Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония

Не било необходимо да се бърза в преговорите с България
22 дек 2021 15:28, Елка Василева
123
Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Нашите граждани могат да бъдат спокойни, дори блокадата /на евроинтеграционния процес/ да продължи, няма никаква опасност за сигурността, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в новогодишното си обръщение пред парламента, съобщават македонските медии.

Още по темата

"Възможно е нещо друго, връщане на демокрацията назад и форми на авторитарно управление на отделна личност или партия, но отговорността за това няма да е на гражданите, а на нас, политиците", каза президентът.

За преговорите с България за разблокиране на началото на преговорите за присъединяване с ЕС той каза, че няма нужда от бързане.

"В актуалния контекст, с нашите червени линии не трябва да бъдем прекалено заети с това колко време ще им трябва на другите да се изправят пред истината за нас. Ние трябва да се посветим на подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник. От нашата източна съседка чухме и реторика, която надминава всички досегашни твърдения във връзка с нашия език и идентичност, споменава се и уж дебългаризация. Невъзможно е посланиците на 30 страни в Скопие, 16 от които на страни членки на ЕС, да не съобщят за дебългаризация, нещо, което би било равно на геноцид", казва президентът Стево Пендаровски, цитиран от сайта Сакам да кажам.

За оставката на премиера Зоран Заев той каза, че това е акт за поздравление, какъвто рядко се среща и в модерните демокрации.

Пендаровски се спря и на реформите в сферата на върховенството на закона, за които каза, че и сега, и в идните години ще са най-важни за държавата.

Той каза, че голямата трагедия с автобусната катастрофа в България, както и някои други случаи трябва да приключат в съда в разумен срок, защото в противен случай гражданите ще загубят вяра в правосъдието. Пендаровски напомни, че всички значими проучвания на общественото мнение показват, че гражданите са убедени, че в страната има култура на безнаказаност. Миграцията според него до голяма степен е предизвикана не само от екзистенциални причини, а и от качеството на живот и гражданите заминават в страни, в които има правосъдие, където отговарят и най-богатите.

Президентът предупреди да се внимава с привличането на чуждестранни инвестиции и поиска всички готвени големи чуждестранни инвестиции да бъдат проверявани от аспекта на сигурността, колкото и примамливи да изглеждат в първия момент.

Обръщението на Пендаровски започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите през изминаващата година - при пожара в модулната болница в Тетово, автобусната катастрофа в България и всички, починали от ковид.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
22
 
! Отговори
антички македон преди 2 години
Ама чЕкайте, как така?Нали според "независимите северномакедонски медии" САЩ щели да натискат България, Германия не знам си какво казала,Полша щяла лично да се заеме с въпроса. Едва ли не световна подкрепа от целия свят, и на края кво? Ми тя кравата била мъжка. Аз на кой да вярвам сега на българските дипломати или на северномакедонските измишльотини на Стево Пендарата?
39
4
 
18
 
! Отговори
дебългаризация преди 2 години
Кражба на история и култура,език на омразата,горене на български нац. знамена, незачитане на подписания договор между РСМ и БЪЛГАРИЯ,квалификацията,че РБ е фашистка страна,а българите необразовани и диви татарски племена-това са само част от причините да не се дава право на РСМ за начало на преговори за членство в ЕС.Де факто,според тях,ние сме врагове и членството им в ЕС е недопустимо.То може да стане факт само,когато всичко гореизложено трайно и необратимо се промени.
38
3
 
19
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Следва френското председателство - гарнирано с президентски избори и кризата с ковид. Тоест, на Макрон и на Франция, ама никак няма да им е до разширяване и северномакедонски вопли. Тоест, Мандалото хлопна... демек, било, каквото било. Отличен за това, че удържахме дотук. Педаровски вече където и да ходи, каквото и да прави, поне в близката половин година никой няма и да го чуе, напротив, ще бъде нежелан досадник! Това е положението... И дотук с натиска, хората си имат проблеми, бре Стевооо....!
37
4
 
