Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!

Албания също трябва да изчака по пътя си към ЕС
23 юни 2021 21:15, Нели Христова
405
Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!
Снимка: БГНЕС

Ние сме Европа, независимо дали ЕС ще успее да премахне блокадите, или не! Това написа преди малко във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Днес с премиера на Република Албания Еди Рама направихме изявление за нашата позиция по решението на Съвета по общи въпроси на ЕС да не одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания", пише още Заев.

"Колкото и да бяхме наясно и сдържани в очакванията си, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания все още е голямо разочарование, но и огромен провал на политиката за разширяване на ЕС и лошо послание за целия регион.

Нашите народи и правителства, македонският народ и албанският народ имат същия път пред себе си. Ние имаме една и съща визия, едни и същи ценности - това са европейски ценности, а не политиките на стени и разделения. Ние не спираме и знам, че Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина са с нас по този път", споделя още Заев.

Според него нашите народи и правителства в центъра на Балканите демонстрират европейски маниери.

"Ние бързо премахваме пречките и границите помежду си, за да могат нашите граждани, услуги и стоки да се движат свободно. Имаме общи идеи, предизвикателства и култури с нашите братски народи от региона. Все още даваме шанс на процеса и оставаме ангажирани с нашата стратегическа цел - членство в ЕС и пълно прилагане на европейските ценности и стандарти в Република Северна Македония и Република Албания, продължава в поста си Заев. - За Албания и Северна Македония ЕВРОПА остава единствената алтернативна и стратегическа национална цел, за която полагаме искрени усилия. За нас европейските ценности са свещени, колкото и самият ЕС да не успее да ги защити. ЕС няма изключителни права върху Европа. Северна Македония е Европа. Албания е Европа. Балканите са Европа."

Албанският премиер към македонския: Дано не поискат да се наречете Западна България

"Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците", заяви днес в Скопие албанският премиер Еди Рама, цитиран от Dir.bg

Ироничният му коментар е по повод решението на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", с което РСМ беше спряна за начало на преговори за членство с ЕС.

Заради българското решение Албания също трябва да изчака, защото върви в пакет със Северна Македония.

"Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва", заяви Рама, който днес е в Скопие на икономически форум и там се срещна със Зоран Заев.

"Трябва да разчитаме на собствената си енергия, да направим всичко възможно да обединим целите си в обща цел, народите си - в един народ, държавите си - в една зона, където няма да има ограничения в сътрудничеството", коментира още албанският премиер.

Президентът на РСМ: Щом ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя да отвори вратите си за нея, съобщава сайтът "Сакам да кажам".

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО.

С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тикволандия Не може да им забраним за македонския конгрес, но той губи смисъл ако признаят, че македонците са българи. Защото в противен случай те ще предавяват претенции ктм цялата област Македония, вкл. и Пиринска Македония както след ВСВ и Югославия и Гърция имат претенции. И сега Гърция направи преспанския договоро за да няма такива претенции към Солун. Това трябва да се обясни в ЕС и НАТО.
243
2
 
13
 
! Отговори
Той преди 2 години
На европа Македония и македонци не й трябват. Защо са си внушили, че някой ги иска?
242
3
 
16
 
! Отговори
Шушумига преди 2 години
За какво им е ЕС на македонците ? Те си имат български паспорти.
241
2
 
22
 
! Отговори
дсфсхр преди 2 години
До 290македонец ли си или турчин?Откъде го измисли това, че не можеш да се наречеш турчин в България?официално имаме турско и онова другото малцинство, незнам как да му викаме вече.България не е признала македонския език, такъв няма, той е диалект на българския. това е официалната позиция. Напълно разбираема за повечето българи.
240
0
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Т0 Е СЕ ВКАРА САМ В ЕВР0ПА-ПРЕДСТАВЯМ СИ К0ЛК0 Е 0ТЧАЯН ЗА ДА Г0 КАЖЕ.
239
37
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Колко само омраза има в сърцата ни към македонците от коментарите които чета, една положителна дума не прочетох и след това се чудим защо така се отнасят с нас в Македония, та ние сме бетер от тях. Кога България ще стане Европейска страна и ще признае македонското малцинство или турското, кога??? Ето те македонците и сърбите го направиха, там свободно може да кажеш че си българин, а тук в БГ не може да си македонец или турчин
238
1
 
30
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
нека другарят Заев да не плаши България със САЩ както преди със СССР .Не е европейско поведение ,дискриминацията на българите , пращането им в концлагери само защото са българи -да преследваш хора за това ,което са, а не е за това което са направили се нарича ФАШИЗЪМ ,а такъв няма място в Европа.хДа прочете договорът между Македония и България -да изпълнят тяхната част и както казва Симеон Велики " па ще видим по-подир" .не са в положение да ни заплашват.
237
1
 
