Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това как точно им помага? Какво ни интересува нас северномакедонския парламент?
47
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименами точно така е...ти ако си беше размърдал малко мозъка и не четеше пропагандни материали на разни историци в българия щеше да разбереш и една друга гледна точка.истината е,че две съседни села нямат обща история камо ли две съседни държави.
46
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност България защо се бърка във вътрешните работи на Македония как да си наричат езика, и как да си пишат историята. Това си тяхна работа - да си говорят какъвто си искат език и да си пишат каквато си искат история!
45
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
След време т.н. северомакедонци ще...претендират за част от Антарктида,защото там има на остров Ливингстън българска база.Просто ще изнамерят,че...бабата на проф.Пимпирев е била...македонка и за това и той е македонец,което е равно на...анекс на тези територия.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те си имат червени линии , ние си имаме също . Защо продължаваме да дъвчим темата . Да си кажат честно политиците, че в сегашното поколение няма как да има промяна . След 20 години , като се подменят още историческите факти , може пак да се пробват от Скопие
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахаххахахахахахаха тези не знам какво зобят но са супер зле! македоски език хахахахахахаах много вековеееен ХАХАХАХАХА
42
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ами тогава , една македонска наденица за "македонския" народ .
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ходих преде години до Охрид. Останах много разочарован. Политиката на омраза е навсякъде, хората говорят с българи само тайно, или като търговци за да пробутат нещо. Охрид прилича на голямо село, само централната и още 2-3 улици са асфалтирани, останалите са прах и пепел...Но, според тях охридското езеро е най-голямо, македония е най-велика и т.н. Видях старинните български църкви и манастири и ми стана жал....като чух гидовете да разправят, че Климент Охридски е в "велик македонец"
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трън да завъртиш северномакедонска история няма да закачиш.
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива малки и комплексарски държави не трябва да се допускат да се образуват. Колкото по малка е една държава, толкова по-големи комплекси за малоценност имат там.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си чертаят линии на повечето българи не им пука дали бюрм ще са в ес.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва, написа Николовски." ----- Никой не го отрича това . Започва си някъде към 1945-та година , все ще са написали някоя книга за 76 години . Имат и богата история - в началото на 90те станаха самостоятелна държава . Тази година играха на Евро 2020 . Колко повече история да иска човек
36
2
 
16
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Техните червени линии важат за техния мини шенген със Сърбия и Албания!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените линии на джуджето муаххахахах.
34
5
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И македонската наденица е уникална от месо а не като бугарската менте :)))
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия само от бой разбират. Колкото повече компромиси правим, толкова повече ни се качват на главата. Затова, както Русия направи с Крим, така и ние трябва да ги анексираме.
32
0
 
7
 
! Отговори
бай Чепик преди 2 години
Защо ни занимавате бе мисири и ...ки?На колко им дреме за макетата в България?Ай сектир!
31
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Прав е нищо не му разбирам на македонскио език :)))
30
2
 
12
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Република Македония не съществува, така че с този документ могат да си избършат онези си части западните ни съседи!
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е честно северномакедонците могат да крадат от богата история, а ние ние от тях нищо не може да откраднем понеже няма какво.