Пендаровски: Никой няма право да ми казва дали българите да са в конституцията

В България имало македонско малцинство според македонския президент
Обновена: 19 яну 2022 13:22 | 19 яну 2022 13:06, Елка Василева
533
Пендаровски: Никой няма право да ми казва дали българите да са в конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев. Това каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му обаче Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка. "Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски.

Още по темата

Той оцени като отлично посещението на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание, и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите. "Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония.

Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи. "Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии. Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна.

В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи той.

"В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец- ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори? - попита Пендаровски.
/БТА/
 


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
0
 
0
 
! Отговори
Стамболов преди 3 месеца
Не е добре дошъл !От президентската резиденция Вила Водно са потвърдили за скопската телевизия "Алсат", че Стево Пендаровски ще се срещне по обяд в петък с групата македонистки сепаратисти, обединени в забранената в България организация "ОМО Илинден".
413
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма проблеми Пендо - още 30 години чакане на македонистките кра**ни в Скопие за ЕС. Ще крадете гръцка и българска история ли? Бегайте у Сърбия, че скоро и там няма да сте желани.
412
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Крас Не, държавата им няма да рухне. Но ще си признаят, че са наследници, на хора, които са избрали да предадат родината и себе си, само защото е било по-лесно. Защото има стотици хиляди българи, които са емигрирали в България от Македония след сръбската и гръцката окупация. Избрали са да започнат от нищото, но да останат българи. А тези в "Македония" са избрали да се пишат сърби, за да си живуркат. Ей това не искат да си признаят техните наследници, че са избрали животеца пред достойнствот
411
2
 
3
 
! Отговори
Крас преди 3 месеца
Македонците ако признаят,че са българи,държавата им се разпада. Всичко рухва и затова те го бранят.Влязли са в собствен капан. Политиците им го разбират щото държавата им става провинция или окръг Македони от България. Когато населението се вдигне и го изисква от политиците може да има резултат. Дугото са приказки.Тя и Сърбия затова никога няма да види Европейски съюз и ще се лута между Русия и другите.
410
1
 
1
 
! Отговори
оставка преди 3 месеца
Кирил Петков ни предаде.Такива са червените предатели...
409
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И на нас дали макеета да са в ЕС.
408
2
 
4
 
! Отговори
Пендаров преди 4 месеца
Никой няма право да ми казва дали северномакедонците да са в ЕС !
407
3
 
9
 
! Отговори
Очаквано преди 4 месеца
Рано или късно ще свирят на български кавал в акомпанимент на албанско дайре!
406
2
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 4 месеца
Защо бе Пендарев ?Защо?Сърбите има ли ги в конституцията?
405
0
 
5
 
! Отговори
размишляващ преди 4 месеца
Има една интересна логика, която ме мъчи.Ако впишат българите в конституцията си, ще ги наредят в списъка на чуждите държави като турци, албанци, унгарци, гърци и т. н. А ние знаем, че сме братя, от една майка и един баща. Т. е. не сме чужденци придошли от някъде си, не сме се преселили. Не сме имигранти, а сме си в къщите.
404
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конституцията им има нужда само от една поправка - думата "македонац" да се чете "българин". За целта е хубаво да си върнат Ъ-то в азбуката, да не стават смешни.
403
1
 
18
 
! Отговори
Уточнение преди 4 месеца
Македонизмът и македонистите са като мандавошки. Трябва сериозно лечение!/мандавошка-виж речник на руския език/
402
3
 
21
 
! Отговори
До Аман преди 4 месеца
Няма "Стига" бе пич ! Ако само викаме "аман" и "стига", те ще наглеят все повече - точно на това разчитат ! Не е достатъчно ние да знаем истината - тя трябва да се казва постоянно и на висок глас, за да бъде чута и от ония, които не я знаят, само тогава побеждава !
401
2
 
14
 
! Отговори
Минесота преди 4 месеца
До АманСмешен идеалист. Докато си оправим държавата, Македония може изобщо да я няма на картата. Чакай от умрял известие.
400
0
 
7
 
! Отговори
Кадир от Провадия преди 4 месеца
До АманКакви ги плещиш бе? Протеста е срещу нешето управление. За кво да протестирам макетата за кви се определят. Реакцията на обществеото ни е проблем, за какви геополитики дрънкаш? Странен коментар, от странен човек.
399
4
 
11
 
! Отговори
Македонизмът е преди 4 месеца
Ерес !
398
1
 
5
 
! Отговори
Ето тука нещо преди 4 месеца
Не ми слагайте минусчета, ами се сърдете на цензурата в ДНЕС ! Явно за някои журналисти българските интереси са на заден план !
397
3
 
11
 
! Отговори
македонистко зомби преди 4 месеца
Този е зомбиран македонист. Отровен/или зависим/ от сръбските лъжи по време на бивша Югославия. Излъчва омраза къв българите
396
2
 
15
 
! Отговори
До АМИ,ПРАВИЛНО! преди 4 месеца
Нашите етнически турци нямат никаква нужда да бъдат записвани в Конституцията ни, тъй като тя не засяга изобщо темата за народностите, а е обща и еднаква за всички български граждани, поставяйки ги в равнопоставеност ! В Северномакедонската обаче ясно са упоменати народностите, които са законотворчески, като е изключена българската ! При това, самоопределящите се там като българи, са подложени на психически и физически тормоз , и на тотална дискриминация ! Такова сравнение е напълно неуместно!
395
4
 
18
 
! Отговори
Жан преди 4 месеца
Тоя президент е очевидно поставен там от Сърбия. Той защитава тезите на Сърбия. България трябва да втвърди тона, защото всичките ни добри намерения досега бяха преиначени, излъгани , предадени. Чудя се на наглостта на Северна Македония!...