Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония

Не било необходимо да се бърза в преговорите с България
22 дек 2021 15:28, Елка Василева
123
Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Нашите граждани могат да бъдат спокойни, дори блокадата /на евроинтеграционния процес/ да продължи, няма никаква опасност за сигурността, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в новогодишното си обръщение пред парламента, съобщават македонските медии.

Още по темата

"Възможно е нещо друго, връщане на демокрацията назад и форми на авторитарно управление на отделна личност или партия, но отговорността за това няма да е на гражданите, а на нас, политиците", каза президентът.

За преговорите с България за разблокиране на началото на преговорите за присъединяване с ЕС той каза, че няма нужда от бързане.

"В актуалния контекст, с нашите червени линии не трябва да бъдем прекалено заети с това колко време ще им трябва на другите да се изправят пред истината за нас. Ние трябва да се посветим на подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник. От нашата източна съседка чухме и реторика, която надминава всички досегашни твърдения във връзка с нашия език и идентичност, споменава се и уж дебългаризация. Невъзможно е посланиците на 30 страни в Скопие, 16 от които на страни членки на ЕС, да не съобщят за дебългаризация, нещо, което би било равно на геноцид", казва президентът Стево Пендаровски, цитиран от сайта Сакам да кажам.

За оставката на премиера Зоран Заев той каза, че това е акт за поздравление, какъвто рядко се среща и в модерните демокрации.

Пендаровски се спря и на реформите в сферата на върховенството на закона, за които каза, че и сега, и в идните години ще са най-важни за държавата.

Той каза, че голямата трагедия с автобусната катастрофа в България, както и някои други случаи трябва да приключат в съда в разумен срок, защото в противен случай гражданите ще загубят вяра в правосъдието. Пендаровски напомни, че всички значими проучвания на общественото мнение показват, че гражданите са убедени, че в страната има култура на безнаказаност. Миграцията според него до голяма степен е предизвикана не само от екзистенциални причини, а и от качеството на живот и гражданите заминават в страни, в които има правосъдие, където отговарят и най-богатите.

Президентът предупреди да се внимава с привличането на чуждестранни инвестиции и поиска всички готвени големи чуждестранни инвестиции да бъдат проверявани от аспекта на сигурността, колкото и примамливи да изглеждат в първия момент.

Обръщението на Пендаровски започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите през изминаващата година - при пожара в модулната болница в Тетово, автобусната катастрофа в България и всички, починали от ковид.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До История Това от къде го изкопа..от сръбските архиви ли...
19
18
 
6
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Ами,не са ли татари българите? Какво обидно има в това,просто историческа истина.Те самите татари казват,че са истинските прабългари и се гордеят с това.Незнам защо трябва да прикриваме и да се срамуваме от исторически истини.
18
3
 
23
 
! Отговори
Няма дебългаризация преди 2 години
Има македонизация на българите.
17
17
 
4
 
! Отговори
История преди 2 години
Председ. на БАН и главен идеолог на БКП - акад. Тодор Павлов на конгрес на БКП през 52-ра година,споделя: "Македония е самостоятелна държава, която се гради и струи от залеза на Средновековието. Македонците са народ, които са уважани не САМО сред българската шир, но и сред Съветската общност. Затуй - в името на диалектическото учение и комунистическия дух, нека да признаем Македония за модерна и бъдеща комунистическа държава, която е съхранила македонския език, история и литература близо 200 г.
16
2
 
15
 
! Отговори
Цитат преди 2 години
"Процесът на дебългаризация при нас е завършен..."Киро Глигоров, първи президент на независимата република Македония
15
1
 
18
 
! Отговори
До11 преди 2 години
Да но това за Българите че били татари го разправят маймунодонците а не Албанците.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди ВСВ и Тито сите са били българи, сега официално българи нема, обаче немало и дебългаризация...?!
13
4
 
17
 
! Отговори
L. преди 2 години
Какво новогодишно поздравление? Още Коледа не е минала. Тия да не са по някакъв древно-македонски календар?
12
3
 
31
 
! Отговори
София преди 2 години
В годините сте показали, че всеки опит да ви се помогне, да ви се направи добро винаги го обръщате на злоба и злобни коментари по адрес на България. Само заради това ви поведение заслужавате да ви се дава постоянно вето на кандидатстването ви по приемането ви в европейската общност. На ЕС не й трябват злобни селяни.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Външният се казва Буяр Османи, албанският е втори официален, а "бугарите" били татари...
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тииии да видиш !
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....Посланниците на 30 страни.......ги боли фара за РСМ и България...по важна е ГЕОПОЛИТИКАТА....Правителството ясно да заяви и нашите червени линии...език и история...
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога дебългаризация е в българския речник ????
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратителен цинизъм...
6
0
 
21
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 2 години
Айде мола ти се, нема нужда...
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подправяне на история и култура, унищожаване на паметници, дискриминация и тормоз над българи и т.н. и нямало дебългаризация? Кого си мисли, че лъже?
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми и да има ... тахна си страна техни си правила. Какт у нас си правим кот си искаме, така и у тях.
3
3
 
25
 
! Отговори
Сашо Великият преди 2 години
Няма и антични северно-македонци в ЕС :)
2
6
 
32
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
ПАК казвам , много ни е мека позицията спрямо сърбоманите в Скопие !!!
1
3
 
27
 
! Отговори
Поука: преди 2 години
Обикновено когата някой политик каже, че няма нещо, то почти винаги го има.