Правителствата на България и РСМ ще заседават в София на 25 януари

Външните министри на двете страни приветстваха подновения диалог
18 яну 2022 13:20, Елка Василева
55
Правителствата на България и РСМ ще заседават в София на 25 януари
Снимка: МС

На среща в Скопие министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи приветстваха подновения диалог между двете правителства, както и важността от продължаване на интензивната комуникация на високо равнище, като изразиха убеденост, че новата динамика в контактите ще надхвърли необходимото надграждане на двустранните отношения.

Още по темата

Разговорите са били фокусирани върху предстоящото съвместно заседание на правителствата, което ще се проведе в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамика в сътрудничеството чрез прилагане на концепцията за създаване на работни групи в конкретни области за потенциален напредък.

По този начин двете страни ще дадат ясен сигнал, че има силна воля за търсене на взаимно разбирателство в духа на добросъседството и европейските ценности.

"Посещението е на 30-ата годишнина от първото признаване на независимостта на страната ни, което дойде тъкмо от Република България, но това е и първото посещение на министър-председателя Петков в Западните Балкани като цяло, което изпраща много важно послание към нашите отношения, но не по-малко важно за динамиката на процеса и вярвам, че има различен подход за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени", каза министър Османи, цитиран от БТА.

Османи добави, че е важно да се предвидят конкретни стъпки за сътрудничество чрез инициативи, дейности и проекти, за които двете министерства на външните работи и други ведомства ще дадат своя конкретен принос.

Двамата потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните-кандидатки, така и за страните-членки на Европейския съюз.

По отношение на икономическото сътрудничество министрите приветстваха ръста на търговския обмен между двете страни от 30 процента през 2021 г. и изразиха очакванията си през 2022 г. да се запази положителният темп на растеж на двете икономики и на търговския обмен между двете страни, както и положителната тенденция в новите инвестиции, която трябва да бъде подкрепена и от двете страни, съобщават от министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на официално посещение в Република Северна Македония само два дни след като македонския парламент избра новото правителство начело с Димитър Ковачевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
от Скопие преди 2 години
крайно време е да се признаят българите у Македония за мнозинство , без шиптарите за тех не претедираме , вето и пак вето
40
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ха ха ха, тАпи макета македонско "малцинство сънуват? Идете и го кажете в кръчмите в Благоевград и Петрич! За такива келемета, никаква Европа! Да си слугуват на Кремъл и Коминтерна!
39
9
 
4
 
! Отговори
Од Петрич преди 2 години
Крайно време е да се прекине ветото на Македония и да се признае македонско малцинство у Пиринска Македония, право на македонците да учат на матичен язик и да имат новини на роден язик. Европа и Америка са за македонците и никой не може да спре това. Ни вето ке ви помогне, ни Борисов, ни Радев. "Македония за македонците!" - Гоце Делчев.
38
2
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
И как македонците за 24 часа ще си променят мнението ,няма да ни наричат ,окупатори и фа.шисти ,а ще ни ,,обикнат като братя "? Само да ги признаем и пак ще почнат да сипят хули и обиди! За какъв европейски СЪЮЗ!?! се борят да влязат,като искат да са Велика Македония над всички!?!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стамболов Първо името Македония е спорно. Ако са антички те коя Македония са точно. Римска Македония всъщност е Маседония а не Македония или Мацедония. Тогава остава че са Древногръцка Македония а не северна Македония. Древногръцка Македония обаче е противоречие на договора им с Гърция.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало злобари спрете се малко,на Вас всичко Ви е виновно и нищо не Ви харесва.Като искате изява,направете си партия на мразещите всичко и си влезте в парламента.Тогава ще може да изолирате България от целия свят и да мразите само себе си.Вие всъщност най-вероятно не харесвате себе си и заради това мразите и всичко останало.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 Като няма значение историята и езика що Скопие се дрпат. Признават че са бг и влизат в ЕС и Марс.
34
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздравления за двамата премиери.Дано наистина направят това,което говорят на пук на всички малки завистливи и зли души в двете държави.Да живеят България и Македония.
33
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито старт на обединението на Македония с България в ЕС.Когато махнат границите,когато махнат роуминг,когато имате магистрала и влак,когато Македонец или Българин работи в София или Скопие съответно,на практика имате обединение.Когато наказват тези ,които говорят и създават омраза,ще има и свобода.Та дали си Македонец или Българин е без значение,от значение е само как и къде ще живееш и историята няма да е от значение,защото популистите от двете държави даже и да я ползват,ще е без значение
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не видях езикова комисия. А там БАН и МАН са на корено различни позиции за езика и ще има сериозни проблеми в бъдеще.
31
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Кирчо едно "канадско" поданство изтъргува, пък едно българско няма да осребри? Който е продал душата си, винаги ще си остане...предател! Да му мисли неговия ментор ,Фигурантът Радев! Всъщност къде Чалгата, нали се набираше за голям "патриот"? Що го няма да се изходи по въпроса ,да прочете поне нещо на монитора?
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Петков кой му даде право да признава езици, каквато е фурнаджийска лопата - що не признае шопски, трънски и берковишки език? Откъде го намерихме това недоразумение - това е мечтата на сърбите - да се признае шопски език и така да вземат и София ! Е сега вече ядоса цяла България!
29
2
 
10
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Такова унижение към премиер на страна в ЕС от страна която драпа да стане не е имало!кирчо тъ пото да си продължава за канада
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се гледа интервюто, нашият хилко наистина ли е казал - 'уважаваме всички езици записани в конституцията'. Там се мъдри вероятно измисленият 'македонски език'. Абе сую, да признаем трънски език, а? Ей това момченце кой го прати там бе, който го е пратил сега ще го махне!
27
7
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Руско говорещите "патриоти" пак ореваха форума.Аман от евразийски провокатори...
26
4
 
6
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Македония ще влезе в ЕС веднага след като се присъединят като част от България, няма да имат дори и период за присъединяване.... ще им трябва малко време да го осъзнаят и променят начина по който мислят, но всичко следва логичната си посока. Рим не е построен за един ден...
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11- МОЖЕ ЛИ ВСЕ ПАК СЛЕД 8 МЕСЕЦА СТАРАТЕЛНИ ПРОВЕРКИ ДА КАЖЕШ БАКЕНСКИЯТ КРАДЕЦ КАКВО ОТКРАДНА- ДАЖЕ ДАМАДЖАН Е ПОДЧЕРТАЛ ЧЕ Е ГОВОРИЛ ПОЛИТИЧЕСКИ ЗА ОНИЯ 30/40% ОТ МАГИСТРАЛИТЕ,ЩОТО ПРЕДИ ПИШЕХА ЧЕ АСФАЛТ НЕ СЕ ЯДЯЛ, ПЪК СЕГА ВЕЧЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА НИЩО И СЕ ОКАЗА ЧЕ ДОКАТО ВИКАХА ГЕРБ КРАДАТ ЧЕРЕПИТЕ ОБРАХА ДЪРЖАВАТА ЗА НУЛА ВРЕМЕ.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македон 17Нищо не сме признали, но типично по сръбски си въобразяваш некои нещица :)))
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много молим външният на Македония да говори по-бавно на нашта. Още по-бавно. Още. Да така. Мерси.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето го унижиха при посрещането още. Казват много официално го посрещнал...външният минисър. Аслани, ***...Наивни ентусиасци или пресметливи продажници? Все лошо за България.