Йовевски: Всички спорни въпроси около тази трагедия ще бъдат изследвани

Той отхвърли твърденията за терористичен акт
28 ное 2021 18:37, Нели Христова
12
Йовевски: Всички спорни въпроси около тази трагедия ще бъдат изследвани
Снимка: БГНЕС

Институтът за съдебна медицина направи анализ. Данните от тези анализи ще бъдат предоставени на следователите от България, които след това ще ги сравнят с данните от аутопсията на телата на жертвите, както и с тази от ДНК-анализата, за да може да се установи идентичността на загиналите. Това заяви Любомир Йовевски, главен прокурор на РС Македония, по повод на жестоката катастрофа с македонски автобус на АМ "Струма", при която има десетки загинали.

Той съобщи, че македонските власти са предоставили на българските биологични данни от роднините, за да може да се идентифицират жертвите на тази трагедия.

Йовевски отхвърли твърденията за терористичен акт, позовавайки се на данните от българското разследване.

„Имаше спекулации за терористичен акт или за експлозия на туби с нафта, които се разпространяваха и в нашите медии. Добре е, че прокурорът Сарафов сложи край на тези спекулации. Вярвам, че това не е провокирано само от желанието му да сложи край на спекулации, а защото мнението му се основава на досега утвърдените доказателства и експертизи, които са получени при разследването на случая“, заяви главният прокурор на РС Македония в интервю за NOVA.

Той обясни, че не са разговаряли нито с пътниците, нито с водачите на останалите автобуси. Събрахме само данните за тях.

„Надявам се, че с близко време и факти ще можем да съберем сведения, както и от хората, които могат да са от полза на разследването за тази пътна катастрофа. На този етап мога да кажа, че ние сме иззели цялата документация и ще може да изясним въпросът, около който и виe, медиите проявявате сериозен интерес, а именно по какъв начин автобусът е потеглил от граничния пункт, както и дали превозвачите са разполагали със съответните документи за управление. Всички тези въпроси ще бъдат разследвани“, каза главният прокурор на РСМ.

Любомир Йовевски отбеляза, че в такъв трагичен момент не е професионално да се говори за причините за трагедията. Той призова да изчакаме окончателният отговор на експертизите.

„Очаквам и съм уверен в професионализма на обвинителите на Република България, особено когато става дума за г-н Сарафов. Мисля, че всички спорни въпроси около тази трагедия ще бъдат изследвани и ще има ясно прокурорско решение. Но, отново подчертавам, всичко това ще стане след като бъдат събрани всички данни и експертизи от страната на българските прокурори“, каза главният обвинител на нашата югозападна съседка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Дали?Дано да стане така,но по нашите гоеграфски ширини трудно ще се получи.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оцелелите,всички са в шок,разбираемо,но свидетелствата потулени.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При такова внезапно възпламеняване,бързо горене и изгаряне отвътре до стопяване за 4 минути-микровълново насочено лъчево оръжие от клисурите встрани от пътя.
9
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Причината за трагедията е ясна:Неразумно висока скорост и голямо количество бензин в туби.Ако официално се обяви,че автобуса е превозвал гориво,застрахователя ще откаже да изплати обещетение.
8
0
 
2
 
! Отговори
До Диана... преди 2 години
Защо...... Слагаш... Многототчия... На всяка втора.... Дума.......???
7
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До 1 Диана Да...И аз мисля така, но не го разбирам..Вероятно наистина има нещо терористично в тази история...
6
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ЧИТАТЕЛ И откъде знаете, че не е било терористичен акт? Без общи приказки, моля! Собственикът на фирмата е мюсулманин - а те в момента са в специална терористична фаза, да не говорим, че случаят става в България /в момента доста специална за РСМ!/, да не говорим, че е много логично някои хора в РСМ да са на мнение, че макетата там трябва малко да се "стегнат" и да поддкрепят умразата към България...
5
0
 
10
 
! Отговори
До 1 Диана преди 2 години
Те знаят повече от, колкото казват.
4
5
 
2
 
! Отговори
Не е шега преди 2 години
Влезте в ПСИХОТРОННИ ОРЪЖИЯ за да видите мутрите(банда) на Борисов и Гешев и хора от МВР и ДАНС(на частно) какво правят с активисти и журналисти в България ЕС! Изча.дия адови!
3
2
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Не знаем какво се е случило.Не знаем защо толкова бързо избухва пожар.И много друго не знаем.Но знаем че не е теростичен акт.И продължаваме да четем пътните документи.
2
1
 
3
 
! Отговори
Македонски език преди 2 години
-Българо-сръбска шльокавица
1
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Странно защо в такъв тежък момент не било професионално да се говори за причините за трагедията. В такъв момент хората искат повече от всичко да узнаят причините за една трагедия!...Интересно е и как прокурор Сарафов е установил, че липсва терористичен момент в случая след като не е разследвал водача на автобуса...Интересно е и какво разказват пострадалите за случилото се и защо то се крие - какво ще помогне криенето на тяхното свидетелстване, може би извършителят на престъплението ще избяга?