Заев убеден: На финалната права сме за решение с България

Става въпрос за седмици, смята премиерът в оставка на РСМ
5 дек 2021 18:14, Ния Христова
91
Заев убеден: На финалната права сме за решение с България
Снимка: БГНЕС

"Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение ще намерим през 2022 година." 

Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.
 
"Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици", каза Зоран Заев.
 
Нашият провал или успех е провал и успех за самия ЕС, заяви от своя страна по време на конференция в Скопие македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.
 
"Нито една европейска страна поотделно не е достатъчно силна за справяне със съвременните предизвикателства. Единственият начин за справяне с тях е европейският път за обединение на континента, който без този региона на Западните Балкани, ще остане за винаги незавършен и непълен. Северна Македония е приказка за надеждата на този проект. В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не) успех и за самият ЕС, ако ЕС е силата, която дърпа към доброто. Изпълнихме много стриктни условия. Крайно време е да получим справедливо одобрение, ако ЕС е общност на ценности", каза Димитров.
 
Според него "европейският проект се базира на съвместно изграждане на европейска идентичност основана на ценности, които са в основата на този процес". 
 
"Изграждането на идентичност е много важно, защото с нея може много лесно да бъде злоупотребено чрез националистически тенденции, което е срещу националните интереси, както това бе случая със спора за името с Гърция. Европа на 21 век трябва да означава състезание на идеи и постижения, които ще подобрят нашия живот и ще гарантират по-добра стартова позиция за бъдещите поколения - да има правов ред, цифровизация, зелена икономика. Не е прилично да предизвикваш съседа си с въпроси, които са дълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е полезно да жертваме нашето бъдеще за миналото и историята", каза още Димитров, цитиран от държавната агенция.
 
По време на форума "Нов наратив за ускорена интеграция в ЕС" Димитров е имал среща с докладчика на ЕП за РСМ Илхан Кючюк, с когото са обсъдили "актуални въпроси свързани с българо-македонските отношения".

91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добрата стратегия е да пуснем Албания, а Македония да си стои консервирана. Така и албанците ще избягат от нея и като се превърне в резерват ще се присъедини доброволно към България.
69
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Зайо,забрави ли за оставката?Друг ще търси решението.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пфууу, тоя па тоя, като конска муха досаден :)))
67
3
 
2
 
! Отговори
Фастер преди 1 месец
А дано!Кръвни братя сме!Само аре да не крадете от Световната,Голямата история на Балканите и тая за Велика България ,Великите кханове и царе,защото произлизате от тая история и плювайки ни ,плювате върху себе си!Срам е!На историческите карти ,има единствено територия Македония ,не и държава!
66
2
 
12
 
! Отговори
Македонско тото преди 1 месец
Ама, на какво решение се надяват, като пръста не са си мръднали да изпълнят нещо по Договора за добросъседство!?То, като вица за ония, който години наред се молил на господ, да спечели 6-ца от тотото. И след 20 год. господ му прошепнал - "ами, пускай фишове, де"!
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено решение изгодно за България е подялба на Македония с Албания и не се прави нова измислена държава като Югославоя, СМ или подобни. Сърбия е слаба и до няколко десетилетия ще се распадне и подели между България и Хърватия и Албания. Неслучайно и Сърбия е създадена от виантийците и платени бг яничаре, за да нападат България.
64
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ Е РОМСКИЯ РЕЗЕРВАТ НА ЕС А СЪЩО Е ИЗВЕСТНА И КАТО АФРИКА НА ЕВРОПА!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БЪЛГАРИНАЗ ПЪК ПРИЗНАВАМ РОМСКИЯ РЕЗЕРВАТ НА ЕВРОПА НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ...ХА-ХА-ХА-ХА!
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТИШЪЛ ЕДИН МАКЕДОНЕЦ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ЗАПОЧНАЛ ДА КРЕЩИ:АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ,ВЕДНАГА ГО АРЕСТУВАЛИ И ХВЪРЛИЛИ В ЗАТВОРА...ОТИШЪЛ ЕДИН БЪЛГАРИН В ЦЕНТЪРА НА СКОПИЕ И ЗАПОЧНАЛ ДА КРЕЩИ:АЗ СЪМ БЪЛГАРИН,ХОРАТА ВЕДНАГА СЕ НАСЪБРАЛИ И ЗАПОЧНАЛИ ДА МУ ХВЪРЛЯТ ПАРИ...
61
0
 
