В РС Македония нарекоха геноцид политиката на България

Сравниха отношението като това на Русия към Украйна
16 мар 2022 09:39, Елка Василева
150
В РС Македония нарекоха геноцид политиката на България
Кадър: YouTube

Павле Траянов - лидер на Демократическия съюз, който участва в управлението на РС Македония, обвини българската държава в геноцид спрямо РСМ.

Още по темата
Той сравни руската агресия на Владимир Путин с българската политика спрямо РСМ. "Длъжни сме да видим къде е ключовият проблем и това е България, която отрича македонския народ. Това е един вид политика на геноцид", каза Траянов пред местната телевизия "24 вести" и добави: "Ако направим сравнение между това, което каза Путин за Украйна, с малки разлики виждаме, че България има същото отношение към Македония. В Украйна вместо дипломацията в момента говори артилерията. Европа никога не е решавала жизненоважни въпроси."

Според него "в тези трудни моменти за Европа и Балканите… всички очакват България да прояви разбиране за европейските процеси, а това означава да вдигне ветото за РСМ."

Дясната ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски Александър Николоски пък сравни вчера България с руската агресия срещу Украйна.

На извънредното заседание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург Николоски каза следното: „Това, което ние подчертаваме е, че украинският и македонският народ имат много сходства. Както оспорват украинската национална идентичност, така България оспорва македонската национална идентичност. Както е оспорван украинският език, по същия начин България оспорва и македонският език. Така както страда украинският народ, така страда и македонският народ“. Николоски и партията му разпространиха и видео с неговото изявление.

БГНЕС припомня, че посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир преди две седмици официално и публично призова да не се правят подобни сравнения, защото това не отговаря на истината. Въпреки това официални лица и публични личности продължават да сравняват България с руската агресия срещу Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
91 - през Втората световна бяхме на страната на Германия, защото имахме продажен цар Кобург-Гота (без никакви български гени), който ни набута при третия райх. Никой не е питал народа. Виждам политиците ни не са се променили оттогава.
84
0
 
18
 
! Отговори
Василий ІІ-Император преди 2 години
След падането на България под византийска власт през 1018 г. с указите на император Василий II от 1019 г. Българската Патриаршия е понижена в ранг и обявена за Българска автокефална архиепископия със седалище в Охрид, последната българска столица и тогавашно седалище на българския патриарх. Диоцезът, българската народност на предстоятеля ѝ и правата ѝ са определени с две Грамоти на император Василий II за правата на Охридската архиепископия. В изворите от периода ХI-ХII в. се споменава като Българска архиепископия.
83
0
 
36
 
! Отговори
Тодор Войвода преди 2 години
Как ще ми сравняваш Украйна с Македония?Македония преди 1991г никога не е била държава,македонския писмен език е измислен 1945г от Блаже Конски,освен това през втората световна война Скопие ,днешна Македония е била просто една територия!Но България никога няма да нападне и не е нападала никоя държава!Винаги сме се бранили,така пердашихме сърбите в Сръбско-българската война край Сливница,Гургулят,Брезник и Трън!
82
1
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Преди Втората световна война България се присъедини към Германия защото сърбите бяха в другия блок който гарантираше решаване на сръбските национални интереси а нашите национални проблеми обеща ,че ще реши Германия и стигнахме до втората национална катастрофа . Сега сме избрали НАТО и Европейския съюз занимавайте при руснаците да ви решават проблемите.
81
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми мълчим, щото като имаш насреща си разлигавен, нахален тийнейджър ти се иска да му шибнеш два шамара, ама все пак е твое дете. Та и с Македония същото.
80
4
 
23
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Тези освен,че Ви взеха историята ще Ви вземат и майчиното мляко.Разединени и разделени българи.
79
8
 
