Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот

В РСМ няма съдия българин, прокурор българин, войник българин
26 юли 2021 12:07, Елка Василева
131
Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат полезни в диалога София-Скопие със свои предложения, защото този език на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният ни живот, а с нашите конструктивни и диалогични предложения може да намерим лостове да решим този проблем. Това заяви пред БНТ Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония - партия, създадена от българите в РСМ.

Един ясен сигнал би бил, ако РСМ започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи. Сега не е така, каза Колев.

Още по темата

"В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера", каза Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на РСМ с ЕС, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви още, че Граждански демократичен съюз цели да се опита да повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в РСМ и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в НС.

"Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ", каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-ина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София.

"Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград, за съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20- 30 години като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ и официалните власти в София", каза Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
11
 
! Отговори
ПЕТЪР КОЛЕВ ЛИ! преди 2 години
Ето истинският българин, истинският интелигент, по физиономията му личи на Петър Колев, че е на километри разстояние от при.матите на скопските коминтерновци-македонисти. Българи като Петър Колев трябва да управляват Европейска България, е не ...на комунизма и русо-роби...
94
8
 
6
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Червените те нии,??!!В България докато оправляваше Борисов убийствата са най ниско ниво от как това чудо е станало на държава,прокурорът за първи път стъпи здраво и навря в кауша всички бандюги от горе до долу,от олигарси до ало измамници!!Това няма нищо общо с положението на българите в Македония!Ако и македония имаше един Бойко и един Гешев,вече да сме се разбрали и да са членове на ЕС!А то само сръбски комунеги!!
93
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек който го караш да се чувства зле,няма как да го накараш да те уважава и обича.Македонците не са по-добре от нас,но Няма как някой да иска да има общо с държава в която се краде с милярди,убиват всеки ден и убийците са на свобода,прокурора е част от мафия,пенсионерите са 150 евро пенсия,втори в света по смъртност,кражбите първи в Европа,всеки иска да прецака и измами близките,всеки мрази всеки и понеже сме комплексарини решихме и Македония да блокираме за ЕС.И ние искаме да ни обичат
92
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще се връзвате на манипулации.Омрзата в Македония към България започна след ветото.Никой в Македония не забранява хората да бъдат Българи и не е имало проблем с нас.Да имало е негативизъм по време комунизма,но в последните 30 години не.Тези които виждате са хора на Каракачанов и работят за Мицкоски.Целта е да свалят Заев.При първа възможност ще съм на 1000 км от България и Македония.Срам и позор.Македонци и Българи трябва да се обичат,а не да се мразят.
91
4
 
25
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Поздравления и подкрепа млади човече,нищо не искаме от РСМ...първи я признахме за независима,руски и сръбски служби ги използват за да запалят отново Балканите...е няма да ставаме съучастници...и компромиси с несправедливости и лъжи няма да правим!!!
90
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Сюлейман пашаопити да накарате султана да...гроб маневри...е.ч.рски,забравяте основни играчи като САЩ и ЕС...Народа ми забравяте..."ага" биков!!!
89
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Сюлейман пашаобъркал си дрогата ага...на Шипка бяхме...на Априлското...вие подкрепяни от целият свят ние с караколаците ви спряхме на Шипка бре...сега шепа провокатор и опитват да насаждат омраза...най-долбрият приятел ми е ***...мюсюлманин...света се гнуси от направеното в Батак ага...убиваше деца и жени..."бабайт"...
88
10
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 105 (ечемичния булгур)Ще пробваме,ще пробваме!Ама тоя пьт няма да има ,,пата кюта",ще действаме с европейски маниери:ще продьлжаваме сьс сапунките,ще ни аплодирате и ще ни се вьзхищавате,докато не почнете да мислите и вие като нас!После ще ни купувате телевизорите,колите,зеленчуците,дроновете...да изброявам ли още?!Много скоро!
87
2
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 99 (народния певец)...
86
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Сюлейман паша..пробвай пак,ама тоя път не откачай!
85
6
 
3
 
! Отговори
орнитолог преди 2 години
Петре ,докато има такива като тебе Македония огин ще я гори...ей мама големо гюбре си
84
6
 
13
 
! Отговори
От Германия преди 2 години
Общо взето сърбите са им промили мозъците, така че да си седят в кочинката. Албанците ще ги оправят.
83
5
 
25
 
! Отговори
От Германия преди 2 години
Аз не съм имал контакт с македонци в България, защото съм от източната част и не знаех, че толкова ненавиждат България. Тук в Германия вече познавам доста и вече знам за проблема. Почти всички са с бг паспорти тук, но крият това, защото ги е срам. Само ги гледайте как ви гледат в очите и ще ви стане ясно. Имат се за много велика нация. Аз лично мен ще ме е срам да казвам, че съм наследник на оня грък-***. Нас ни имат много долна нация-че татари,фашисти... Вето и да не им даваме паспорти.
82
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
големи расисти излязоха тези македонци
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сюлейман пашаЗнаеш ли онази народна песен: На Сюлейман Бесни, му го сцепиха Бъза тесни
80
4
 
25
 
! Отговори
Слушах преди 2 години
сутринта това момче. Шапка му свалям!!!Такова аргументирано изказване по "македонския въпрос" не е имало!От него разбрах, че в конституцията на РС(рПска)Македония не са споменати българите, като граждани на държавата, чиито права са гарантирани!?! Подробно били записани макета, шиптъри, гърци...цялата балканска шарения. Алооо, драгите нашенски политици, как пък нито един от вас не мъцна барем по въпроса?С общи приказки, локуми и лакърдии - ще окакате работата .
79
8
 
2
 
! Отговори
преди 2 години
Някой може ли да дефинира що е това "език на омразата" ?
78
32
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Безсмислени спорове,безсмислени мегаломански изцепки на безсмислени народи!Ама той бил такьв,ама другия бил по велик! В действителност всичките сте от един дол дренки-ненужни хора с ненужно присьствие по тия земи!Аз като мьдьр турчин терпеливо ще изчакам още малко деня,когато ще очистите ,,терена"!Бошлафчиии балкански!
77
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е само един тук, редовно пише с главни букви, а като мине инкогнито, ги маха. И в дир драска антибългарските си идиотщини. Като видиш какво безумие е написал - език на омраза от България към РСМ?!? Права на някакви "македонци" в България?!?, регистрации на сепаратистки и криминални организации срешу България?!? веднага ти ставя ясно, че някой му плаща. Той самият едва ли си вярва на небивалиците. Но виж, всички тези искания България ясно трябва да заяви към РСМ, ние сме ощетените, а не те!
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
do 91 blagoevgradако се чустваш македонец, кой ти пречи и ти нарушава правата?от кой българин си чул език на омразата към македонци?може ли по конкретно, с пример и линк?