Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите

Според експерти това би довело до "отваряне на кутията на Пандора"
28 май 2021 13:50, Нели Христова
126
Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Промяната на границите би означавало отваряне на кутията на Пандора", казва Валентин Инцко.

Като международен върховен представител в Босна и Херцеговина неговата работа е да поддържа мира, който е траен, след като Дейтънското мирно споразумение сложи край на конфликта през 1995 г., след почти четиригодишни боеве, които отнеха живота на около 100 хил. души.

Причината за неговия ужас са неофициални документи, предлагащи някои от границите на Балканите да бъдат преначертани. Те направиха обиколки в дипломатическите кръгове, преди да бъдат публикувани от медиите в Западните Балкани.

Що се отнася до Босна, нейният върховен представител няма намерение да изказва предположения, че отговорът на продължаващата дисфункционалност ще бъде прекрояване на националните й граници.

"Ако някой иска да мисли за промяна на границите, първо трябва да посети всички военни гробове от Франция до Сталинград", предупреждава той.

Документите нямат име на автор. Това е в съответствие с неофициалния им характер, но съдържанието предизвика възмущение в целия регион.

Сред предложенията им бяха:

- "Мирно разпускане" на Босна и Херцеговина, като Сърбия и Хърватия анексират голяма част от територията й. 
- Обединение на Косово и Албания
- Създаването на автономен регион с етнически сърби с мнозинство в Северно Косово

Документът изглежда като етнонационалистичен списък с желания от 90-те години. И всички все още си спомнят до какво доведе това по онова време.

"Хората се притесниха. Една от служителките ми плачеше, тя наистина се притесни от тези карти", казва  Валентин Инцко пред BBC. "Правим грешка, ако смятаме, че замразените конфликти остават замразени завинаги. Виждаме Нагорни Карабах и Палестина - замразени конфликти могат да избухнат по всяко време. Това може да се случи и в Босна и Херцеговина."

Аферата на хартия се превърна в дипломатическо заблуждение.

Малко хора са имали какво да кажат в подкрепа на идеите, които съдържа документа - с изключение на висшия босненски етнически сръбски политик Милорад Додик, който никога не пропуска шанс да прокара идеята за отцепване на етнически сръбския регион с мнозинство в страната. Съгласно Дейтънското споразумение страната беше разделена на босненско-хърватска федерация и босненско-сръбска република (Република Сръбска).

Но тези документи може да не са дело на самообслужващи се ултранационалисти. Словения трябваше да се бори с предположенията, че е разпространила първия документ. А медиите в Косово определиха втората публикация като "френско-германско" предложение.

Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Балканите в Лондонското училище по икономика, казва, че "мисленето в синьо небе" е един от начините европейските лидери да се справят с привидно неразрешими проблеми в региона.

"Не можем да отречем, че има проблеми в Западните Балкани. Има два важни въпроса, които трябва да бъдат решени: спорът между Сърбия и Косово за независимостта на Косово - и дълбоко вкоренената политическа дисфункционалност, която съществува в Босна. Това притеснява политиците през последните 15 години. Така че подобен метод, подтикнат от опита да се измисли нов подходи към това, не е особено необичаен", обяснява той.

Въпреки това Словения се опита да изпрати двата документа в кофата за боклук на среща на регионални лидери, на която беше домакин по-рано този месец. Страната предложи декларация, потвърждаваща неприкосновеността на сегашните граници.

Но Сърбия отказа. Президентът Александър Вучич заяви, че страната му признава "границите, определени от Хартата на ООН". С други думи - той няма  намерение да подпише документ, който може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.

След среща с Вучич в Словения, президентът на Косово, Вьоса Османи, заяви пред BBC, че е убедена, че Белград стои зад неофициалните документи. "Не съм се съмнявал от самото начало - достатъчно е просто да прочета съдържанието и да видя какво се опитват да прокарат тези документи. Идеята за прекрояване на границите като нещо, което може да постигне мир в региона, а всъщност това е противоположно."

"Ако има нещо, за което целият политически спектър в Косово е съгласен, то това е, че прекрояването на границите е напълно неприемливо", допълва тя.

Естествено, Сърбия отрича да е замесена, а Джеймс Кер-Линдси отбелязва, че има "всякакви теории на конспирацията и объркване".

Но с наближаването на края на 12-годишния си престой като висок представител, Валентин Инцко просто иска всички да приемат границите такива, каквито са, и да се съсредоточат върху обединяването си в Европейския съюз.

"По-добрата идея би била да следваме примера на Тирол - една част е в Италия, друга в Австрия. Но това е един регион, с четири свободи и една валута", казва той.

