Пендаровски: Никой няма право да ми казва дали българите да са в конституцията

В България имало македонско малцинство според македонския президент
Обновена: 19 яну 2022 13:22 | 19 яну 2022 13:06, Елка Василева
533
Пендаровски: Никой няма право да ми казва дали българите да са в конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев. Това каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му обаче Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка. "Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски.

Още по темата

Той оцени като отлично посещението на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание, и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите. "Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония.

Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи. "Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии. Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна.

В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи той.

"В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец- ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори? - попита Пендаровски.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
1
 
3
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Ние като българи-/болгАР/,що не вземем сричката "ар "и да променим фамилиите-Цар Борисар,Тодор Живкар,Румен Радар,Бойко Борисар....
364
3
 
25
 
! Отговори
предател преди 2 години
Срещата на Кирил Петков със северномакедонския му колега беше пълен провал и срам за България!
363
2
 
10
 
! Отговори
смях преди 2 години
Взимат три букви от фамилията на македонски вожд от 4 в пр.хр.,който даже не е живял по техните земи и стават" ски".Голям македонски град е в българските земи-Хераклея синтика.А Пловдив е бил любим град на Филип Македонски и е наречен Филипополис.По тяхната логика цяла южна България трябва да се присъедини към тях,без гръзко,нищо че там е създадена държавата Македония.
362
6
 
14
 
! Отговори
македония преди 2 години
е област, както тракия е област. Македонската област е била населена с българи докато източна европа не попада в ръцете на сталин и червените главорези, от тогава българите в македония са избити изселени , заселена е със сръбски комунисти. Да не се забравя че сърбия отдавна има апетити към Българскиет земи. Докато се бием с турците те ни нападат в гръб и още ги боли какво става после. Обаче Москва им подари македония и сега там няма с кого да се говори. Със сърби преговори няма нужда!!!
361
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън западна албания от Европа.
360
2
 
4
 
! Отговори
A преди 2 години
До Анонимен 415Скъпи, много си злобен затова не ви обичат никаде по света. Да знаеш, че всичко се връща рано или късно. А това, че призна Б-я Македония първа се дължи на злобата наа българите към сърбите.
359
7
 
9
 
! Отговори
не думите са важни преди 2 години
Руската агентура в България - Радев, Доган,Сидеров,Борисов и Каракачанов и сие псевдопатриоти и македонската - Пендаровски,опозицията им и псевдопатриотите им е задествана отдавна--Целта е една--да създават напрежение, противоречия и омраза между двата народа с цел -- да държим на ветото си, независимо ,че то противоречи на националните ни интереси и е в полза само на Русия и Сърбия-двата най-големи наши врагове в историята ни. Възрожденците начело с Левски и Раковски, са били противРусия.
358
0
 
4
 
! Отговори
И преди 2 години
До Bul gur Кои точно са нашите "исторически измислици"?
357
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
три пъти мери един път режи е българска поговорка Да подпишат че няма да ни крадат историята да си направят тяхна след 45г и да престанат да посягат на българската и гръцката то не беше Ал.Велики цар Самуил и книжовните ни школи от там нататък да вървят където искат на мен лично не ми трябват да изкарат документите на всички маседонци с бълг паспорти т.като те са трябвало да си докажат бълг произход
356
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са българи, на които Югославия им сложи по едно,,СКИ'' накрая на българските фамилии.Това е световноизвестен факт и се случва през 40-те години,по времето на Тито.Измисля им се и азбука и език.Със сигурност дядото на президента е носил фамилия Пендаров,а на премиерът-Ковачев.Ама хайде тези неща да не ги пишем само по форумите,а да ги изнесе в официална позиция нашата държава!Има архиви на БАН,на ВМРО,османски и наши архиви.Защо се премълчават тези силни аргументи от наша страна,защо?
355
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глобалистите искат множество малки и разкъсани народи-разделяй и владей.Те винаги са против големи национални държави.Затова винаги са подкрепяли обособяването на малки измислени нации и всячески са подпомагали такива процеси.Такива нации са македонците,бошняците,украинците,косоварите и други.Измислят им се имена,език,история.Хайде нашата държава да извади някои данни,например откога македонските имена приеха частицата-,,СКИ'' накрая и от това веднага ще стане ясен политическия инжинеринг
354
1
 
15
 
! Отговори
парадокс преди 2 години
тез де се натискат да влизат - поставят условия. От тез де зависи - хоидят при тях да правят мили очи. Тва е промяната в българската външна "политика" , за вътрешната ще говорим напролет, ама не се очаква да е по-успешна
353
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина не разбирам македонците за какво се борят, постоянно викат, постоянно крещят и обиждат България. Какво сме им взели? Напротив, те постоянно грабят от историята ни и я фалшифицират за пред света. България толкова ли няма пари да популяризира истината пред света, струва ни се смешно, но Македония работи в тази посока и нещата ще бъдат изпуснати за обяснения и разяснения след това.
352
3
 
15
 
! Отговори
Филан Кишията преди 2 години
Що е маке , све е с
351
1
 
19
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
Ей *** македонски,това изказване показва геноцидното ви мислене спрямо българите при вас!Издадоха се ,много са прости и нагли!Като нашите политици!
350
0
 
16
 
! Отговори
така е преди 2 години
всеки да си гледа работата, те тяхната, ние наща. И да престанат всякакви псевдо "български" политици да се влачат у сръбско скопие. Аман от кандърми
349
3
 
18
 
! Отговори
до 397 преди 2 години
До анонименне македонците а комунистите са *** и години наред провеждаха геноцид над българите в македония докато създадоха македонски езики и нация .Разделяй и владй -това беше политиката на миниимперията сърбославия .Сръбски помаци продължават да управляват нещастната страна , затова скоро ще бъде претопена от албанците.
348
3
 
23
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Така е няма да им се месим в работите и те да не ни се месят дали да ги пускаме ЕС или не. Те и гърците нямаха право да им се месят пък ги прекръстиха на севермакета на бърза ръка.
347
0
 
4
 
! Отговори
Калин преди 2 години
Тото Волф в маедонец
346
1
 
2
 
! Отговори
чвнаофэ преди 2 години
До Аман........Дай боже да успее момчето да извлече някаква полза от нас......... Не се кахърете толкова, ще извлече 9 и 10-цифрени ползи.