии" от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ отпреди 2 ГОДИНИ - също е много отрезвяваща!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато хората станат повечко, войната е решение , ковид е решение, свински грип е решение, цигарите са решение, ваксините са решение, мръсният въздух, вода от/с пластмаса, заблудата е решение, етнически проблеми е ....и така...умният преценява, простият изпълнява.
69
2
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Иран, САЩ и Турция дълбаят в Балканския Полуостров .Замесиха и България с новата Държава СМР .Искам да напомня на всички Българи - политици , крадци , убийци - Ние сме Държава от 1300 години .Българската Армия е на колене след ГЕРБ , но нали знаете че може да се бием с камъни и тояги , за да защитим територията си .
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По време на Сръбско-българската война в сръбската армия има 180 австрийски офицери-съветници, виенските банки финасират войната и Австро-Унгария спасява Сърбия от пълен разгром. Това са фактите" - Фактите са още, че Русия не подкрепя обединението ни. За повече подробности виж по-старите коментари.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой - каквото и да Ви говори, от ваксини до граници, става въпрос за ПАРИ! В случеят за ВЛАСТ.
66
0
 
5
 
! Отговори
Емо преди 2 години
Сръбчетата ги сърби отзад отново.Изгубиха моретата си.А днес с тези си мечти да не изгубят и Войводина със столица Нови Сад. Последните са си почти унгарци.
65
3
 
5
 
! Отговори
Охрид преди 2 години
Единственото прекрояване на границите което трябва да се случи е на Северна Македония. Разделя се на две, между България и Албания. А на сърбите Косово ще им види сметката, рано или късно...
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на Сръбско-българската война в сръбската армия има 180 австрийски офицери-съветници, виенските банки финасират войната и Австро-Унгария спасява Сърбия от пълен разгром. Това са фактите
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има граници - има проблеми. Цаката му е да се премахнат всички граници, да се създаде Балкания - с автономни области, единна валута, в рамките на ЕС и шут отзад на евразийските мераци.
62
2
 
7
 
! Отговори
до До Анонимен 57 преди 2 години
Можеш да си смучеш колкото искаш от пръстите, но няма да промениш нито историята, нито истината, нито отношението на Русия към България. Колкото и да не ти се иска да повярваш и Русия като всички останали е приятел на България само тогава, когато има интерес и е наш враг ВИНАГИ, когато има такъв интерес. Не ги обвинявам за това, защото е нормално, но не се самозалъгвам като вас русофилите, че видиш ли Русия винаги ни била помагала и винаги ни била приятел. Щом ви харесва самозалъгвайте се!