РС Македония била изпълнила всичко, сега бил ред на ЕС

Ковачевски убеден, че скоро РСМ и Албания ще започнат преговори
12 яну 2022 16:23, Елка Василева
79
РС Македония била изпълнила всичко, сега бил ред на ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония и Република Албания като съседни и приятелски страни споделят едни и същи ценности и имат общо бъдеще. Това общо бъдеще е в ЕС и съм убеден, че скоро и двете страни ще започнат преговори за членство в ЕС, защото и Северна Македония, и Албания изпълниха всичко, което бе поискано от тях. Сега е ред на ЕС, заяви Димитър Ковачевски, лидер на СДСМ и мандатоносител за съставяне на ново правителство на днешната среща с президента на Албания Илир Мета, съобщи МИА.

Още по темата

На срещата, както съобщи СДСМ, двамата разговаряха по редица актуални теми, но във фокуса беше взаимното сътрудничество, инициативата Отворени Балкани и процесът на евроинтеграция.

Албанският президент изтъкна, че е очевиден напредъкът, който Северна Македония е постигнала през изминалите няколко години. Той приветства концепцията "Едно общество за всички", квалифицирайки я като уникален пример в региона, и изтъкна, че започването на преговори на Албания и Северна Македония не само е важно за двете страни, но е в интерес на целия регион на Западните Балкани.

Ковачевски изрази увереност, че сътрудничеството между двете страни допълнително ще се интензифицира чрез Отворени Балкани. Той смята, че това не е алтернатива на членството в ЕС, но може да бъде от сериозна помощ при присъединяването към Съюза.

Ковачевски обяви и интензифициране на инфраструктурните проекти от Коридор 8, което ще осигури по-добро свързване на Северна Македония и Албания.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
21
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 49 - само това да беше. Осигурихме им безлихвени кредити, при Югославското ембарго им бяхме основен търговски коридор в замяна на нищо. И в последните 20 години инкасираме "братската им благодарност". Ако не бяха нашите танкове и "Акации" щяха да мятат камъни по албанците, щото техните "кръстници" сърбите ометоха казармите им до шушка. И може би, точно така трябваше да постъпим - да ги оставим на албанците.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако макетата отстъпят за езика и историтя България ще отстъпи за жп и самолетите и магистралите и ще ги построи. В противен случай няма смисъл да се вдига ветото и се строи. Досега Бъгария е отстъпила и ги е признала за държава и за НАТО. Помогна на Македония и във войната с Албания през 2001 г.
39
2
 
27
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
РСМ НЕ е изпълнила Нищо .
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМ ще влезнат в АЛбания или в Турция или Сърбия но не и в Европа.
37
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен.....Ако се проведе редовен референдум за ЕС и Нато 70%от наз ще са против...... Хахахаа, Копейкин ти ли си? :)))))))))))))))))))))))))))))))))
36
2
 
15
 
! Отговори
Дипломат преди 2 години
Ветото на България да се удължи с 10 години и да се поискат от ЕК РСМ да и се наложи общоевропейско ембарго!
35
2
 
31
 
! Отговори
Мик преди 2 години
Показахте си истинското лице. За вас, ние много отдавна сме фашисти и татари. За нас, вие от скоро сте лъжци, крадци, ренегати и марсианци!
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да чуй и кой го каза??? Ако се проведе редовен референдум за ЕС и Нато 70%от наз ще са против. Така че давайте влизате че ние да излезем.
33
2
 
23
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Е, щом са изпълниле! Тея се държат високомерно, така сякаш ние ще ги молим за нещо. Я като са толкова напред с албанците, да се уговарят с тях да не ги превземат "со ку.рец". От нас що зависи, не са желани в ЕС - отровната им сърбоманска злоба и омразата им към българското ги правят неприемливи за нас. Да си гукат с албанците. Или направо обратно в Титова Югославия за която си мечтаят.
32
2
 
33
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ехххх, мечти... :))))))))) ЕС да не е СССР - Коминтерна..... Учете албанскиот сърбоманчета.
31
2
 
29
 
! Отговори
Куха Лейка преди 2 години
Я чекай да си турим цайса за да мислим монологично те... Они били изпълнили сичко де го сака Е. Съюз, но видете ли Бугарите = фашистите пречели??? Много арен прочит. Они Татарите=Българите не били у Е Съюзо но не давали на Албания и Република Северна Македония да влизат у саюзо??? Я ли не сам си турил оптиката или сам Куха Лейка незнам... И ей Братчета....
30
1
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Макетата имат полезен ход - Албания ги анексира и влизат в ЕС.
29
2
 
13
 
! Отговори
Чик-чирик преди 2 години
В прав текст са си признали, че яко са се надупили, а и има защо. Едно е да те чукат ***-бедняци, друго - западноевропейци. Квалитетни *** се оказаха.
28
2
 
27
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
Могат само да си гледат на кафе и да стискат палци и уста у България да не се стигне до референдум , че Македония ще я увапца съвсем за години напред
27
3
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Изпълнили са поисканото от ЕС, но НЕ и това от България! Да си го кажем директно - ЕС иска да приеме РСМ за да намали влиянието на Русия в региона, НО България е много по-стратегическа за ЕС от мини-държавата без истинска история назапад! Прекалено пренатягане и по-сериозен натиск над България не е препоръчителен. тъй като Русия би била доста заинтересувана от сближаване със София. Да не забравяме и многото русофили (сигурно около 35-40% от населението), което би улеснило този процес.
26
3
 
29
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АБЕ И АЗ ИСКАМ ДА СМЕ СИ ПРИЯТЕЛИ СЪС С. МАКЕДОНСКИ0 НАР0Д.АМА ТАЯ 0МРАЗА ДЕТ Я ИМАТ КЪМ НАС ТРЕБЕ ДА ПРЕСТАНЕ-НИЕ СМЕ БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИ.- А НЕ ТАТАРИ.
25
3
 
18
 
! Отговори
камък преди 2 години
На Марс е имало македонска цивилизация, вие за ЕС говорите... Къде сме ние, къде сте вие.... До колкото знам човешкия вид е с македонски произход... Никой няма право да казва на макетата, че имат да изпълняват условия, условията се поставят от първопроизходната нация на човешкия вид.. :) :) :)
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ се самооцени! Браво!
23
3
 
24
 
! Отговори
Марсианци преди 2 години
сте - признаваме, че и луната е ваша
22
3
 
31
 
! Отговори
Ханджията преди 2 години
Тия пааалячовци са изпълнили глупавият номер "сметка без кръчмар".