1
 
! Отговори
Не думай? преди 1 месец
До Анонимен 64: Поздравления за най-голямата г'лупост, написана тук.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РСМ Е ПОСЛЕДНАТАХАЙДЕ БЕ СЕРИОЗНО...АМИ КАТО ГЛЕДАМ ПЕТАР КОЛЕВ СЕ ЧУВСТВА ДОСТА ДОБРЕ В ЩИП И Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЗАМОЖНИТЕ МУ ЖИТЕЛИ...И ВЪОБЩЕ НЕ МИСЛИ ДА ИДВА В БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ГО ЧАКА МИЗЕРИЯ ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В МАКЕДОНИЯ...АМИ КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРИН ОТ СТРУМИЦА МИТКО ГЕОРГИЕВ,КОЙТО СИ ЖИВЕЕ ДОСТА НА ШИРОКО В РОДНАТА СТРУМИЦА И ВЪОБЩЕ НА ИСКА И ДА ПРИПАРВА ДО БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ЗНАЕ,ЧЕ ЩЕ ЯДЕ БОЙ.
59
0
 
9
 
! Отговори
България преди 1 месец
НЕ зайо, НЕ...............
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Онзи чичко беше прав и преди години реши този спор по възможо най-справедливия начин.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55ХАХАХАХААААААААААА-ААА
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Няма да станеБЪЛГАРСКИ ИСТОРИЦИ:БЪЛГАРИЯ Е ОКУПАТОР В ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ(ПЛОВДИВ И БУРГАС)
55
2
 
7
 
! Отговори
Няма да стане преди 1 месец
До Анонимен 53: Г'лупости са това. Турция никога няма да направи подобно нещо, най-малкото заради турският етнос у нас. Да се надяваме на друго - че Ердоган няма да поиска да присъедини към Турция част от наша територия. Ако реши даго направи, няма кой да му попречи. САЩ няма да си развалят отношенията със стратегическият си съюзник, НАТО не е длъжно да се намеси, и накрая ще ни подкрепят само с приказки.
54
1
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Това с автобуса беше голяма трагедия и няма нищо общо с политиката. Не е редно да се споменава в коментарите към тази статия, неуместно е.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНА ЕС МУ ТРЯБВА ТЕРИТОРИЯТА А НЕ НАСЕЛЕНИЕТО...АКО БЪЛГАРИТЕ ТОВА НЕЩО НЕ СА ГО ОСЪЗНАЛИ ДО СЕГА,ТОЛКОЗ ПО-ЗЛЕ ЗА ТЯХ...ВИДЯХМЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ С БЪЛГАРИЯ САМО ЗА 14 ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО В ЕС-РОМСКИ РЕЗЕРВАТ!
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДА ПРИЗНАЯТНЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕ,ЧЕ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ ЖИВЕЯТ 2 МЛН.МАКЕДОНЦИ!
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селският тарикат Заев,се опитва да изнудва ЕС и България с фалшивата си оставка.Абсолютен социопат и патологичен лъжец. Вукоебината не е нужна нито на България,нито на ЕС.На нищо неспособна държава,разчитаща само на помощи,с комплексирано до край население е последното нещо,което ЕС би пожелал да приеме в редиците си.Ветото ще си седи,докато не се изпълнят исканията на България.Зоране,връщай се в Муртино при Зорица и си продавай зеленчуците,щото и *** за зеле не става от тебе.