Но членството в ЕС за страните от Западните Балкани ще остане недостъпно за години. И това означава, че много повече подобни документи, независимо дали са опасни или конструктивни, ще бъдат написани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66Русия подписва санстефанския с Турция за силна България. Австроунгария няма такъв договор и не признава нова България. Санстефанския е след Рахстат и съответно го анулира, но после Берлинския анулира Санстефанския по искане на Англия и Франция.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64 Krom А, бе , пишман историчар, дето не знаеш фактите. Райхщадското споразумение между Русия и Австроунгария има два текста - руски и австрийск. В руския текст се казва: ако Османската империя претърпи пълно поражение и се създаде голяма българска държава, Австро-Унгария получава правото да анексира Босна и Херцеговина. Затова през 1908 г., на следващия ден след като България обявява независимост, Австро-Унгария,обявява че анексира Босна и Херциеговина - защото условието е изпълнено
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 Руските офицери се изтеглят от България по Берлинския договор е задължение. Освен това те са объркани, защото руския цар им дава нареждане да заминат за турската граница, а бг княза им нарежда да се прехвърлят на сръбската и не може да има 2 царе и да са на 2 места едновременно. А те са се клели пред руския цар а не пред Батенберк които се карат по между си кой е цар на България.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Русия и АвстроУнгария се уговарят още преди руско турската война за разделяне на зоната на влияние на балканите и за недопускане на голяма обединена държава на балканите. И Русия и Австро-унгария правят всичко възможно да разпокъсат България.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 55 Много ти е голямо нахалството, човеченце. Само това ще ти кажа и това, че си жалък лъжец
56
3
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 54 - хайде да се научите да четете. Прочети малко за Райнхщадското споразумение между Русия и Австроунгария което изключва създаването на голяма славянска държава на Балканите. Още 1876 година Русия е знаела изхода на нещата. Руснаците насъскват Сърбия срещу България. Доказва го и изтеглянето на руските съветници от българската войска непосредствено преди това, както и действията им срещу Батенберг. Сърбия винаги е била /освен при Тито/ галеното дете на руснаците на Балканите.
55
0
 
3
 
! Отговори
И кво? преди 2 години
И аз мога да нарисувам карта с България на 3 морета и да почна да я пращам наляво-надясно. Кой ще ми обърне внимание. Това е смехотворно.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия и Сърбия си разделиха наполовина Босна и Херцеговина. Република Сръбска е половината от Босна и Херцеговина. Сърбите и хърватите заедно избиваха мюсюлмани и за награда Запада и САЩ им даде да си разделят Босна и Херцеговина.
53
4
 
8
 
! Отговори
Life или жизнь преди 2 години
Поредната руска провокация. Подаряват всякакво оръжие на сърбите, но накрая пак те ще го отнесат по-зле от 1999 г. и единствените граници които ще бъдат прекроени, ще са сръбските. От Сърбия ще остане само Белград и то в руини.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новото прекрояване е цялата бивша Югославия да влезе в границите на България, Албания става турска и всички са доволни. :)))
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАвстроунгария е с Турция и затова Русия е рекетирана от Австроунгария. Няма смисъл да почва война ако воюва и с Австроунгария и с Англия и с Франция, които са на страна на Турция и пасуват за България и така подкрепят Турция. Само Русия почва война срещу Турция. След като Русия печели със 100 хиляди загинали войнци, всички искат от Русия и Турция
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонизацията спаси Северна Македония от война със Сърбия при разпада на Югославия. Преди македонизацията бяха "южни сърби" и Сърбия воюваше с България.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кой ти каза,че Русия е насъскала през 1885 г. Сърбия?" - Еми просто съм чел за разлика от теб. "По това време (1885) Русия, която подкрепя младата българска армия с висши офицерски кадри, с цел създаване на самостоятелна войска, изтегля своите инструктори." - Защо ги изтегля? "Веднага след това (войната със Сърбия) Русия започва кампания за неговото отстраняване (това на Батенберг)." Защо? Защото им е харесало обединението ни ли? Май само ти не си разбрал, че Русия е против обединението ни...
48
0
 
5
 
! Отговори
Преждеговорищия преди 2 години
Май ще излязат верни спекулациите, дето се въртяха, че ако Байдън бил спечелил изборите, ще направел война на Балканите.
47
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 **** Е сега по добре ли се чустваш като оправда Русия и Путин и наклепа Автроунгария? Русофилски мисири сте, никакви българи не сте и никога няма да бъдете.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австроунгария насъсква Сърбия, за да не се обедини силна България. И после като сърбите губят, Австроунгария обявява война на България, ако не върне Ниш на Сърбия. Путин е против България, защото провалихме син поток и южен поток и имаме бази на НАТО срещу южна Русия.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименРусия насъсква Сърбия през 1885 година срещу БългарияАвстроунгария насъсква Сърбия, за да не се обедини силна България. И после като сърбите губят, Австроунгария обявява война на България, ако не върне Ниш на Сърбия. Путин е против България, защото провалихме син поток и южен поток и имаме бази на НАТО срещу южна Русия.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти никой от младежите в БГ не се интересува от "пазене" от прекрояване. Те мечтаят за престижен западен университет и за работа в западна европа. Русия почти няма какво да вземе от балканите освен панелните блокове и каруците.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия документи ги знам. Никак не са мистериозни. Изготвени са на Лубянка с цел крамоли, кавги и войни на Балканите за кефа на фишека в Кремъл, откривател на македонската азбука.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DO 47 Кой ти каза,че Русия е насъскала през 1885 г. Сърбия ? Точно виенските банки отпуснаха пари на крал Милан да води войната и после Австро-унгария даде ултиматум, че българските войски ще срещнат пред Белгард австроунгарската армия. Жалък лъжец си, смешнико