Омраза: В РС Македония "обугарчиха" означава "развалиха, съсипаха, унищожиха"

Проф. Топалов: Трябва да изградим "сградата" на отношенията ни с РСМ
12 яну 2022 09:05, Елка Василева
221
Омраза: В РС Македония "обугарчиха" означава "развалиха, съсипаха, унищожиха"
Снимка: БГНЕС

Пред нас стои основният въпрос да изградим "сградата" на нашите отношения с Република Северна Македония /РСМ/. Като я изградим донякъде, оттам нататък може да се надгражда. Това каза за БТА проф. Кирил Топалов, член от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси с РСМ, относно непосредствените задачи през годината и след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Още по темата

Той коментира, че няма абсолютно никакъв напредък по вина на колегите им от РСМ.

Тази сграда, която бяхме изградили при подписването на договора през 2017 г., те я срутиха, значи сграда няма, каза проф. Топалов.

"Не знам на какво може да се надгражда, надгражда се нещо, което го има, което го няма, как ще го надграждаш. Но приветстваме ние като комисия всички опити да се развива бизнес, да се развиват политически отношения", посочи проф. Топалов.

Нашата задача е в това да помогнем на тези неща, ако обаче отсреща има желание, а отсреща няма, допълни той.

Предстоят много от нещата, които са ни предстояли в предишните години, поради факта, че представителите на РСМ в комисията не желаят да придвижим напред въпросите и буксуваме на едни и същи, коментира той.

"Все още с тях спорим цар Самуил български цар ли е, македонски цар ли е. Първата година имаше нещо като малко разбиране, след което те се отказаха от всичко", посочи проф. Топалов.

Той отбеляза, че спорят и какъв е Гоце Делчев.

Спорили са и за това, че в учебниците им българите са представени като фашисти, окупатори, варвари, татари, монголи. Ние ги убеждаваме вече три години, че не сме такива и че трябва да си сменят учебниците, допълни професорът. Той отбеляза също, че почти една година не са заседавали, защото в РСМ е имало парламентарни избори.

Изгражда се език на омраза към България, децата се учат от малки, че всички ние сме притежатели на най-отрицателните качества, коментира проф. Топалов и посочи, че дори в последните десетилетия е създадена дума за това - "обугарчиха" или "развалиха, съсипаха, унищожиха". Представете си какво е отношението им към нас, когато всичко лошо е "обугарченото", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
1
 
! Отговори
115 преди 2 години
Сюлеймане, май ще има ШИПКА 2 част за теб!Това е България, като не ти харесва тук, напуска.
167
3
 
17
 
! Отговори
Адолф преди 2 години
За северните макета - да го пампуркат!!!
166
34
 
6
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Бугарска работа.
165
9
 
36
 
! Отговори
Голям прос преди 2 години
С това анадолско мислене няма ЕС за макетата.
164
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си отиде този професор от тази земя.Просто говори несвързано и все едно говори за преди 70-80 години Това е признак,че не е добре с здравето си.
163
2
 
14
 
! Отговори
115 преди 2 години
Трябва БЪЛГАРИТЕ да сме единни, наистина сме разделени, и наистина ограбени, и от ЕС, и от Канадски златодобивни компании(има приказка че собственика и е Българин), и от Американски централи. С любезното, продажно съдействие на политиците ни, които ние избираме. Кълнат се, нарушават клетвата, но осъдени за ИЗМЯНА НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ_НЯМА.
162
4
 
29
 
! Отговори
Значи преди 2 години
Обугарчиха си влизането в ЕС !
161
2
 
8
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
До петроваПобългарен е синоним на подобрен с използването на по-малко средства. ;)
160
1
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Ако наш Киро Харвардский беше хитряга щеше да постъпи като Пилат Понтийски, но явно му липсват съответните качества.
159
5
 
8
 
! Отговори
Господ преди 2 години
Другарят Тодор Живков беше много голям тарикат и подхождаше със селска хитрост към подобни проблеми. Новите полит-лидери доказаха, че между образование, възпитание, култура, интелект и способности да управляваш държавата има светлинни години разстояние.
158
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПСЕВДОДЪРЖАВА=РС МАКЕДОНИЯ
157
3
 
9
 
! Отговори
Рющу преди 2 години
Каквито българите такива и македонците все aмчъкaaзлии.
156
5
 
33
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
Знам само че стигне ли се до референдум никой никога няма да може да помогне на РСМ и нещата отиват със страшна сила точно натам , защото колкото повече българи разбират за отношението на македонците , толкова Кирил Петков няма да им помогнат . В момента каквато и милостиня да се направи на македонците е грозна форма на предателство . Македонците си го набиха сами от сръбския бабайтлък
155
18
 
11
 
! Отговори
петрова преди 2 години
Е, то и в България "побългарен" се използва в негативен контекст.
154
36
 
20
 
! Отговори
Elitar преди 2 години
Защо се възмущавате ? Да не би да не е вярно? Я си погледнете "държавата" на какво прилича. Вие всъщност завиждате, че македонците имат куража да си защитават държавата и интересите и. А какво направихте вие българите разпродадохте, ограбихте и си съсипахте собсствената държава. О сте продажни до безобразие.
153
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те същите ,които бягат от МК,щяха да избягат и от БГ.Двете държави са на дъното в Европа.Може да са и за света,но не съм запознат.Само Косово,Албания и Босна са по-зле или по-точно еднакво зле.
152
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХмВиж ся мен, те немат нужда от побългаряване, щото са си с български корени, плюенето и храчките по нас от техните сръбски медии го доказва това :)) Едно маке писа тук, че повечето избягаха от РСМ имено заради сърбоманските "политичари", не за друго, там са останали само промитите сръбски *** :)) Според сърбите сме окупатори, фашисти и татари, така им пише в историята, съответно РСМ копира тази история, схвана ли ? :))
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като мразят Македонците Българи,как на последните избори си избраха за кмет на Скопие Българка?Това е град с над 600 хиляди жители от 1,8 милионна Македония.Публично по телевизиите и беше показана Българската и лична карата от конкурентите и.И това не беше проблем,а беше че крие че има Българско гражданство, и ВМРО е уж анти-Българска,а тя е издигната от ВМРО.И въпреки всичко тя е кмет на Скопие(Македонската столица)от два месеца там.
150
12
 
6
 
! Отговори
тва не е преди 2 години
омраза. То си е така. Нормално хората да не искат да се идентифицират със славата на наще "постижения' в БГ и навън
149
5
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 години
По-лошото е че "побългарявам" има същия смисъл и тук, в България. Още едно доказателство че са българи, объркани от чуждата пропаганда и тормоз последните 80 години...