Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ имат собствена история и култура от 1944 година, когато Сталин и Тито създадоха Югославия, а гошо тарабата обяви част от българите за македонци... Ако претендират за история и култура преди 1944 година да докажат, че е съществувала македонска държава, но не македонското царство в древността, а например от 681 година - със съответните исторически документи и описания в библиотеката на Ватикана, във Византийските хроники и анали, в Отоманските регистри, имотни и данъчни регистри. Да, ама не!
27
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Македония е проклятието на България.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1990 година нямаме никакви претенции, вие тогава ставате независима държава, а между 1944 и 1990-те са васал на сърбите.
25
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИНЦИПНО СЕ ИСКАШЕ САМО ДА СЕ ИЗГЛАДЯТ НЕЩАТА И ДА СЕ ПРИЕМЕ ФАКТА, ЧЕ МАКЕДОНСКИ УПРАВНИЦИ СА БИЛИ И БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ НО ТЕ ТВЪРДО СА ГИ ЗАГРАБИЛИ И НЕ ПРИЕМАТ , ЧЕ САМУИЛ И ДРУГИ КАТО НЕГО СА УПРАВЛЯВАЛИ И БЪЛГАРИ! ПАРЛАМЕНТА ИМ ТВЪРДО ЗАЯВЯВА, ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ И НЕ БИЛИ ИМАЛИ КОЕТО Е ЧИСТА ЛЪЖА И СИ ГО ЗНАЯТ! В ИСТОРИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ПИШЕ САМО ЛОШИ НЕЩА И, ЧЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ ЗА НИЩО!
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спорът между РСМ и Бг напомня спора между Търново и Видин през 14 век.Накрая Баязид ги закрива и двете.Съдбата ни вече е решена,и икономически и демографски и културно.Интригата беше в това дали кръстоносците от Сащ ще имат мъжеството на средновековните си прадеди да спасят Балканите за няколко десетилетия повече или с век.Е,оказа се ,че Байдън хич не мисли като Буш.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вървят по дяволите с червените си линии. Не ние сме кандидат за член на ЕС, а БЮРМ.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаше ми се до отида до Македония на историческа екскурзия, но като гледм какви са антибългарски настроенията там, хич няма да ми е приятна почивката.
21
2
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Марш бе макета!!!
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Филип Македонски е роден в Пела-Гърция.У нас има повече македонски следи,отколкото в измислената СРМ.Харесвал е Пловдив и го е нарекъл Филипополис,а не е кръстил Скопие Скопипопулис.Хераклея синтика е античен град,превзет от Филип Македонски.Наричал се е Синтика,а когато я е превзел е прибавил Хераклея,защото е вярвал,че е наследник на легендарния Херакъл.СРМ е късче от древна Македония и не е хубаво да се злоупотребява с историята.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек сами си избраха червения картон.
18
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ахмашки гледате как албанците завземали РСМ,то пропускате тук как Турция вече е превзела България.Смешници!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после северно-макетата се събудили и установили, че краката им отвити.
16
2
 
15
 
! Отговори
ВЪВ ЕС КОГАТО преди 2 години
Ние излезем !
15
7
 
13
 
! Отговори
Един шоп преди 2 години
Я пък съм от шопско и ние тук не сме българи и не говорим български, а имаме древен език и куптура. Нямаме нищо общо с татарите-българи. Искаме у ЕС като отделен народ.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повярваха си тези от квартала на България, макетата с шопския диалект го изкараха за нов език.
13
2
 
29
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Тези ще си останат извън ЕС. Реално преговори не могат да се състоят повече. А който български политик се огъне пред Запада - ще бъде обесен на площада.
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламентът на РСМ, прие резолюция, че страната на Дисниленд, се отказва от членство в ЕС. Отиде в Белград, да договори с Вучич и Рама, Мини Шенген, под диктата на Путин.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дали македонците са диви и прости колкото нас?
10
2
 
29
 
! Отговори
Тангра преди 2 години
Както в момента се вее албанското знаме вече във всяка област в Македония, така утре ще си станат албанска провинция и ще реват ама ще е късно.Я по добре да си ходят в Сърбия. И без това са им промили мозъците и не стават за българи
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дечковци ще видят ЕС през крив макарон. Албанците скоро ще ги асимилират и ще се свърши с мъките.