44
 
! Отговори
сргеадс преди 2 години
Абсолютно на всеки е ясно, че който си позволи да помогне на Македония в този и вид е национален предател на България. Тази антибългарска язва трябва да бъде лекувана, ако не - оперирана. Македонците да прочетат историята нормално и да извадят фактите за антибългарския терор над техните дядовци и баби. А с Еди Рама и Албания може да се говори конструктивно и да бъдат отделени от РСМ при преговорите. Страна , която е признала българско малцинство на територията си както Албания, нека преговаря
236
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава той да си стои в неговата Европа и да не се натиска толкова за другата.
235
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМРО ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА СЪРБОМАНСКИТЕ РОДОВЕ, ЗАВЗЕЛИ ВЛАСТТА НАД БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ.
234
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗОРАН ЗАЕВ И ОСТАНАЛИТЕ ОТ ТИТОВАТА ВЪРХУШКА СА ДЕЦА И ВНУЦИ НА ДЕДИТЕ СИ, СЪРБОМАНИ ОТ 1918 ДО 1991 ГОДИНА ТОРМОЗИЛИ И ДАЖЕ ИЗМЪЧВАЛИ И ДАЖЕ УБИВАЛИ И ОСТАВЯЛИ БЕЗ РАБОТА ТЕЗИ, КОИТО СА ПАЗИЛИ СВЯТО БЪЛГАРЩИНАТА В БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ. ПРЕГОВОРИ С ТАКИВА ЕЛЕМЕНТИ НЕ БИВА ДА СЕ ВОДЯТ, ЗАЩОТО ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И ПРЕДАТЕЛСТВО ЗА КРЪВТА И СЪЛЗИТЕ НА ТЕХНИТЕ ЖЕРТВИ - ОСТАНАЛИ СИ БЪЛГАРИ ТАМ И ПРЕДАТЕЛСТВО ПРЕД НЕПРИЗНАВАНОТО ОТ ТЯХ БЪЛГАРСКО МАЛЦИНСТВО В ХЪРВАТСКО-ТИТОВА МАКЕДОНИЯ.
233
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕД КАТО ГЕРБ И ФАЛШИВИТЕ ПАТРИОТИ КАПИТУЛИРАХА И ПОДПИСАХА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСКИЯ ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО СЪС УДБАШКА МАКЕДАНИЯ, А ГЪРЦИЯ ГИ НАКАРА ДА ПОДПИШАТ ЧЕ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ВСИЧКО АНТИЧНО НАЧЕЛО С АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ, СЕГА БЪЛГАРИЯ Е В ЗАТРУДНЕНО ПОЛОЖЕНВИЕ. АБРЕ ПРАВИТЕЛСТВО АБРЕ ДЕНОНСИРАЙТЕ ГО ТОЗИ ПРЕДАТЕЛСКИ ДОГОВОР БЪЛГАРИЯ ДА СИ ДЕЛИ ИСТОРИЯТА С НЕЩО СЪЗДАДЕНО КАТО НАРОД ПРЕЗ 1950 ГОДИНА БЕЗ ЕЗИК И БЕЗ ИСТОРИЯ. ДОЛУ НФСБ ВМРО И АТАКА - ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ С ГЕРБ
232
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тия само простотии!
231
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казах на малкото ми дете да прочете поста Заев и каза че е на чист български Малко развален български тогава за какво говорим
230
0
 
29
 
! Отговори
Македония е България преди 2 години
Македония първо е България, а след това е Европа, нали така дрОгарю Заю Баев!
229
4
 
32
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 2 години
Спираме да им даваме паспорти, затваряме си границата да не влизат повече тука. Тия които са в държавата - обратно в маке - и готово. *** нема - аз работя тука, нема на почивка съм. На море - ходете в Албания. Немаш ли БГ паспорт обратно у дупката. Ще запеят от утре друга песен.
228
3
 
26
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Ще бъде добре ако в ЕС можем да разделим преговорите за Албания и Македония. Към започването на преговори с Албания ние нямаме никакви претенции. Така ще си улесним и преговорите с РСМ.
227
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега загледах поста на Зайко Баев във фейса. Изглежда, че започва със знамената на трите щата на Велика Албания.
226
4
 
31
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Всичко ще си дойде на мястото, но трябва време и натиск. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. А в комисията отказват да подписват документи, които са на "официалните езици на двете страни".
225
3
 
34
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Македония ще стане Европа, когато се научи,че кражбата на история,език и идентичност са несъвместими със съвременната демокрация,че тяхната самонагласена история е само кухи фрази и надменност,в която няма нищо достойно.Нейният път към Европа е признаването България като нейна прародина,а българският език като основа на тъй нареченият от тях "македонски".Всичко друго е шикалкавене за заблуда на обединена Европа.