Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
ACAB преди 3 месеца
Аз се чудя защо не вземат да си гласуват в парламента, дали Гоце Делчев е македонец или не...
170
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 3 месеца
"Македонски" народ има от 76 години а "северомакедонски"- от 2 години и нещо!
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква "история" и "култура" може да има народ,който съществува от 76 години ???
168
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 3 месеца
Култура и история има,но македонския народ е измрял преди 1800 години!
167
0
 
2
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
Игнориране на всичко и всички в БЮРМ е лекарството за бюрманските простотии.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Македонският народ има история, но не и македонската държава, защото такава не е имало никога.
165
0
 
5
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 месеца
Дори без да се замислям мога да кажа поне 30 ТРИДЕСЕТ български владетели от създаването на Българската държава до днес ..... Интересно ми е някое древно античко маке КОЛКО макеДонски владетели може да изброи ? И имайте предвид че Александър Велики Е ГРЪК / родно място в гърция и царство в Мала Азия със столица Вавилон ... а Самуил си е български владетел , който дори папата е признал за българин ... ДРУГИ ?
164
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В парламента на Република България бе гласувана предложената декларация за българските червени линии спрямо Македония! "Българският език е , отделен и различен от другите. Българският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва. Както се казва " С тяхните камъни по тяхните глави".
163
0
 
3
 
! Отговори
Антон преди 3 месеца
След Австрия може и Австралия да се присъедини към творението. Желаем успехи по този нов път на БЮРМ.
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хе , хе , хе ...Според последните вести што стигнаа , Грцииа е прва држава што покажала интерес да се приклиучи кон ,, Отворен Балкан ,, според информациите кои се обиавиа неизината администарциа векие работи на случаиот. Австриа е втора ...
161
1
 
4
 
! Отговори
БИТОЛСКИЯТ НАДПИС преди 3 месеца
Анонимни македонски тролове, я ми кажете-" кажувайте"-малии колко е смешно и жалко да си невежа и лъжеш децата си в област македония! Та дека крихте Битолският надпис От 1016г. и кво пише на него?? Пише на Кирилица- Аз Йоан Владислав-Българин родом и самодържец БЪЛГАРСКИ, изградих тая крепост за защита на Българите! Нема Макета, Дакета и Сръбе...Василевса Василйи *** се е подписвал, не Македоноубиец след като ни завладяват 1018г.От Вардаро до Варна
160
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 3 месеца
Един от проблемите на комшиите е че те нямат историци, а имат историчари. Историчарят не е историк, а съчинител на история. В смесената комисия са казвали например на представителите на РСМ: Дайте един исторически източник, в който Самуил да е наречен македонски цар. Няма такъв! Но това не им пречи да го твърдят, а и да го пишат в учебниците по които учат децата им. И в смесената комисия представителите на РСМ не подписват нищо - няма протоколи черно на бяло. Събират се, приказват, и нищо.
159
0
 
5
 
! Отговори
бай Лазо преди 3 месеца
Макетата ше гледат ЕС, ама от некой по-висок баир оттатък Вардаро, дорде шиптъpитe не ги подпрат зaднeшкатa...Toгазе ше им дойде акъла у кyxите лeйки!
158
0
 
5
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
Само за информация думата "арно" я използваше точно в този смисъл както при теб моята баба. Като си толкова умен отговори си сам защо това е така. Ние отдавна сме си отговорили на този въпрос. Само че, сега вече след вашите бюрмански простотии това няма никакво значение за българите. Ние просто се отвращаваме от бюрманците.
157
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Видиш арно ме потсети и Бивша Иугословенска кога беше пак за сите беше Македониа . Тоа иас го заборавив така и северна кие замине во историа...
156
0
 
6
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
Бюрмански анонимнико, ти какво смяташ най-вероятно и в БЮРМ никой не се интересува от това. Като толкова много ги разбираш въпросите по споразумението с Гърция отиди и се оплаквай на вашето правителство. България съвсем ясно ви даде да се разбере какво очаква от вас. В противен случай няма преговори с ЕС. Нарочно пиша по-сбито за да можеш да разбереш какво казвам на един чужд за теб език.
155
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За учебниците ...Иако шансите се многу мали , да не пишам нулови ...дури и да успеете нешто да промените во учебниците , ние дома на сопсвените деца кие им кажуваме како со уцени и притисоци се променети тие делови да не им веруваат на вашите верзии и преку конкретни примери кие им посочиме ... иас на пример одма им кажав на моите дека преку вашето барание за тргание на спомен плочите од ВСВ сакате да го избришете на сила вашето грозно минато , наместо да се извините .
154
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за името на државата , таа сега официално е Република Северна Македониа , но додека беше и Народна и Социалистичка или само Република никои никаде не го користи целиот формален термин .... односно на прашанието од каде сте сите одговараме од Македонииа.Прашание на време е само кога кие го вратиме старото име .... и што кие ни прават после Грците , може да се сликааат ....
153
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Малко за политикаАко Грцииа постигна се , зошто пред потпишуванието на Преспанскиот Договор демонстрациите против него беа потиснати со сила од страна на полициата ...Мицотакис го имаш на ТВ како вика дека договорот е национално предавство за Грцииа зашто за прв пат тие ставаат потпис на документ каде признаваат македонска нациа и македонски иазик. Ти препорачувам да го прво прочиташ договорот па после да коментираш. Иас иако не го поддржувам тои договор сепак сметам дека не е лош.
152
1
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 месеца
Да не бързаме. И Гърция не бързаше и постигна всичко, даже смениха името на държавата. Трябва време и натиск. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. А в комисията отказват да подписват документи