21
 
! Отговори
Ал.Македонски преди 2 години
И след всички приказки на северомакетата как вече сме клекнали и всичко е въпрос на време какво стана? Жалко за Албания, наистина имат много добро отношение към българите, живеещи там. Дано разделят двете държави и всеки да си върви по пътя според заслугите.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мразят ни кат украинец руснак те ви истината как да сме едно
35
4
 
11
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
От догодина Франция ще ръководи съюза, предстоят им и избори. На Макрон изобщо няма да му е до циркаджиите от северен шиптъристан. Както се казва изтърваха питомното и ще гонят дивото. Отново ги очаква 30 години самота и безвремее в ромският резерват.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лаже кат македонец
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендо всички сте българи с едно ски във фамилиите, някои дори нямат ски
32
4
 
14
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Ку-ку,ку-ку...Пролет ли дойде,кукувица ли кука?Не,Стево Коминтерна дава интервюта...
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да забравим всякаква романтика по Македония. Защото там вече живеят еничари с югославско самосъзнание, които са си чист вид наши врагове относно преиначаването и присвояването на достиженията на наща българска нация през дългата ни история. Не са наши братя, а конкуренти и даже врагове. Не трябва да им правим никакви отстъпки, водени от романтични, носталгични чувства. Подаваме им пръст, те ни изяждат ръката.
30
3
 
18
 
! Отговори
Майтап Уили преди 2 години
Хората на запад не пасат трева,знаят да четат и да зачитат историческите факти.В"Бяла книга,която излезе наскоро и на английски е документирано,точно как и кога е извършен от Коминтерна инженерингът на диалект,на българския език и как е възникнал македонският език.Тез СкопскиТУЛУПИ сериозно ли искат да ни убедят че Сашо Македонскиот е говорил на български диалект,а не е шпрехал на гръцки?
29
3
 
18
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Ще е интересно да видим ,как е вървял животът след 1945-та година.Период известен като "ранна антична македонска епоха".Македонският език е най-древният език познат на човечеството. Азбуката му е приета с решение на просветния отдел на Битолския окръжен съвет на Югославската Компартия от 21.05.1945.
28
3
 
13
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Стево Пендаровски, цитиран от сайта Сакам да кажам....конкурент на SNN...
27
8
 
7
 
! Отговори
История преди 2 години
"Македонският език е богат, наситен на литературни епитети. Пример е всестранното творчество на македонския писател Венко Марковски, който показва, че македонският език е със стар произход, литературен шедьовър и с диалектико-исторически мисъл! И други патриоти - Даме, Яне, Гоце, Мише, Благоев и т. н. красеят македонският патриотизъм и македонската азбучност!"Из "философия", 1961 г. автор - академик Тодор Павлов - председател на БАН, гл. идеолог на БКП, Регент на Царство България.
26
19
 
6
 
! Отговори
hoho преди 2 години
колко е сладко да унижаваме македонците, задето не се имат за българи. Ах, какви сме малки комплексарчета. По-възбуждащо ми е само, когато чуя за руските ракети циркон.
25
20
 
8
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Къде изчезнаха 200 000 обявили се доброволо за македонци в Пиринска Македония,десетина години след ВСВ при преброяването.След десетилетия на асимилация и разселване,хич да не е има останали едно 250-300 хиляди македонци в България. ВМРО да им връща заграбените и изкрадени имоти за милиони,като например Македонските домове в големите градове.Кръвта вода не става.Признаваме взаймно с Македониа малцинства и всичко е ясно.
24
2
 
17
 
! Отговори
А такаа..Стевооо... преди 2 години
Няма нужда от бързанеее....Скопския Дисниленд е запазена антика...и уникална атракция на Балканите!!!
23
3
 
11
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Този на снимката е 100 процента българска физиономия !!!
22
3
 
13
 
! Отговори
до Makedon преди 2 години
Те че албанците ще ви вземат и жените, и сестрите и дъщерите е ясно. Чудя се обаче какво ще правят с вас. Сигурно ще оставят малко по-читавите да им работят, а останалите...нали се сещаш?
21
4
 
4
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Хора от ДАНС се занимават с поръчкови убийства, работят в симбиоза с криминали!