МВнР: Позицията на България по въпроса със Северна Македония е непроменена

Страната ни остава отворена за диалог
16 юни 2021 22:15, Нели Христова
22
МВнР: Позицията на България по въпроса със Северна Македония е непроменена
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета „Общи въпроси”, което ще се проведе на 22 юни 2021 г. в Люксембург.

Съветът ще обмени мнения по политиката на разширяване на ЕС и Процеса за стабилизиране и асоцииране и ще подготви извънредното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г., включващо темите COVID-19, икономическо възстановяване, външните аспекти на миграцията, отношенията EC-Русия, актуални развития в Източното Средиземноморие и отношенията ЕС-Турция.

В частта за политиката на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Република Северна Македония в приетата от правителството позиция се посочва, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г. Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК.

Заедно с това, България остава отворена за диалог и предприема стъпки за укрепване на доверието и завръщане към прагматичен и конструктивен диалог.

По отношение на различните аспекти на противодействие на пандемията, свързана с COVID-19, министрите ще направят преглед на епидемичната обстановка и актуалното състояние на процеса на ваксиниране, ще обсъдят подготовката за прилагането на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 и др.

Съветът ще разгледа актуалното състояние на изпълнението на Инструмента „Следващо поколение ЕС”, както и Препоръката на Съвета за икономическата политика на страните от еврозоната.

Председателството на Съвета на ЕС ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в контекста на предстоящото на 19 юни 2021 г. първо пленарно заседание.

Министрите ще бъдат информирани за актуалните развития на отношенията ЕС - Швейцария.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всичко са виновни Гербе растите, комунистите, патриотите..... всички те се борят за унищожаването на България.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви отстъпки за макетата. Когато се съгласят с всички наши изисквания,тогава ще влязат в Европа.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гледна точкаЛойко каза, че Радев е предал бг. Нищо не се разбира. Комисията се закри до октомври, ако има правителство, но тогава са и президенските избори.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новото правителство проваля наред всичко постигнато до сега. Дано поне това не провали.
11
5
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
ГЕРБ , ВМРО и Плевнелиев надробиха голяма помия с СМР - предадоха България - признаха че Гоце Делчев , Писмеността ни , Пирин , България са били наполовина на СМР. .
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми добре нека бъдем живи и здрави:)
9
1
 
17
 
! Отговори
въпросче преди 1 месец
що не се присъединят към ссср ?! така и така са им дали писмеността :)
8
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев вече е взел решението да предаде националните ни интереси и само чака удобният повод, за да ви го съобщи.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече взе да ми писва. Турски ятаган, руски ботуш, американски юмрук, македонске хлюй... Все на хебани отива. И на тъпкане на бащино огнище. То прос народ все некой хуаЙ го и бье. А кой го продава... Бе кой ти гледа. И би не питай...
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе отрежете ги веднъж завинаги тези фиромци, бре! Покажете, че имате топки! Никакъв ЕС за тези из ме кяри!
5
8
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
И какво излиза, потвърждават позицията на правителството на ГЕРБ. Ами нали уж всичко, направено от ГЕРБ беше лошо, а?
4
0
 
26
 
! Отговори
Цццб до 2 преди 1 месец
Ако някой ти краде историята...очаквай скоро българският език да е диалект на македонския. Това - вървене напред ли ще да е??? Или обратното?
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Путин и булонката му Радеф нешо много активни с тая Македония. Пак ще ни прецакат руснаците. Джуджанка иска там яко да им дърпа конците а те не са много умни горките.
2
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига игрички, пускайте ги и да се върви напред.
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, кажи за задлулисните договорки, които водеше с американското посолство по въпроса?