Какво си казаха Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие?

Първото посещение на премиера ни в РСМ вече е факт
18 яну 2022 22:30, Петя Славова
57

Стана факт първото официално посещение на Кирил Петков в Скопие.  Той вече се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и с президента на страната Стево Пендаровски.

Ковачевски и Петков са постигнали и конкретни договорки: България ще нарича съседката си с по-краткото име Северна Македония, а до два месеца двете страни ще бъдат свързани по въздух чрез линията София-Скопие.

С протегната ръка от страна на българския премиер и химните на двете държави започна първото посещението на Кирил Петков в Скопие.

Македонски медии коментираха, че военният оркестър в Скопие изпълнил само първата част от химна на съседите ни, но не и тази, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република – част, проблемна за България. След това последваха срещи на четири очи.

Още по темата

"С Димитър Ковачевски имахме един много добър и приятелски разговор. Искам да благодаря на моя нов приятел", каза Петков. "Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", отвърна Ковачевски, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Двамата премиери обявиха и първите стъпки към постигането на конкретни резултати в сближаването на двете държави – свързаност по въздух.

"Линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", обяви българският премиер. "Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт "Клепало", добави македонският му колега.

След срещата стана ясно още, че Скопие ще изпрати нота до ООН, че краткото име – Северна Македония, се отнася само до държавата им, а не до географския регион, част от който попада в днешна България.

"Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това", заяви Ковачевски. "Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония", подчерта Петков.

Петте комисии по отделни сектори също започват интензивна работа. Ще се търси консенсус и по спорните исторически въпроси.

Ще се фокусираме на нещата, които ни събират, а по-сложните въпроси ще отнеме по-дълъг срок", каза българският премиер. "Това ше бъде мост към бъдещето а не към миналото", допълни Ковачевски.

След седем дни двете правителства ще проведат и съвместно заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Македонски медии коментираха, че военният оркестър в Скопие изпълнил само първата част от химна на съседите ни, но не и тази, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република част, проблемна за България. След това последваха срещи на четири очи."-------------------Хахахах ако бях на 5 сигурно щях да поискам да ги пуснем в ЕС след това кратко представление.
25
2
 
27
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Разговорите бяха изключително продуктивни - и двете страни стигнаха до заключението "Ще видим" !
24
2
 
14
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Самолетната линия София-Скопие е изключително важна понеже, поне веднъж в годината може да се наложи да се използва !
23
3
 
9
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Най-важното е, че всеки месец комисиите ще се срещат, за да говорят по въпросите, по които вече имат съгласие ! От това по-хубаво - здраве му кажи !
22
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Уф, дрън-дрън. Пак някакви комисии ще заседават с месеци и години и накрая нищо.
21
1
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Хе-хе, и кой ще я открие тази въздушна линия, държавата ли? Ами тя ако беше печеливша, отдавна някоя компания щеше да я е направила.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
частта от химна е проблемна за македония не за българия какво пише тука тая курналистка
19
3
 
18
 
! Отговори
Иван тираджията преди 2 години
Кириле, какво правим с енергийната криза, инфлацията, магистрала Хемус??? Губите време, не работите качествено.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се подиграха с България. За Северна Македония да не говорим, тя винаги е била само територия, за всички.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква самонадеяност, какъв бравизъм и фанфарност! В Скопие разговаряше САЩ, със самите себе си. Пионките се рреместваха от недвижима ръка и изговаряха думи по чужд сценарий. Въпросите, които постави Киро ментата, отдавна бяха дискутирани. Стари идеи, които ще се решат, ако Вашингтон сложи едно рамо.
16
7
 
17
 
! Отговори
Питане: преди 2 години
Кое свързва двамата тъмни балкански субекта:РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ..??...... ... Отговор:...... -обичат парите... и мразят българите, живеещи в България........
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, доволен съм от македонците, гаврата е пълна
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека видим делата, до тук чухме само за намеренията.
13
1
 
23
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 години
Ако искате да видите как премиера продава екстракт струващ стотинки на бабите Ви и го рекламира по медиите изгледайте: The prime minister of Bulgaria - a "respectable businessman" or a scammer? в youtube. От вчера продава измами на бабите Ви, а от днес продава българската история за шепа долари на албанската мафия.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги пусна тия да управляват, бе?!
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зоопарк в Скопие. Детенце пада в езерцето с крокодилите. Всички пищят. Един мъж скача във водата и изважда детето. Аплодисменти. Една журналистка застава до мъжа и тържествено произнася: "Такъв героизъм е присъщ само на македонците!"Спасителят се обажда: "Всъщност, българин съм, но това е присъщо за всеки човек."На следващия ден в местния вестник заглавие с огромни букви "БУГАРСКИ ФАШИСТ ОТКРАДНА ЗАКУСКАТА НА КРОКОДИЛИТЕ ОТ ЗООПАРКА!"...
10
2
 
16
 
! Отговори
Дано преди 2 години
След още половин година забравим премиерската простотия като лош сън.
9
4
 
16
 
! Отговори
СРАМ И ГНЯВ..!! преди 2 години
От поведението и действията на пре.стъпниците-Радев, Киро, Слави, и освободените от тях крадливи олигарси..... Света е пред война, а горните тепърва смятат да чегертат българите от България...!!!...... Вънннн...!!!
8
3
 
23
 
! Отговори
муш преди 2 години
Киру в момента е разкрачен м/у Херо и Радев . Накрая ще падне на шпагат и ще спука кайсиите .
7
7
 
10
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Аз х аресвам Бойко да имаше качезтва на велик палководец ,лидер бешена много хора приятели щцелия държава го обичам хората и те му се радваха Балгария се развивам и фирми и нови бизнеси и инвестици от богатите имаш работа на всички А сега стана като лошо