23
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Най-големите врагове на България винаги са били русия и сърбия,а през последните няколко десетилетия и македония.Първите вече са осъдени от целия демократичен свят за войната срещу Украйна,вторите,с ниските си поклони пред русия,почти губят всички шансове за членство в ЕС,особено след като са твърди противници и на НАТО,а рсм, с омразата си към България и всичко българско,губи всичко и дефакто България и рсм в рамките на НАТО са врагове.
78
4
 
24
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Но добрата новина е,че щом Македонците пак се разлаяха, след като по време на конфликта в Украйна се бяха снишили по-ниско от тревата ( докато ние пращахме помощи на Украйна и евакуирахме бедстващи Украйнци ) което разлайване на Македония в момента пак е по команда от САЩ, значи скоро войната Русия /Украйна ще свърши.
77
3
 
41
 
! Отговори
Нагли... преди 2 години
По-нагли, най-нагли...- това са македонските "националисти" !
76
32
 
7
 
! Отговори
none преди 2 години
Честно казано започна да ми доскучава от тях. Защо не ги оставите да се оправят. Дайте им зелена светлина и спрете да се занимавате с тях. Цялата дискусия около историята е безмислена. Ние имаме история те си измислят история ... да се оправят както знаят ..
75
2
 
27
 
! Отговори
Асен преди 2 години
До А от 82 коментар. Като те чета и веднага разбирам,че не си Българин. Което повдига следващия ми въпрос: като си против Българите ЧИИ ГО ДЪРВИШ в България? Омръзнало му е от *** МРАЗЕЩИ но ПОЛЗВАЩИ!! Като мразиш България защо си тук те питам у защо се възползваш от благините й? Социални придобивки, трудова заетост, медицински услуги и всякакви други услуги предоставяни ти от държавата? Като не ти харесваме Българите се махай от тук. И без др. има твърде мн пиявици в тази държа а.
74
2
 
36
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Тези нагли Македонски Зеленковци ни обиждат както си искат, а ние даже нямаме реакция към тях! Никаква реакция, никаква политика! Седим и им мълчим и оставяме процеса на саморазвитие и на едностранчиво развитие само от другата страна.
73
28
 
5
 
! Отговори
A преди 2 години
До до 71 от славянин 73Само българите никога не са били фашисти, никога не са убивали - просто ангелчета въртигъзи.
72
1
 
17
 
! Отговори
Асен преди 2 години
суверенитета ни и да ни принудят да сме с вързани ръце, да стоим и безучастно да гледаме как целия свят преминава покрай нас докато ние сме парализирани без да можем да помръднем. Ние не защитихме бесарабските Българи, но защитихме Украйнците, отново защото така ни нареждат от вън. Срам и позор! Долу Русофилияра, но и случващото се в ЕС с политици тип Земенски и Макрон никак не е за предпочитане.
71
8
 
1
 
! Отговори
A преди 2 години
До Бай Дрън 76А так призна си, че сте убивали едноо време.
70
2
 
20
 
! Отговори
www преди 2 години
Айде наш Киро пак да иде на крака да ги помоли за прошка, още един самолет да пусне да лети празен за наша сметка и готово!
69
4
 
41
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
По едно със сигурност си приличат с Украйна-историята на двете държави е на около 30 години.
68
3
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Жалко, че нямаме боеспособна армия, хаха. Прокарваме една тръба от Русия и бой по канчетата. Аналогията с Украйна щеше да е пълна. Не че не сме го правили навремето де, но сега времената са други, България бе обезглавена.
67
1
 
30
 
! Отговори
Дискриминация преди 2 години
Коагто си запишат в Конституцията и българи тогава ветото ще падне! А геноцид могат да претендират когато докажат починали от това, че не са в ЕС!
66
4
 
23
 
! Отговори
до 71 от славянин преди 2 години
Разликата е мнооого голяма, няма нищо общо.Половината македонски политици са просръбски фашисти.'' 95 % от окраинските политица са проатлантически фашисти, та нямат почти никаква разлика с македонските фашисти!