Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев
20 мар 2022 18:07, Нели Христова
238
Вучич заплашително настоява България да продължи да доставя руски газ
Снимка: БГНЕС

Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руска газ, предаде БГНЕС.

"България съобщи, че ще спре вноса на руска газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване", каза Вучич при визитата си в Пожега и добави: "Ние много просто казваме - искаме руска газ от Балкански поток. Вие ни доставете /газа, бел.ред./ до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас", каза още Вучич.

Според него Сърбия трябва да получава руска газ, "защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България".

Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия е кандидат за втори президентски мандат на предстоящите избори на 4-ти април.

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев. "В настоящата ситуация преговори с "Газпром" няма да има. Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", каза Василев пред БНР.

"Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия", каза от своя страна директорът на държавното дружество "Сърбия газ" Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия "Пинк" той добави: "България не може да спре закупуването на руска газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария", каза още Баятович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
0
 
! Отговори
загрижен преди 2 години
Едва ли ще има против да му продаваме по-евтин газ, закупен от азерите! Освен ако не го подкупват с "безплатен за братята руский газ"
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще чакаме Путин да пръдне и ще му занесем на Вучич!Ама той покрай тая война се е запекъл и никакви газове не изкарва!
185
0
 
3
 
! Отговори
Точно преди 2 години
спират доставките и нищо не плащате.Печалбата е за вас. Наглеца да не плаща предварително и се дърви;(
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Природният газ е в мъжки род. Газта, която преследва автора на тази статия, е използвала прабаба му да си свети в тъмните селски нощи.
183
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вучич заплашително настоява..." - подвеждащо заглавие,предизвикващо злостни коментари.
182
5
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Ceteti le si komentarite beKakv zol narod ste vie be?
181
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо е тая злоба??? Нормално е да са притеснени.Не живеете на остров и не забравяйте че Калотина на 40 минути от София.Всички съседи трябва да се уважават и държавите да търгуват успешно по между си.С това мислене от миналия век говори само за простотията ви.
180
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този май му липсват американските ракети ...
179
8
 
15
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Тарикатите, които подкрепят спирането на газта на сърбите, нека са наясно, че Сърбия в отговор ще си затвори границате за България и тогава тежко ви
178
7
 
17
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Харвардцитв ще ни вкарат във война с Русия и Сърбия.
177
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагъл и безочлив сърбин!Който иска газ да си пусне тръба,да си я плати и да си смуче газ от нея.Кога давамхем пари за тая тръба,тоя чакал мълчеше,а сега вие,че нямал газ.Да беше давал пари за тръба,че да имаш газ.Така е в тоя живот-на каквото си постелеш,на това ще легнеш,куче шумадийско!
176
12
 
10
 
! Отговори
Гого преди 2 години
То и ние ревахме и псувахме като ни брулихте по границите 25г.
175
4
 
6
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Приоми на всички д***давци! Всички са им виновни, аз съм Месията и ще ви избави!
174
17
 
14
 
! Отговори
до 188 преди 2 години
До КЪМ ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ 188 МНОГО СИ *** САШЕ. БЕГАЙ ЗА ЗАПЛАТА ПРИ МИТРИФАНОВА
173
13
 
20
 
! Отговори
Ххххй преди 2 години
Сърбите да плащат транзитни такси на петорни цени, тогава ще имат газ
172
2
 
23
 
! Отговори
Така е преди 2 години
До НиккПрав си. Не е коректно и няма и да стане. Сега се изтъкват с искания предизборно. Ние не купуваме, но тръбите си стоят да се ползват. Като си плащат за газ ще я получават. Никой няма да им я спре.
171
13
 
18
 
! Отговори
Заз преди 2 години
А тоя сърбин па кво се дърви
170
7
 
12
 
! Отговори
Смях преди 2 години
До ZAТи сериозно ли ? НАТО един път показаха на тогавашната Югославия какво могат. При такава напрегната обстановка как мислиш, че ще реагират ако Сърбия нападне членка на НАТО ? Още повече, че сърби никога няма да тръгнат срещу българи. Няма да имат подкрепата на народа за нещо такова. Да не говорим за нуждата и стремежа им да се присъединят към ЕС. Мислете малко.
169
36
 
21
 
! Отговори
ZA преди 2 години
Сърбите решат ли, ще ни бият както си искат. Миналата година Путин даде безвъзмездно 500 танка на Сърбите. Наще поглоги които купиха самолети имат само едни чертежи. Срамувам се от управлението на България...
168
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тоя свят за сърбите има само една функция.Да висят по върбите,а за техните сол та...ци македонците-да садят върбите.На сърбин гръб не обръщай,щот веднага щом забие нож.По склонен съм да вярвам на турчин отколкото на сърбин и на грък.Откъде ще ви идва газта,нас не ни интересува.Ако искате пърдете във варели и после ги запечатвайте.