Какво си казаха Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие?

Първото посещение на премиера ни в РСМ вече е факт
18 яну 2022 22:30, Петя Славова
57

Стана факт първото официално посещение на Кирил Петков в Скопие.  Той вече се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и с президента на страната Стево Пендаровски.

Ковачевски и Петков са постигнали и конкретни договорки: България ще нарича съседката си с по-краткото име Северна Македония, а до два месеца двете страни ще бъдат свързани по въздух чрез линията София-Скопие.

С протегната ръка от страна на българския премиер и химните на двете държави започна първото посещението на Кирил Петков в Скопие.

Македонски медии коментираха, че военният оркестър в Скопие изпълнил само първата част от химна на съседите ни, но не и тази, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република – част, проблемна за България. След това последваха срещи на четири очи.

Още по темата

"С Димитър Ковачевски имахме един много добър и приятелски разговор. Искам да благодаря на моя нов приятел", каза Петков. "Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", отвърна Ковачевски, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Двамата премиери обявиха и първите стъпки към постигането на конкретни резултати в сближаването на двете държави – свързаност по въздух.

"Линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", обяви българският премиер. "Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт "Клепало", добави македонският му колега.

След срещата стана ясно още, че Скопие ще изпрати нота до ООН, че краткото име – Северна Македония, се отнася само до държавата им, а не до географския регион, част от който попада в днешна България.

"Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това", заяви Ковачевски. "Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония", подчерта Петков.

Петте комисии по отделни сектори също започват интензивна работа. Ще се търси консенсус и по спорните исторически въпроси.

Ще се фокусираме на нещата, които ни събират, а по-сложните въпроси ще отнеме по-дълъг срок", каза българският премиер. "Това ше бъде мост към бъдещето а не към миналото", допълни Ковачевски.

След седем дни двете правителства ще проведат и съвместно заседание.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Стенограмата преди 4 месеца
- С копие?- С, ко?! И е!- С ко пие?- Скапо е. - ЕС?- ЕС!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тоя нашия ми е толкова противен ,както и неговото ленче със сключените вежди а на бас че ги епелира по средата , лика прилика са си тя супер амбициозна , той нарцис
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво са си казали? Киро е мънкал, както при Цънцарова.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
киро долу долу долу
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
киро кажи за шиптъра от тетово , който стои уж зад някакъв нидерландски фонд за електромобилите в ловеч и колко пари си подписал да даде държавата на тези мошеници
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
чакаме го на 25 македонското правителство , и какъв химн на македонище ще изсвири гвард оркестър , първоначалния вариант е най добре
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Просто Киро!Усмивка,прегрътка.и продаде
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киро каза глупости. Но от един слугинаж толкова. Колко ли са решили да откраднат, че да знам до кога ще стоят в България.
39
3
 
23
 
! Отговори
ГОЧО преди 4 месеца
Кирчо носи истинска промяна, е-в-а-л-а му!! Скоро и ние ще сме в кралство Македония и ще сме горди да се наричаме македони и да живеем в провинция Из-то-чн-а Македония!
38
3
 
22
 
! Отговори
Мисли преди 4 месеца
Петков Предател. Македония е Българска
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашият му каза: Началникът ви иска в отан и ес и аз съм назначен от него за премиер с тази задача. Нека мат'рялът си мисли, че преговаряме.
36
2
 
8
 
! Отговори
Какво преди 4 месеца
...са си казали? " ...А бе и аз лъжа много, ама и тебе си те бива..."!
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да шмъркаме бело и да се бараме по пищовите , предполагам
34
15
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
В Царство България имаше един-единствен фашизъм-немският! Никога българите не сме били фашисти,тоест фенове на евреинът Хитлер,евреинът Сталин,евреинът Мусолини,евреинът Франко! Нека е ясно това,че Царство България бе окупирани от Нацистка Германия която до ден-днешен не си е платила репарациите! Нещо повече! Германия,след Меркеловият фашизъм,няма право на съществувание!
33
6
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Какво "казване"? Кирил Петков не може да говори Български език! Що за българин може да е един евреин?
32
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Tулупа поне беше алфа мъжкар .... Това не може да му се отрече ... А Киро Тъnото е Aлфа Глупар ... Oткъде ги намираме тия ..
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не говорим за Лъчо Мозъка ... Който е направо акдемик ... Спрямо Киро Тъnoтo ..
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е на ви сега новото така ви се заби яко но чакайте овце чакайте и блейте има още изненади за вас от новото и то много скоро.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Кирил Петков все е дно е на шоу.Хич не му ука за хората и той го знае.Какви са тея цени увеличение вие нормални ли сте.Да ви дадем 500 лв да живеете 1 месец като издръжката на човек е 1600 лв без ресторанти екскурзии кола апартамен .. Вдигайте залатите мизерници
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо съществено.